• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Hayali ameliyatlar hastanın cep'ine gelecek

Hayali ameliyatlar hastanın cep'ine gelecek
Sağlıktaki yolsuzlukların önüne geçmek için 178 bin hastaya mektup gönderen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni bir uygulamaya gidiyor.

Sağlıktaki yolsuzlukların önüne geçmek için 178 bin hastaya mektup gönderen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yeni bir uygulamaya gidiyor.

'Yapılmış gibi' gösterilen muayene ve ameliyatları yakalamak için vatandaşların cep telefonuna mesaj gönderilecek. Hastalar aldıkları tedavi hizmetinin ayrıntılı faturasını SMS ile görebilecek. Sigortalılar, yapılmayan tetkik ve tahliller varsa anında SGK'ya şikayette bulunacak, ilgili sağlık kuruluşları hakkında soruşturma açılacak.

Hayali ameliyatları engellemek isteyen SGK, cep mesajlı uyarıya geçiyor. Hastane ve eczaneleri vatandaşa gönderdiği mektup aracılığıyla izlemeye başlayan Kurum, geçtiğimiz aylarda 178 bin hastanın adresine mektup göndermişti. 10 bin liranın üzerindeki tedavi ve ilaç faturası sahiplerine gönderilen mektuplardan geri dönüşler oldu. SGK'nın Balgat'taki merkezine bile 700'ün üzerinde 'Bana bu tedaviler uygulanmadı.' içerikli şikayetler geldi. İl müdürlüklerine de yoğun dönüşler yapıldığını dile getiren yetkililer, ilginç yolsuzluk örneklerini anlattı. Buna göre İstanbul'da huzurevinde kalan bir sigortalıya 3 ayrı hastaneden rapor çıkarılıp üzerinden 11 bin liralık özel mama alındığı belirlendi. Hastayla yapılan görüşmede sadece tansiyon rahatsızlığının bulunduğu, ancak mama kullanmadığı ortaya çıktı. Eczane hakkında soruşturma başlatıldı. Yine İstanbul'da bir hastaya 170 defa göz ameliyatı yapılarak devlete fatura edildiği ancak vatandaşın bu kadar çok göz ameliyatı olmadığı tespit edildi.

'GEÇMİŞ OLSUN BU FATURA SİZE Mİ AİT?'

Sağlık kuruluşlarını hastalar üzerinden takip eden Kurum'un önemli yolsuzlukları yakalaması daha geniş kitleye ulaşma ihtiyacını doğurdu. 70 milyonluk nüfusun yüzde 95'inde cep telefonu olduğunu dikkate alan SGK, Turkcell, Vodafone ve Avea ile ortak hareket etme kararı aldı. 3 GSM şirketiyle yapılacak anlaşma gereği telefonlara mesaj geçilecek. Vatandaşlık numarasına gelen cep telefonu mesajları geçmiş olsun dilekleriyle başlayacak. "Devlet sizin adınıza bu kadar harcama yaptı. Bu fatura size mi ait?" sorusunun yer alacağı mesajlarda vatandaşın gittiği hastanelerin isimlerinin yanı sıra yapılan tedaviler de ayrıntılı olarak anlatılacak. Hastalar SGK'dan gelen kısa mesajları inceleyerek kendileri üzerinden abartılı işlemler yapıldığı izlenimi edinmesi halinde SGK'ya şikayette bulunacak. Sigortalıların şikayetleri Medula sisteminde bir kez daha kontrolden geçirilerek usulsüzlük netleşmesi halinde ilgili sağlık kurumlarına ceza yağacak.

Stargündem

Bu haber toplam 2958 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim