• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Hekimler Maaşlarından Rahatsız

Hekimler Maaşlarından Rahatsız
Güney İlleri Tabip Odaları (GİTO) tarafından, hekimlerin 'Tam Gün Yasa Tasarısı' hakkındaki düşüncelerinin değerlendirilmesi noktasında 7 ilde ortaklaşa gerçekleştirilen anketin sonuçları açıklandı. Buna göre hekimlerin yüzde 91'inin aldığı maaştan rahats

Güney İlleri Tabip Odaları (GİTO) tarafından, hekimlerin 'Tam Gün Yasa Tasarısı' hakkındaki düşüncelerinin değerlendirilmesi noktasında 7 ilde ortaklaşa gerçekleştirilen anketin sonuçları açıklandı. Buna göre hekimlerin yüzde 91'inin aldığı maaştan rahatsız oldukları bildirildi.

GİTO Bölge Toplantısı, Mersin Tabip Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Mersin'in yanı sıra Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman'dan gelen hekimlerin katılımıyla düzenlenen toplantıda; üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına imkan sağlayan kanun tasarısı ele alındı. Burada konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı, tasarıyla birlikte hekimlere birden fazla yerde ve uzun süre çalışmaya ihtiyaç duymadan iyi bir

ücret verileceği ve halkın sağlığa ulaşımının kolaylaştırılacağının vaat edildiğine dikkat çekerek, ancak söz konusu tasarının satır aralarının iyi okunduğunda gerçeğin görüldüğü gibi olmadığını anlattı.

Atıcı, GİTO'ya üye illerde hekimlerin 'Tam Gün Yasa Tasarısı' hakkındaki düşüncelerinin değerlendirilmesi amacıyla bir anket çalışması yaptıklarını hatırlatarak, toplam bin 556 hekimin katıldığı ankete katılanların yüzde 91'inin maaşını kabul edilmez bulduğuna dikkat çekerek, yüzde 83.2'sinin de performansa dayalı ücretin sağlık çalışanları arasındaki barışı bozduğu yönünde yanıt verdiğini anlattı. Katılımcıların yüzde 82.1'inin nöbet-icap ücretlerinin yetersiz olduğu yönünde görüş birliğine vardığını

kaydeden Atıcı, yasa tasarısıyla birlikte maaşlarda ciddi artışlar olacağına inananların sadece yüzde 7.2'lik bir dilimi simgelediğini, bunun yanında üniversitelerde eğitim kalitesinin düşeceğine inanların da yüzde 63.1'lik bir oranı simgelediğini dile getirdi. Atıcı, ankete katılanların yüzde 76'sının yasayı desteklemediğinin ortaya çıktığını belirtti.

'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bir yıkım programı olduğunu iddia eden Atıcı, programla birlikte sağlığın özelleştirileceğini, 'Aile Hekimliği' ile başlayan sürecin de 'Tam Gün Yasa Tasarısı' ile devam ederek, 'Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı' ile tamamlanacağını ifade etti. Atıcı, "Biz, GİTO birlikteliğinde bulunan tabip odaları, koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen, nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hizmeti sağlayan bir sistem içinde; hekimlere emeklerinin karşılığı olan ve emekliliğe

yansıyan bir gelir sağlanması koşulu ile tam süre çalışmayı öteden beri desteklemekteyiz. Ancak adına sözde 'Tam Gün Çalışma Yasası' denilen fakat halkımızın ve hekimlerin yararına olmayan bu tasarıyı kesin olarak reddediyoruz" dedi.

Tasarıyla birlikte çalışanların sağlığının bozulacağını, özlük haklarının kaybolacağını bunun yanında da verilen hizmetin niteliğinin azalacağını ileri süren Aytuğ Atıcı, taslağın aynı zamanda da maaş iyileştirmelerini döner sermaye gelirlerine bağladığını, birçok hastanede döner sermaye gelirlerinde ciddi sorunlar yaşandığı için pratik olarak hekim maaşlarında hiçbir iyileştirme yapılamayacağını savundu. Atıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tasarı, tedavi edici hizmetleri önceleyen bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Hekimlere verilecek döner sermaye payı tedavi edici hizmetlere odaklanmıştır. Koruyucu hekimlik ve halk sağlığı yok sayılmaktadır."


haberfx.net

Bu haber toplam 1631 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim