• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Hastanelere Denetim Sıklaşacak

Hastanelere Denetim Sıklaşacak
Mezardaki hastalara ilaç yazmışlar . Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), Ankara'da 34 müfettişle yaptığı denetimlerde 'bu kadarda olmaz' dedirten suiistimallerle karşılaştı.

Mezardaki hastalara ilaç yazmışlar . Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), Ankara'da 34 müfettişle yaptığı denetimlerde 'bu kadarda olmaz' dedirten suiistimallerle karşılaştı.

SGK Başkanı Fatih Acar'ın verdiği bilgiye göre 14 hastanede yapılan incelemelerde 200'ün üzerinde ölüye ilaç yazıldığı belirlendi. Devletten para koparmak için 34 kutu yazılması gereken bir ilacın ise 54 bin kutu yazıldığı ve SGK'ya fatura edildiği tespit edildi. Bu yöntemlerle devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Başkan Acar, "Bu ve buna benzer çok enteresan sonuçlarla karşılaştık. Biz de hayret ettik." dedi.

SGK Başkanı Fatih Acar, Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Ankara'da 34 müfettişle 14 hastanenin harcamalarında yapılan denetimlerin ardından sağlık harcamalarının artıştan azalışa geçtiğine dikkat çeken Acar, denetim yapılmayan sağlık kuruluşlarında ise artış trendinin devam ettiğini söyledi. Müfettiş denetimlerinde çok önemli tespitlerde bulunduklarını söyleyen Acar yolsuzluk örneklerini anlattı: "Ölmüş 200'ün üzerinde insana reçete yazıldığını, 34 kutu yazılması gereken bir ilacın 54 bin kutu yazıldığını, bunun da kuruma fatura edildiğini belirledik. Bu ve buna benzer çok enteresan sonuçlarla karşılaştık."

Benzer usulsüzlüklerin yaşanmasını önlemek için denetimlerin artacağını kaydeden Acar, "Bundan sonra elektronik ortamda bunları izleyebilecek takip edebilecek, bu suiistimalleri önleyebilecek altyapı oluşturuyoruz." diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerde sağlık harcamalarından tasarrufa gidilecek sonucunun çıktığı yönündeki haberleri de değerlendiren Acar, sağlığa çok önem verdiklerini aktardı. 18 yaşın altında yaklaşık 25 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını dile getiren Acar, sigortalı olsun olmasın bu kişilerin tüm sağlık imkânlarından yararlanabildiğini vurguladı. "Sağlık hizmetleri açısından Avrupa'nın birçok ülkesinden daha ileri bir noktaya geldik. Vatandaşlarımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunabilmenin gayreti içerisindeyiz." dedi.

HASTANELERE DENETİM SIKLAŞACAK

Sağlık hizmeti verirken sistemin finansal açıdan sürdürülebilmesi için suiistimallerin önüne geçeceklerini dile getiren Başkan, şöyle konuştu: "Özellikle ilaç ve hastanelerin tedavi masrafında çok ciddi tasarruf yapabileceğimiz konular üzerinde çalışıyoruz. Teftiş ve denetim rehberleri hazırlamak suretiyle tüm hastanelerimizin aylık yaptığı harcamaları izleyebilecek, kontrol edebilecek bir sapma varsa anında denetim edebilecek bir yapıya doğru gidiyoruz."

Bu amaçla sağlık sosyal genel müdürlüklerin sayısını 16'dan 31'e yükselttikleri bilgisini veren Acar, bir taraftan kaliteli sağlık hizmeti sunmayı diğer taraftan da savurganlığı ve israfı önlemeyi amaçladıklarını dile getirdi.

StarGazete

Bu haber toplam 1563 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim