• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Hastanelerde e-randevu dönemi başlıyor

Hastanelerde e-randevu dönemi başlıyor
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) operasyonel sistemlerindeki verileri tek merkezde toplayan ''Akıllı Kart'' uygulamasının yürütüldüğü Bolu'da 270 bin kişiye daha yeni kimlik kartları dağıtılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) operasyonel sistemlerindeki verileri tek merkezde toplayan ''Akıllı Kart'' uygulamasının yürütüldüğü Bolu'da 270 bin kişiye daha yeni kimlik kartları dağıtılacak.

Bolu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü Yusuf Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Akıllı Kart'' projesinin ilk ayağının tamamlandığını, 3 aylık sürede kentte 13 bin kişiye yeni kimlik kartları verildiğini söyledi.

Projenin ikinci etabının mayıs ayında başlayacağını ifade eden Kantarcı, yıl sonuna kadar toplam 270 bin kişiye daha ''Akıllı Kart'' verilerek, bu süre içinde hastanelerden randevu alınması için telefon yerine internetin kullanılacağını kaydetti.

Yeni kimlik kartlarının öncelikle eczanelerde, aile hekimliği birimlerinde, otomasyon sistemi bulunan hastaneler ve bağlı poliklinikler ile internete bağlı poliklinik, sağlık ocağı, laboratuvar gibi sağlık kuruluşlarında kullanılmaya başlandığını belirten Kantarcı, projenin başarıyla yürütüldüğünü söyledi.

-ÇİPLİ KARTLARDA YÜKSEK GÜVENLİK-

SGK ve TÜBİTAK tarafından yürütülen ortak proje ile pilot bölge seçilen Bolu'da 1 Eylülden itibaren dağıtılan ''Akıllı Kart''lar güvenlik özellikleriyle dikkati çekiyor.

Sürücü ehliyetleri ile aynı boyuttaki yeni ''Akıllı Kart'', kimlik kartları, nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartına ait bilgileri bir arada topluyor. Bu bilgiler, kartın ön yüzünde bulunan elektronik çip sayesinde korunuyor.

Yeni kimlik kartı ile işlem yaptırmak isteyenlere 6 haneden oluşan şifre verildiğini belirten yetkililer, işlemler sırasında şifrenin 3 kez yanlış tuşlanması durumunda kartın bloke olduğunu bildirdi.

Bloke olan kartın kullanılamayacağını ve kart sahibinin yenisini çıkarmak zorunda kalacağını hatırlatan yetkililer, karttaki bilgilerin de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir yazılımla korunduğunu ifade etti.

Ön yüzünde Türk bayrağı ve küçük bir Türkiye haritası yer alan yeni kimlik kartının ortasında ay yıldız bulunuyor. Kartta fotoğraf, ad ve soyad, cinsiyet, doğum tarihi, geçerlilik tarihi, seri numarası ve TC kimlik numarası bilgileri yer alıyor. Kartın arka kısmına ise anne ve baba adı, önceki soyadı, doğum yeri, kan grubu, dini ve medeni hali ile ilgili bilgiler yazılıyor.

İlk aşamada sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında kullanılacak kartlar, sigorta kayıp ve kaçaklarının engellenmesi konusunda önemli rol oynayacak. Kartlar sayesinde, başka birinin sağlık karnesiyle hizmet alımı gibi yolsuzlukların önüne geçilmesi, reçete ve sağlık karnesi usulsüzlüklerinin sona erdirilmesi hedefleniyor. Uygulamayla, bazı eczanelerin, anlaştıkları kişilerin karnelerine ilaç yazarak devleti dolandırmasının engellenmesi de amaçlanıyor.

Bu haber toplam 1628 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim