• BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Hatalı girişler ek ödemeleri etkileyebilir

Hatalı girişler ek ödemeleri etkileyebilir
Sağlık Bakanlığı uygulamaya koyduğu Yeni Performans Takip Sistemi ile kendisine bağlık sağlık kurum ve kuruluşlarında sıfır hatalı bir işletme sistemi hedefliyor

Sağlık Bakanlığı uygulamaya koyduğu Yeni Performans Takip Sistemi ile kendisine bağlık sağlık kurum ve kuruluşlarında sıfır hatalı bir işletme sistemi hedefliyor

Sağlık Bakanlığı yayınladığı bir genelge ile tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının yapılan her türlü işlem, uygulama ve personel performanslarının verilerinin yeni performans takip sistemine girilmesini istedi. Bakanlığın yayınladığı genelge sonrası Türkiye genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşları hummalı bir çalışma içerisine girdi. Kurum ve kuruluşların uygulamayı doğru bir şekilde anlayabilmeleri için Bakanlık sürekli bilgilendirici açıklamalar ve yazışmalar yapıyor. Bu sayede bugüne kadar Bakanlığa ulaşan veri girişlerinde yüzde 95’lik doğruluk oranına ulaşılmış durumda. Ancak Bakanlık yetkilileri hastaneleri, veri girişlerinde yapılan hatalardan dolayı döner sermaye ödemelerinin etkilenebileceği konusunda uyardı.

İleriki çalışmalar için önemli bir ilk adım
Yeni Performans Takip Sistemi, Bakanlığın ileride yapacağı çalışmalar için de önemli bir adımı oluşturuyor. Bakanlık Yeni Performans Takip Sistemi uygulaması ile performansla ilgili tüm çalışmalara belirli standartlar getiriyor. Bu standartlar sayesinde dağıtılmakta olan ek ödemelerin branş bazından hastane ve il bazına kadar Türkiye genelinde her türlü veri bu sayede toplanabiliyor. İki il arasındaki her türlü farklılık açıkça görülebiliyor. Böylece Bakanlık, kurumların geliştirilmesi, verilen hizmetin daha üst seviyelere çıkarılabilmesi ve performansın artırılabilmesi için çalışma yapılabilme imkanı elde ediyor.

Sistem sayesinde, başhekim, başhekim yardımcısı, hastane müdürü, müdür yardımcısı, eczacı, asistan, başhemşire, hemşire, teknik hizmetler, idari hizmetler gibi tüm gruplar detaylı olarak takip edilebiliyor.

Dağıtılacak oran etkilenebilir
Sisteme hiç veri girilmemesi ya da yanlış girilmesi durumunda hata, kurumun kurumsal performans katsayılarını etkileyebileceği için bir düşüş yaşanabilecek. Ancak hastanenin yapılan hatalardan dolayı ek ödeme almaması gibi bir durum söz konusu değil.

Bakanlık yetkilileri hastane sayısının fazla oluşu ve bir tek verinin bile hatalı olmasının o hastanenin yanlış listesinde yer almasına yol açtığını belirterek, “Sisteme hatalı veri girişi yapan çok sağlık kurum veya kuruluşu var gibi görülüyor ama uygulamaya baktığımızda verilerin yüzde 95’i doğru. Hatalar daha çok branş bölümünün maaş matrahında ve muayene puanında oluyor. Sistem Sağlık Bakanlığı sağlık kurum ve kuruluşlarınca doğru olarak anlaşılmış durumda. Verileri de yüzde 95’lik bir oranda sisteme doğru olarak girmekteler. Ay sonu itibariyle bunun yüzde 100 olmasını hedefliyoruz. Bu hedefi yakaladığımızda önümüzdeki dört aylık ek ödeme tutarlarında herhangi bir düşüş olmayacaktır. Veri girmeyen veya yanlış giren kurumlarımız ise elbette olumsuz etkileneceklerdir” diye konuştu.

Her türlü destek sağlanıyor
Yazılı bir dokümanın, okuyan kişilerce farklı bir şekilde yorumlanabileceğini belirten Bakanlık yetkilileri “Elbette insanlar her şeyi bilemeyebilir. Çünkü, böyle bir sistem ilk defa uygulanıyor ve ister istemez uygulama ile ilgili olarak yazılanlar farklı algılanabilir. Bu farklı algılamaları en aza indirebilmek için hastanelerimize her türlü desteği veriyoruz” dedi.

Nerelerde hata yapılıyor
Yeni performans sitemine veri girişi yapan kurum ve kuruluşlarda en çok rastlanan hatalar şu şekilde sıralanıyor:

Tüm bölümlerde veri girişi yapılırken virgül veya nokta kullanılmadığı halde küsuratlar yazılıyor.

Ek ödeme matrahı (maaş matrahı), net ele geçen tutar, toplam girişimsel işlem ve muayene puanı, toplam muayene puanı ve branş bölümüne veri girişi yapılırken.

Hastane hizmet puan ortalaması, kurumsal performans katsayısı hesaplanırken.

Her hastanede sadece bir başhekim bulunmaktadır!
Bakanlık, Performans Takip Sistemi ile ilgili yapılan hatalarda ise ilginç bir uyarıda bulunuyor. Her hastanede sadece bir başhekimin olduğunu açıklayan(!) Bakanlık veri girişinde ilgili bölüme sıfır yazılamamasından dolayı birden fazla başhekim göründüğü için bu uyarıyı yapmak zorunda kaldı.

Medimagazin

Bu haber toplam 1801 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim