Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük önem verdiği ve Hakkari Yüksekova'da vatandaşlara duyurduğu helikopter ambulanslar hasta taşımaya başladı. Şimdilik Ankara'da ağır yaralıları taşıyan hava ambulansları, kış şartlarının kara ulaşımına geçit vermediği Doğu ve Güneydoğu illerinde hastalara Hızır gibi yetişecek. Helikopterle nakillerde sosyal güvencesi olan hastaların masraflarını devlet karşılıyor.
Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıldır üzerinde çalıştığı hava ambulans projesi hayata geçti. Hava ambulanslar ilk olarak Ankara'da Atatürk, Etlik ile Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde hastaları acil servislere yetiştirmeye başladı. 17 Ekim'den bu yana Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi'ne dört hasta taşıyan ambulanslar, Atatürk Hastanesi'ne de şu ana kadar Ankara'nın çevre ilçelerinden iki ağır vaka yetiştirdi. İlk olarak Cihan Haber Ajansı'nın görüntülediği helikopter ambulans Ankara'nın Güdül ilçesinde intihar girişiminde bulunan genç hastayı Atatürk Hastanesi aciline ulaştırdı. Kalbi duran genç, yaklaşık 110 kilometrelik yolu 20 dakikadan az sürede bitiren helikopter ambulansta yapılan müdahaleyle hayata döndürüldü.
Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acilden Sorumlu Başhekim Yardımcısı Mehmet Özer ilaçla intihar eden gencin duran kalbinin helikopterden iner inmez tekrar çalıştırıldığını söyledi. Durumundaki kritikliğin devam ettiğini aktaran Özer, "Kalbi ve solunumu çalışıyor. Ancak hayati tehlikesi mevcut." diye konuştu. Geçen hafta helikopter ambulansın Polatlı'dan da bir hastaya hastaneye yetiştirdiğine işaret eden Özer, saniyelerin dahi önemli olduğu ağır yaralıların hastaneye ulaştırılmasında helikopterlerin hayati görev üstlendiğini aktardı.
UÇAN AMBULANS SAYISI 16'YA ÇIKACAK
Ankara'da 2 adet helikopter ambulansla başlayan hasta taşıma uygulaması özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde büyük bir misyon üstlenecek. Önümüzdeki aylarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ağır kış şartlarından dolayı kadınların doğum sırasında hayatlarını kaybetmesi önlenecek. Paletli ambulansların ardından şimdi de helikopter ambulanslar anne adaylarını tam donanımlı hastanelere yetiştirecek. Bu çerçevede Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün denetiminde hastanelere helikopter pistleri de inşa edilmeye başlandı. Büyük hastanelere yapılan pistlerde ışıklandırma, güvenlik ve acil servislere yakınlığa önem veriliyor. Bir doktor, hemşire ve acil tıp teknisyeniyle birlikte pilotun görev yaptığı hava ambulanslarına bir yıl içinde 16 helikopter daha eklenecek. Helikopterle nakillerde sosyal güvencesi olanların masraflarını devlet karşılıyor.
HAVA AMBULANSLARININ İNECEĞİ HASTANELER
Ankara: Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik İhtisas Hastanesi, gerektiği taktirde Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi ile Büyükşehir Belediyesi'nin helikopter pistine de ambulans indirilecek.
İstanbul: Asya ve Avrupa yakasında yer belirleme devam ederken, hastane çevrelerindeki binaların sıkışık olması yüzünden pist yapılacak hastane tespit etmekte güçlük çekiliyor. Şu ana kadar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi netleşti.