• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Hayat dengenizi bozan "Vertigo" hastalığı nasıl tedavi edilir?

Hayat dengenizi bozan "Vertigo" hastalığı nasıl tedavi edilir?
Çağımızın baş döndüren hastalığı 'Vertigo' sorununu Türkiye'de yaklaşık olarak 25 milyon kişi yaşıyor.

Aşırı baş dönmesi, yerin ayağın altından kayıyor hissi, mide bulantısı, çarpıntı ve terleme bu hastalığın başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Vertigo'nun hastaların yaşamını alt üst edebilecek büyük sorunlara yer açtığını belirten Medient KBB Tıp Merkezi'nden Doç. Dr. Şenol Civelek, vertigo ataklarını ve hastalığın tedavi yöntemlerini anlattı.

Vertigo atakları 24 saat bile sürebilir

Vertigo hastalarda nasıl beliriyor ve ne gibi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Öncelikle Vertigo'nun ne olduğunu tanımlamak gerekir. Baş dönmesi anlamına gelen Vertigo, kişinin kendisinin dönüyormuş ya da çevresindeki nesneler dönüyormuş gibi hissettiği anormal bir histir. Altta yatan bir başka problemin belirtisi olup, hastalık değildir.

Genellikle hastanın dengesini korumasına güçlükle başlar. Aniden ortaya çıkabilir. Şiddetli Vertigo atakları birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saate kadar uzayabilir.

Baş dönmesine aynı zamanda bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ateş, görme bozukluğu, halsizlik, kuvvet kaybı ve hissizlik eşlik edebilir. Tüm bu belirtiler hastanın yaşamını alt üst edebilecek kadar büyük sorunlara yol açabilir.

Vertigo hastalarının hangi meslekleri yapmaları sakıncalıdır?

Özellikle denge durumunun önemli olduğu yüksek yerlerde çalışan şahıslarda düşme riski olduğu için, en azından tedavisi bitene kadar çalışmaya ara vermelidirler.

Vertigo hastalığı olan kişiler ne yapmalı?

Vertigo şikayeti olan hasta öncelikle tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Vertigo çok ciddi bir hastalığın ön belirtisi olabileceği gibi, gribal bir enfeksiyonunu takiben denge sinirinin yetersiz çalışması sonucu da ortaya çıkabilir.

Vertigo'ya sebep olan hastalıklar sadece kulak, burun ve boğaz bölümünü ilgilendirmeyebilir, bu nedenle farklı uzmanlık branşları bir arada çalışarak Vertigo'nun neden kaynaklandığı araştırır.

Vertigo hastalığını önlemek için ne yapmalı?

Bundan 10-15 yıl öncesine kadar Vertigo, sadece fizik muayene ve Elektronistagmografi (ENG) ile değerlendirilirdi.

Günümüzde ise teknik son derece ilerlemiş bulunmaktadır. ENG iğnelerle yapılmamakta, infrared kamera ve uygun gözlükle göz hareketlerinin kayıt altına alındığı VideoElektronistagmografi (VENG) testi uygulanmaktadır. Ayrıca son yıllarda Video Head Impulse Test (VHIT), Vestibuler Uyarılmış Myojenik Potansiyeller (VEMP), rotasyonel koltuklar kullanılarak hastalık teşhis edilmektedir. Bunların sonucunda Vertigo tedavisi de çok daha başarılı olmaktadır.

Tedavi sonrası iyileşme süreci Vertigo'ya yol açan hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastaları uygulanan manevralarla kısa sürede iyileşebilirler. Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer. Tedavisi atakların tedavisi ve önlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Başarı oranı yüksektir.

Çocuklarda Vertigo nasıl anlaşılır?

Çocuklarda vertigo hastalığını aileler nasıl anlayabilir?

Çocuklar 8-9 yaşına kadar baş dönmesini ifade edemeyebilirler. Genellikle kendine güvensizlik, sürekli anne babanın elini tutma isteği ve huzursuzluk hissederler. Ayrıca bulantı, kulak ağrısı ve baş ağrısı tarif edebilirler.

Vertigo tedavisi sonrası diyet önemli!

Vertigo tedavisi sonrası hastalar nelere dikkat etmeli? Hastalık tekrar eder mi?

Özellikle bazı hastalıkların yol açtığı Vertigo tiplerinde tuzsuz, kafeinsiz gıdalar tüketmek ve mayalı yiyeceklerden kaçınmak şeklinde diyet uygulanması, kristal kayması denilen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastalarında hareket kısıtlaması ve yatış pozisyonuna dikkat edilmesi önem taşır. Hastalık ara ara tekrarlayabilir, bu durumda yeniden tedavi planlanır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4457 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim