• BIST 9883.53
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Hekimlerden tam güne itiraz

Hekimlerden tam güne itiraz
Türk Tabipleri Birliği'ne göre Tam Gün Yasası, 8 noktada anayasaya aykırı.

Düzenlemeyle ilgili bir çalışma hazırlayan TTB, itirazlarını CHP kanalıyla Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor.

Tam Gün Yasası'nı yargıya taşımaya hazırlanan Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre düzenleme 8 noktada anayasaya aykırı. Tam Gün Yasası'nı CHP kanalıyla Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya çalışan TTB'nin hukuk bürosunun hazırladığı ve 8 noktada anayasaya aykırılık bulunan çalışma, "İptal İstemiyle Anayasa Mahkemesi'ne Başvurulması İsteminde Bulunulan Hükümler" ismiyle CHP'ye iletildi.
TTB'nin yasaya itirazlarının başında aynı nitelik, görev ve sorumluluklara sahip kamu görevlisi hekimlerin tazminat ve ek ödemelerinin farklı olması geliyor.

5 farklı ücret rejimi
Çalışmada, yasanın kamuda 5 farklı ücret rejimi yaratması eleştirildi. Buna göre sağlık hizmeti tazminatından TSK; döner sermayeden ek ödemeden bakanlık ile üniversiteler; döner sermayeden sabit ek ödemeden bakanlık; döner sermaye dışındaki ek ödemeden de sadece Bakanlık Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü hekimleri yararlanacak. TTB, bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. TTB, fazla işlemi ücretlendirdiği gerekçesiyle eleştirdiği döner sermaye gelirinden, performansa dayalı ek ödemenin asli ücretlendirme yöntemi haline getirilmesini de eleştirdi. Fazla mesaiye sınır getirilmemesine de dikkat çekilen çalışmada, bu düzenlemenin dinlenme haklarının ihlali ve hasta sağlığının riske atılması gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşınması istendi.

Geçiş süresi farklı
Hekimlerin mesai dışında mesleklerini serbest icra etme hakkının "ölçüsüz" sınırlandırıldığını savunan TTB, "Üstelik bu sınırlandırıcı düzenlemeler eşitlik ilkesine aykırı biçimde, kadroları farklı kurumlarda bulunan ancak aynı görevi yapan hekimler yönünden ayrımcı düzenleme içermekte" dedi. Yasaya göre; tam güne geçiş tıp fakültelerinde kısmi çalışma statüsündekiler için 1 yılken, kamuda haftada 40 saat çalışan hekimler için 6 ay.
Zorunlu kılınan sorumluluk sigortasını eleştiren TTB, uygulamayla yine zarar tespiti için mahkeme kararı beklenileceğini ve zarar görenlerin haklarına daha çabuk kavuşmasının sağlanamayacağını savundu. Çalışmada, ilave emeklilik sigortası primi ödenmesiyle emekli maaşının artırılmasına olanak sağlayan kanun hükmünün bakanlık çalışanlarıyla sınırlı tutulması da eşitlik ilkesine aykırı bulundu. Son olarak askeri sağlık kurumlarında ihtiyaç halinde kamuda çalışan hekimlerin rıza aranmadan görevlendirilecek olmasını eleştiren TTB, bunun zorunlu çalıştırma niteliği taşıdığını belirtti.


İTİRAZ EDİLEN MADDELER
1 Aynı nitelik, görev ve sorumluluklara sahip kamu görevlisi hekimlerin, aynı tazminat ve ek ödemelerden yararlandırmamasına ilişkin hükmü.
2 Döner sermaye ek ödemelerinin asli ücretlendirme yöntemi olarak belirlenmesi.
3 Fazla çalışma sürelerine üst sınır getirilmemesi.
4 Serbest çalışma hakkına yönelik sınırlama ve noksanlıklar.
5 Mesleki sigortanın zorunlu tutulması.
6 Radyoloji çalışanlarının mesai sürelerinin 35 saate çıkarılması.
7 İlave emeklilik sigortası primi ödeyerek emekli maaşlarının artırılmasına olanak sağlayanların sınırlı tutulması.
8 Bakanlığa bağlı olanların istekleri olmaksızın TSK'da görevlendirilebilmeleri.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3961 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim