• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Hatalı Acil Sağlık Hizmetleri Hakkında Duyuru

Hatalı Acil Sağlık Hizmetleri Hakkında Duyuru
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Tarafından Hatalı Acil Sağlık Hizmetleri Hakkında Duyuru Yayınlandı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Tarafından Hatalı Acil Sağlık Hizmetleri hakkında duyuru yayınlandı.

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu

 

Sayı: 96773357-000/
Konu: Hatalı Acil Sağlık Hizmetleri

 

………………….. KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNE 

5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 24 Mart 2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinin 2.3 Acil Sağlık Hizmetleri başlıklı maddesinde; “Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık hizmeti sunucuları acil servis hizmetlerini Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile konuya ilişkin Başbakanlık tarafından yayımlanan Başbakanlık genelgeleri ve Kurum mevzuatı doğrultusunda yürüteceklerdir. Acil servise müracaat eden ve muayeneleri sonucunda acil olmadığı tespit edilen kişilerin tedavi giderleri, SUT eki EK-2/B Listesinde 520.021 kodlu "Yeşil alan muayenesi" adı altında yer alan işlem bedeli üzerinden Kurumca karşılanır. Muayene sonucunda acil olduğu tespit edilenler için ise SUT’un 2.2.1.B- 2 maddesinin birinci ve ikinci fıkralarındaki ilgili hükümler uygulanır. Ancak sağlık hizmeti sunucularınca acil servislerde verilen ve Kuruma acil sağlık hizmeti olarak faturalandırılan hizmetlerin Kurumun inceleme birimlerince yeşil alan muayenesi olarak değerlendirilmesi halinde verilen sağlık hizmetlerinin bedelleri karşılanmaz." hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamdaki kişilere sunulan ve MEDULA sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilen hizmetlere ilişkin bilgilerden; aylık ödemelerden mahsup edilmesi gereken bazı katkı paylarının tespit edilmesi, sağlık politikalarının izlenmesi ve yapılacak ödemelerin belirlenmesindeki ölçütlerden birini oluşturması amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumunun Acil Sağlık Hizmet sunumu ile ilgili olarak 2012 yılına ait veriler üzerinden yapmış olduğu incelemelerde; acil serviste yapılmaması gereken işlem ve tedavilere ait (normal poliklinik, standart yatak, FTR işlemleri, patoloji, holter, hasta eğitimi, sünnet, EMG ve Enjeksiyon/pansuman gibi) fatura bedellerinin acil servis branşından fatura edildiğinin tespit edildiği Başkanlığımıza iletilmiştir.

Bilindiği üzere genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavileri Bakanlığımız ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan “Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesi" hükümlerine göre yürütülmekte ve ödemeler global olarak yapılmaktadır. Söz konusu sözleşme hükümlerine göre sağlık hizmet sunucusunun sehven yaptığı işlemlere ait veriler ile Sosyal Güvenlik Kurumu veya Bakanlığın denetim ve kontrol ile görevli personelince yapılan denetimler sonucu tespit edilen asılsız işlemlere ait veriler sağlık hizmeti sunucusunun Medula sistemine ilettiği verilerden düşülmektedir. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı sağlık hizmeti sunucularının Medula sistemine ilettiği veriler esas alınarak bir sonraki yılda Bakanlığımıza yapılacak ödemeler belirlenmektedir.

Sağlık Uygulama Tebliğinin yukarıda açıklanan maddeleri, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 27.01.2012 tarihli ve 2012/10 sayılı Genelgesi hükümleri ile Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 09.07.2013 tarihli ve 23642684/010/24306 sayılı yazıları çerçevesinde Acil Sağlık Hizmetleri için MEDULA-Hastane sistemine veri girişi yapılırken titizlik gösterilmesi hususunda,

Gereğini rica ederim.

Dr. Haşan ÇAĞIL
Kurum Başkanı

 

 

Duyurunun aslı için tıklayınız.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7327 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim