• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Hastanelerin büyük kısmı bizle anlaşma yapmadan ayakta kalamaz

Hastanelerin büyük kısmı bizle anlaşma yapmadan ayakta kalamaz
Noyan Doğan | Yorum Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde özel sağlık kurumlarıyla aralarında süren fark ödeme tartışmasına noktayı koyarak kurumla anlaşma yapmadan yoluna devam edecek hastane sayısının çok

Noyan Doğan | Yorum Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde özel sağlık kurumlarıyla aralarında süren fark ödeme tartışmasına noktayı koyarak kurumla anlaşma yapmadan yoluna devam edecek hastane sayısının çok az olduğunu söyledi.

Yazıma önce kısa bir hatırlatma ile başlayayım. Geçenlerde yine bu sütunlarda değindim, sosyal güvenlik reformunun sadece emeklilik tarafında değil, sağlık bacağında da ciddi tartışmalar yaşanıyor. Tartışmanın ana kaynağı ise hükümetin, Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasası'nda yaptığı önemli birkaç değişiklik.

Bunlardan bir tanesi, özel sağlık kurumları ya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalayıp, kurumun belirlediği fiyatlardan hizmet satacaklar ya da sistemin dışında kalacaklar. İkincisi ise yeni yasada özel sağlık kurumlarına ödenecek fark tutarının sadece yüzde 20 ile sınırlı tutulması. Eski yasada bu oran yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişiyordu. İşte bu iki maddeye özel sağlık kuruluşları şiddetle karşı çıkıyor. Bu kadar hatırlatma yeter.

Gelelim asıl mevzuya.. Geçenlerde SGK Başkanvekili Tahsin Güney ile sohbet ediyoruz... Güney'e, "Neden vatandaşın seçme hakkını elinden alıyorsunuz, belli miktara kadar siz kurum olarak karşılayın, üzerine isteyen cebinden ödesin" diyorum. Tahsin Güney, Türkiye'de sağlık personeli sorunu olduğuna değinerek söze başlıyor ve bizdeki hekim sayısının Avrupa Birliği ülkelerinin üçte biri olduğunu söylüyor. "Demek ki hekim sayımızda kıtlık var" diyor Güney ve şöyle devam ediyor: "Bir tarafta devlet hastaneleri, diğer tarafta özel hastaneler var. Bütün hekimlerin özel sağlık sektörüne gittiğini düşündüğünüzde, vatandaşa mutlaka fark ödeyeceksin demek zorundasınız. Bizim anlayışımız bunu reddediyor. Hekim sayısının az olması bizi bu çıkmaza götürüyor."
 
Otelcilik hizmeti için mi fark verelim

Gelişmiş ülkelerdeki özel sağlık kurumlarının bilançoları incelendiğinde personel giderinin yüzde 60 olduğunu, işin ilginci Türkiye'deki oranın da aynı olduğunu ifade eden Güney, "Doktor sayısı yeterli ülkede de personel gideri yüzde 60, bizde de. Bu da demek ki, verdiğimiz her fark personel giderini artıracak. Personel gideri arttıkça da farkında olmadan Türkiye'de sağlık maliyetleri yükselecek" diyor.

Tahsin Güney, ilginç bir noktaya değinerek, şu soruyu soruyor: "Biz, bir hastamızın özel sağlık tesisini seçmesinin nedenini tam olarak biliyor muyuz? Daha iyi tedavi için mi tercih ediyor, yoksa otelcilik hizmeti için mi? Ne için gittiğini bilmiyoruz. Belki de otelcilik hizmeti iyi verildiği için birçok hastamızın oralarda daha yüksek ücret ödemesine neden oluyor."

Peki o zaman çözüm ne? Yasa, sadece yüzde 20 fark verilmesine imkân tanıyor. Özel sağlık kuruluşları da bunu yetersiz buluyor. Tahsin Güney ise konuya farklı bir açılım getiriyor. Birincisi, SGK'nın verdiği fiyatların gerçeği yansıtması ve rasyonel olması. İkincisi de özel hastanelerin gereksiz yere aşırı fiyatlarla çalışmaması.
 
SGK'nın ‘orta yol' önerisi neydi

Tahsin Güney, SGK'nın fiyatları artık rasyonel belirlemesi gerektiğine dikkat çekerek "Bugüne kadar bizim belirlediğimiz fiyatlar doğru ya da yanlış tespit edilmiş. Bunların bir kısmı düşük, bir kısmı da yüksek. Fiyatları bazı verilere göre belirlediğinizde yüzde 20, yüzde 30 fark daha netleşir. Biz de bundan sonra fiyatların Türkiye'deki koşullara ve verilere göre daha sağlıklı noktaya çıkması için uğraşacağız" şeklinde konuşuyor.

Öğrendiğime göre SGK, bu açılımı özel hastanelerle de paylaşmış. Ancak hastaneler bu orta yola pek de yanaşmamışlar. İşte bu noktada da Tahsin Güney'e kritik soruyu soruyorum: "Özel sağlık kurumları hem yüzde 20 farkı hem de sizin bu orta yol çözümünüzü kabul etmiyorlarsa sözleşme imzalamayacaklar demektir. O zaman da siz, sadece devlet hastaneleri ve belki de birkaç özel hastane ile yeni uygulamayı yürüteceksiniz. Bu durum, hasta kapasitesini karşılamada ve kaliteli sağlık hizmeti vermede sorun yaratmayacak mı?"

 
Fark, yüzde 40'a kadar çıkabilir

Tahsin Güney'in bu soruya cevabı ilginç: "Biz özel hastanelerden ve onların sağlığa kattıklarından mahrum olmak istemeyiz. Ancak şu da bir gerçek: GSS başladığında bütün vatandaşlar kapsama girecek. Yani, bugünkü gibi olmayacak. Böyle bir ortamda, ‘Ben SGK ile anlaşma yapmadan hizmet vereceğim' dediğinizde, bunu yapabilecek hastane sayısı birkaç tanedir. Büyük bir kısmı SGK ile anlaşma yapmadan ayakta kalamaz. Bu nedenle ben büyük bir kısmının anlaşma yapacağına inanıyorum."

SGK Başkanvekili Tahsin Güney'in bu ilginç açıklaması üzerine yorum yapmayacağım. Sonucu hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Özel sağlık kurumları bugün söyledikleri gibi anlaşmama yolunu mu tercih edecekler, yoksa Tahsin Güney'in iddia ettiği gibi anlaşmak zorunda mı kalacaklar. Zaman gösterecek.

Hemen şunu da belirteyim: Başka kaynaklardan aldığım duyuma göre yüzde 20 fark değişecek, yüzde 40'a kadar çıkacakmış.

Bu haber toplam 1609 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim