• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Hekimler Eşdeğer İlaç Genelgesine Tepkili

Hekimler Eşdeğer İlaç Genelgesine Tepkili
Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz 81 ilin valiliklerine gönderilen ve yazdığı reçetenin değiştirilmemesi yönünde değil düşen Hekimler hakkýnda yasal işlem yapılmasını talep Eden genelge, hekimlerin tepkisine nedir günlerde oldu. Üzerine Üyesi olan he

Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz 81 ilin valiliklerine gönderilen ve yazdığı reçetenin değiştirilmemesi yönünde değil düşen Hekimler hakkýnda yasal işlem yapılmasını talep Eden genelge, hekimlerin tepkisine nedir günlerde oldu. Üzerine Üyesi olan hekimleri bir 'Sanal Kulüp' ortamında buluşturan Doktoruz.com sitesinde yapılan bir-satır Anket, hekimlerin, tedavide kullanılacak ilaçlar konusunda, son kararı kendilerinin vermesi gerektiğini düşündüklerini ve genelgenin üslubunu ağır bulduklarını ortaya koydu.

Ankete 1756 Hekim katıldı

Site Yöneticisi Dr Gündüz Tezmen, anketle ilgili şu ACIKLAMALARI yaptı;

Doktoruz.com tarafından yapılan anketin sorularını 1036'sı UZMAN, 720'si pratisyen olmak üzere Toplam 1756 Hekim yanıtladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Adina, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr Mahmut Tokaç'ın imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, bazı hekimlerin, reçetelerinde Yazan ilaçların yerine eşdeğer ilaçların ikame edilmesini engelledikleri yönünde Şikayetler alındığı belirtiliyor. Bilimsel çalışmalarla eşdeğerliliği kanıtlanmış olan ilaçların etkilerinin DE birbirinin aynı olduğu vurgulanan genelgede, reçetede yazılan ilaçların yerine eşdeğer ilaçların ikame edilmesinin doğru ve gerekli olduğu kaydediliyor. Genelgede, reçeteye yazdığı ilacın değiştirilmemesini isteyen hekimin Bu tutumunun seni "bilgisizlikten" Ya da "Etik olmayan ilişkilerden" kaynaklandığı ileri sürülüyor. Genelgenin oğlu cümlesinde ise, "eşdeğer ilacın verilmesini engellemeye yönelik davranışlarda bulunan hekimlerin uyarılması ve ısrar Edenler hakkýnda yasal işlem yapılması" isteniyor.

"Tedavide oğlu karar hekimin Olmalı"

Ankete katılan hekimlerin% 97'si, tedavide kullanılacak ilaç konusunda oğlu kararın hekimde olması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Uzmanlar, hekimlerin deneyim ve bilgileri çerçevesinde bazı hastalıklarda tr Etkin tedaviyi sunduğuna inandıkları ilaçları Tercih etmelerinin Normal olduğunu vurguluyor.

Anketin ortaya çıkardığı bir başka gerçek DE hastaların ilaç tercihi oldu. Katılımcıların% 74'ü tedavi sırasında Orijinal hastaların ilaçları, eşdeğer ilaçlara Tercih ettiklerini belirtti.

Üslup ağır bulundu

Ankete katılan Hekimler, genelgenin üslubunun ağır olduğu konusunda Görüş birliğine vardılar. Hekimlerin% 86'sı, "Reçetedeki Orijinal ilacın Hastaya verilmesinde ısrar etmenin bilgisizlikten veya Etik dışı ilişkilerden kaynaklanabileceği" ifadesini, "hekimlere hakaret eden, ağır ve yanlış" bir İfade olarak değerlendirdi.

Genelgede, "Eşdeğer ilacın verilmesini engellemeye yönelik davranışlarda bulunan hekimlerin uyarılması ve ısrar Edenler hakkýnda yasal işlem yapılması" ifadesinin Yer alması da Hekimler tarafından Kabul edilemez bulundu. Söz Konusu ifadenin tüm hekimleri "gözetim altında tutulması gereken potansiyel suçlular" konumuna düşürdüğünü vurguladı Katılımcıların% 86'sı.

Bu haber toplam 1663 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim