• BIST 9681.11
  • Altın 2946.04
  • Dolar 34.7439
  • Euro 36.4662
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Hastaya saygısız davranan doktorlara eğitim

Hastaya saygısız davranan doktorlara eğitim
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hasta hakları birimlerine gelen, "Doktorlar hastaya saygısız davranıyor" şeklindeki şikayetler üzerine, sağlık çalışanlarının hasta ile iletişim konusunda eğitilmesi talimatı verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hasta hakları birimlerine gelen, "Doktorlar hastaya saygısız davranıyor" şeklindeki şikayetler üzerine, sağlık çalışanlarının hasta ile iletişim konusunda eğitilmesi talimatı verdi.


Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, CİHAN'a yaptığı açıklamada 2008 yılında hasta hakları birimlerine 87 bin 562 başvurunun yapıldığını belirtti. Başvuruların büyük kısmının 'saygınlık ve rahatlık görememe' ile 'bilgilendirilmeme' konularında olduğuna dikkat çeken Şencan, "İnsanlar, sadece doktora ulaşmayı, muayene olmayı değil; doktorun kendisine saygınlık göstermesini de istiyor." dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetine ulaşımın değil, verilen hizmetin kalitesinin konuşulmaya başlandığını vurgulayan Şencan, "İletişim eğitimlerini artırmamız lazım. Bu konuda Bakandan talimat aldık. Belli bir program dahilinde, taşeron şirket dahil, tüm sağlık çalışanlarına iletişim eğitiminin uygulanması için bir yazı yazacağız." diye konuştu. Şencan, hastaneleri bu tür organizasyonları yapmaları konusunda teşvik edeceklerini dile getirdi.

Hasta haklarına gelen şikayetler arasında, saygınlık görememe ve hastalık konusunda bilgilendirilmemenin toplam şikayetler arasında yüzde 33'ü oluşturduğuna dikkat çeken Şencan, "Hasta ile iletişimi anlatmak istiyoruz. Mesela hastayı ayrıntılı bir şekilde muayene etmişim, en etkili olacağını düşündüğüm ilacı da yazmışım ama -bunu al- demişim. Bu hastada rahatsızlık uyandırıyor. Halbuki - hastalığınız ile ilgili benim düşüncelerim şunlar, şu ilaçları yazdım, lütfen bunları uygulayın, sıkıntınız olursa da tekrar başvurun- desem... İletişim çok önemli. Aynı işi yapıyorsunuz, aynı emeği veriyorsunuz ama hasta ile diyalogta bir kazaya sebep olduysanız, yaptığınız işler havaya gidiyor." şeklinde konuştu.



HASTANELERDEKİ GÜVENLİK GÖREVLİLERİ DE EĞİTİLECEK



İletişim eğitiminin hekimler dışında, diğer çalışanlara da verileceğini aktaran Şencan, "Sıkıntı sadece doktorlar ile ilgili değil. Hastaneden girdiğinizde bir güvenlik görevlisi - Hop, giremezsin- mi diyor, yoksa - Beyfendi ziyaret saatleri 10:00 ile 13:00 arasında- mı diyor. Bunların hepsi, hastanelerde hasta şikayetlerine sebep olan konular." dedi.

Doktorlara yönelik şiddet olaylarında, iletişim bozukluğu ile sağlık çalışanlarının toplumdaki saygınlığının artması ve azalmasının önemli bir faktör olduğunu kaydeden Şencan, şöyle devam etti: "Kişinin biliç altında, -zaten doktorlar, hemşireler kötüdür- şeklinde bir alt yapı oluştuysa en ufak bir şeyi bilinç altı ile birleştirip öfkesini kabartıyor. Sağlık çalışanlarına saygınlığı artırmamız lazım. Saygınlığın artması, ceket düğümleyip, el pençe durmak değil. Saygınlığın artmasında, sağlık çalışanlarının hastaları ile iletişimi kadar basına da büyük görev düşüyor. Yaşanan olumsuzlukların aslını öğrenip, olduğu kadar vermek lazım."



HASTA HAKLARINA GELEN ŞİKAYETLERİN İÇERİĞİ



İrfan Şencan'ın verdiği bilgiye göre; 2008 yılında hasta haklarına yapılan başvuruların yüzde 45'ini hizmetten genel olarak faydalanamama şikayeti oluşturdu. Başvuruların yüzde 27'si saygınlık ve rahatlık görememe, yüzde 6'sı bilgilendirilmeme, yüzde 1'i sağlık kuruluşunu ve personelini seçememe ve değiştirememe, yüzde 1'i mahremiyete uyulmaması, yüzde 1'i güvenliğin sağlanamaması, yüzde 1'i aydınlatılmış rızanın alınmaması, yüzde 1'i başvuru ve dava edememe konularında gerçekleşti.

Hasta haklarına yapılan başvuruların birimlere göre dağılımına bakıldığında poliklinik hizmetleri yüzde 45 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 16 ile acil ve ilk yardım hizmetleri ve yüzde 12 ile klinik hizmetleri takip etti.

Hakkında başvuru yapılan çalışanların yüzde 35'ini uzman hekimler oluşturdu. Başvuruların yüzde 16'sı hekimden, yüzde 11'i hemşire/sağlık memurundan, yüzde 6'sı diş hekiminden, yüzde 3'ü başhekimden, yüzde 3'ü idari personelden, yüzde 9'u sekreter/güvenlikten, yüzde 1'i başhekim yardımcısından oluştu.

Başvuruların yüzde 54'ünde hasta hakları konusunda ihlal olmadığına, yüzde 18'inde ise hasta hakları ihlali bulunduğuna karar verildi.

2008 yılında yapılan başvurularda, hasta hakları ihlallerinde çalışanlardan kaynaklanan nedenler yüzde 59 ile ilk sırada yer aldı.

Bu haber toplam 1773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim