• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Hayat Tarzının Kalbe Yükü Fazla

Hayat Tarzının Kalbe Yükü Fazla
Sigara kullanımının kalp ve damar sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Doç.

Sigara kullanımının kalp ve damar sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fahriye Vatansever Ağca, hayat tarzı değişiklikleri ile kalp damar hastalıklarından ölümlerin ciddi oranda azaltılabileceğini belirtti.

Dünya Kalp Günü hakkında açıklamalarda bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fahriye Vatansever Ağca, kalp damar hastalıklarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ölüm sebebi olarak birinci sırada yer aldığını belirtti. Türkiye'de her yıl 300 bin insanın kalp krizi geçirdiği ve yaklaşık 125 bin kişinin de kalp ve damar hastalıkları nedeni ile öldüğü bilgisini veren Doç. Dr. Ağca, "Bu oldukça ciddi bir rakamdır. Covid-19 pandemisi sürecinde ülkemizde resmi rakamlarla 100 bin civarında kişinin öldüğü düşünüldüğünde yıllık 125 bin ölüm kalp damar hastalıklarının ne kadar ciddi boyutta olduğunu ortaya koymaktadır" dedi.

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı ve stresin kalp damar hastalıkları ile doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ağca, "Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı kalp ve damar sağlığı açısından ciddi risk oluşturmaktadır. Sigarayı bırakmak ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp damar hastalıklarından ölümlerin ciddi oranda azaltılabileceği bildirilmektedir. Beslenmenin düzenlenmesi, hareketin arttırılması, sigaranın bırakılması ile kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin 4'te 3'ünün engellenebileceği belirtilmektedir" şeklinde konuştu.

Egzersiz Kalbi Koruyor

Kalp damar hastalıklarının habercisi olan belirtileri sıralayan Doç. Dr. Ağca, "Özellikle yokuşta, merdivende ortaya çıkan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma ve halsizliktir. Bu şikâyeti olan hastalarımızın hekimlerine müracaat ederek kalp hastalıkları açısından değerlendirilmesi önerilir. Kalp damar hastalıklarını önlemede beslenme oldukça önemlidir. Akdeniz tipi diyet dediğimiz; beyaz et, sebze meyve ve kuru meyvelerden bir beslenme şekli önemlidir. Haftanın 5 günü 30 dakikalık yürüyüşler, basit egzersizler kalp damar hastalıklarının önlenmesinde önemlidir.

Kalbiniz için altın öğütler

Yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterolün kalp damar hastalıklarının önemli sebepleri arasında yer aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Ağca, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Tansiyonunuzun kontrol altında olduğundan ve kan şekerinizin düzenli gittiğinden emin olun. Kolesterol düşürücü ilaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde diyet ve egzersizle birlikte uygulayın. Vücut ağırlığınızı hekiminizin önerdiği ideal kilo sınırları içerisinde tutmaya gayret edin. Bu düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrolü hepimizin elinde kalbimiz kıymetli onu koruyalım."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 704 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim