Avrupalı bazı ilaç üreticilerinin ‘deli dana’ hastalığından sonra kapsül ilaçların üretiminde sığır yerine domuz jelatini kullanması, tıpta ‘helal-haram ilaç’ tartışmalarını başlattı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. İlker Alat’ın, kapsüllerin dış jelatininin domuzdan yapıldığı için hastalarına bu ilaçlardan yazmadığını açıklaması, kapsül ilaç tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve sık sık tercih edilen kapsül ilaçların haram mı yoksa helal mi olduğu hala vatandaşların kafasında soru işareti oluşturmaya devam ediyor.Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı ilaçların yapılış şekillerine göre değişkenlik gösterdiğini belirterek, ‘deli dana’ hastalığının ardından kapsül ilaçların jelatininde sığır yerine domuz ürünleri kullanımının arttığını söyledi. Bu durumda önemli olanın hastaların sağlığına kavuşması olduğunun altını çizen Ökten, “Hastalarımıza hangi ilaç şifa olacaksa bizim onu vermemiz, hastaların da bu ilacı kullanması gerekir. Biz hekimlerin, kapsülün dışında domuz ürünü var diye onu hastaya vermememiz, direk olarak o hastanın sağlı ile oynamaktır. Böyle bir şeye kesinlikle hakkımız yoktur, ayrıca bu düşünce tıptan uzak bir düşüncedir” dedi. Doç. Dr. İlker Alat’ın tavrını ‘bilimsellikten uzak’ olarak yorumlayan Ökten, bu tutumun hastalar açısından sakıncalı durumlar doğuracağına dikkat çekerek, hastaların doktorlarının önerdiği ilaçları kullanmasını tavsiye etti.Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan ise doktorların, kapsüllerin dışında domuz katkısı olması nedeniyle hastalarına bu ilaçları yazmamasını doğru bulmadıklarını açıkladı. Hekimlerin ve eczacıların birinci görevlerinin insan sağlığını korumak olduğunu kaydeden Özkan, bu tür söylemlerin oluşturacağı durumların insan sağlığında ciddi problemler oluşturabileceğine vurgu yaptı. Özkan, “Özellikle son dönem helal besin olayı ciddi anlamda gündemde. Hasta ilacı zevk için kullanmaz. Dolayısıyla bir ilacın içilip, içilmeyeceği konusunda fetva verme yetkisi bir tane hekime ait değildir. Hasta tedavisini bu ilaçta buluyorsa ve bu ilacın da eş değeri yoksa hasta mutlaka bu ilacı kullanmalı” diye konuştu.
“ZARURET VARSA KULLANILIR AMA ALTERNATİFLERİNE BAKILMALI”
Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşünü açıkladığını bildiren İl Müftüsü Arif Gökce de İslam dininin, zaruretleri göz önünde bulundurduğunu söyledi. Gökce, şunları kaydetti:“Domuz kaynaklı tıbbi malzemenin tedavi amacıyla kullanılmasını, ‘zaruret’ hükümleri çerçevesinde değerlendirmek mümkündür. Buna göre, bu malzemenin yerini tutacak başka bir tedavi malzemesi yok, hasta için kullanılması hayati önem arz ettiği konsültasyon raporuyla belirtilmiş ise tedavi amacıyla kullanılması caiz olur. Sözü edilen şartların bulunmaması durumunda ise caiz olmaz. Müslüman kardeşlerimiz önce kullandıkları bu ilacın domuz mamullerinden olmaması gerektiğine azami dikkat göstermelidirler. Şayet alternatifi yoksa ve başka türlü bulması mümkün değilse ve doktorlar da muhakkak bu ilacı kullanması gerek fiziki gerek biyolojik gerekse hastanın şifa bulması adına kullanmasını zaruri görüyorlarsa o zaman zaruret noktasında hastalarımız bu ilaçları kullanabilir denilebilir. Ama mutlaka alternatifi araştırılmalı azami dikkat gösterilmelidir."
Helal-haram ilaç tartışmaları alevlendi

Kapsül ilaçların yapımında ‘domuz ürünü’ kullanıldığının ortaya çıkmasıyla başlayan ‘helal-haram ilaç’ tartışmaları her kesimden yankı buldu.
Kaynak: 
Bu haber toplam 2615 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Kazada hayatını kaybeden sürücü, görev yaptığı kurumda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.Manisa’nın Alaşehir ilçesinde otomobil ile canlı hayvan taşıyan TIR’ın çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.
Sağlık ve sosyal hizmetler tek çatı altında: Yeni protokol imzalandıSağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan yeni protokolle, sağlık hizmetleri ile sosyal destekler aynı merkezlerde sunulacak. Vatandaşlar artık Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sosyal hizmetlere de doğrudan ulaşabilecek.
Gazi Yaşargil adına uluslararası ödül: Genç beyin cerrahları İstanbul’da buluşacakYeditepe Üniversitesi tarafından düzenlenen Gazi Yaşargil Mikronöroşirürji Ödülü için başvurular başladı. 40 yaş altı beyin cerrahlarına açık olan programın kazananı 20 Haziran’da İstanbul’da açıklanacak.
Alkollü sürücünün çarptığı tıp öğrencisi Yaren Mercan hayatını kaybettiKayseri’de meydana gelen trafik kazasında, alkollü sürücünün çarptığı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Yaren Mercan yaşamını yitirdi. Ailesi ve yakınları, sürücünün en ağır cezayı almasını talep etti.- 15:19 - Kazada hayatını kaybeden sürücü, görev yaptığı kurumda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.
- 15:18 - Sağlık ve sosyal hizmetler tek çatı altında: Yeni protokol imzalandı
- 15:15 - Gazi Yaşargil adına uluslararası ödül: Genç beyin cerrahları İstanbul’da buluşacak
- 15:13 - Alkollü sürücünün çarptığı tıp öğrencisi Yaren Mercan hayatını kaybetti
- 15:09 - Kapalı Baypasla 24 Saatte Ayağa Kalktı: “Koşsam Koşacağım”
- 15:08 - Sirkadiyen Ritim Uyarısı: Uyku Düzeni Bozulursa Alzheimer Riski Artıyor
- 15:06 - 8 Yıllık Ağrıya 1,5 Saatlik Operasyon: Mesane ve İdrar Yolundan Yarım Kiloluk Taş Çıkarıldı
- 17:41 - Türkiye’de Doğum İzinleri Uzuyor: Anneler 24 Hafta, Babalar 10 Gün İzin Hakkına Sahip Olacak
- 17:35 - Sağlık Çalışanlarına Akademik Eğitim: Bilimsel Araştırma ve Yayın Becerileri Geliştiriliyor
- 17:31 - Ruh Sağlığına Erken Müdahale Önemli: Psikiyatrik Başvuru Çözümün İlk Adımı
- 17:30 - Mart ayı doğum yardımı ödemeleri hesaplara yattı
- 17:28 - Ev Kazaları: Kimyasal Maddeler Çocuklar İçin Hayati Risk Oluşturuyor
- 17:26 - Rize’de Küçük Polen’in Burnundan 2 Yıldır Kalan Metal Cisim Çıkarıldı
- 17:23 - Eskişehir’de Yeni Tüberküloz Laboratuvarı Hizmete Açıldı
- 17:22 - DSÖ: Lübnan’da Sağlık Çalışanlarına Yönelik Saldırılarda Ölü Sayısı Artıyor
- 17:01 - Hepatit D’ye Karşı İlk Monoklonal Antikor Tedavisi Çin’de Uygulanmaya Başlandı
- 16:54 - Ankara’da antibiyotik sonrası alerjik reaksiyon: 5 yaşındaki çocuk yüzde 98 engelli kaldı
- 13:54 - Kadın doğumda çığır açan yöntem: Ototransfüzyon
- 13:48 - Uzmandan Uyarı: Şiddetli Adet Sancısı Normal Değil, Endometriozis Belirtisi Olabilir
- 13:46 - Erzurum’da Eczaneye Kundaklama Girişimi: Şüpheli Meslektaşı Çıktı
- 17:04 - Ankara’da Tüberkülozla Mücadele Sempozyumu: Erken Teşhis ve Koruyucu Sağlık Vurgusu
- 16:52 - Galata Kulesi Kırmızıya Büründü: Multipl Miyelom Farkındalığı İçin Özel Etkinlik
- 16:49 - Restoranda Hayat Kurtaran Müdahale: Heimlich Manevrasıyla 1,5 Yaşındaki Bebek Kurtarıldı
- 16:47 - Yunanistan’da Hastanelerde Nöbet Krizi: Doktorlardan Sisteme Tepki
- 16:45 - Uzmandan Kritik Uyarı: Ağrı Kesiciler Kalp Krizini Tetikleyebilir
- 16:34 - İnmede Erken Müdahale Hayat Kurtardı: 13 Günlük Tedaviyle Sağlığına Kavuştu
- 16:33 - Uzman Uyardı: Çocuklarda Karın Ağrısını Hafife Almayın, Apandisit Hayati Risk Taşıyor
- 16:31 - Doğum İznindeki Asistan Doktora 10 Milyon Dolarlık Tazminat: ABD’de Emsal Karar
- 16:29 - Adana’da Küçük Aren’in Yaşam Mücadelesi: 2,9 Milyon Dolarlık Tedavi İçin Destek Bekleniyor
- 16:28 - Elazığ’da Dev Sağlık Yatırımı Açıldı: 183 Üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Hizmete Girdi
- 16:25 - Kolon Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor: Uzmanlardan 45 Yaş Uyarısı
- 16:20 - Antibiyotik Direncinde Yeni Tehdit: İklim Değişikliği ve Kuraklık Etkisi
- 17:15 - Şırnak’ta Doktorun “Fethi Kabir” Paylaşımı Tartışmaya Neden Oldu: Tıp Etiği Gündemde
- 17:13 - Samsun Şehir Hastanesinde Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Servisi Açıldı
- 16:59 - Mardin’de Gastroşizisli Doğan Bebek Acil Ameliyatla Hayata Tutundu
- 16:53 - Hamileyken Lösemiye Yakalandı: Zeynep Beyaz Hem Bebeğini Hem Hayatını Kazandı
- 16:51 - Endometriozis 10 Kadından 1’ini Etkiliyor: Şiddetli Adet Ağrısını Hafife Almayın
- 16:47 - DEHB İlaçları Psikoz Riskini Artırmıyor: Yeni Araştırmadan Dikkat Çeken Bulgular
- 16:43 - Nadir Kalp Hastalığıyla Mücadele Eden Hemşire Mesleğine Geri Döndü
- 15:45 - Uzmandan Uyarı: Yağışlar Kene Popülasyonunu Artırıyor, KKKA Riski Yükseliyor
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Alkollü sürücünün çarptığı tıp öğrencisi Yaren Mercan hayatını kaybetti
Sağlık ve sosyal hizmetler tek çatı altında: Yeni protokol imzalandı
Kazada hayatını kaybeden sürücü, görev yaptığı kurumda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.
Sirkadiyen Ritim Uyarısı: Uyku Düzeni Bozulursa Alzheimer Riski Artıyor
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim



































