• BIST 9461.31
  • Altın 2492.122
  • Dolar 32.5992
  • Euro 34.8003
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hem doktor hem sair hem de gazeteciydi

Hem doktor hem sair hem de gazeteciydi
Agora Meyhanesi şiiriyle ünlenen Dr. Onur Şenli hem doktor hem de gazeteciydi. Ege Ekspres Gazetesi’nde birlikte çalıştık


Dr. Onur Şenli ile 1960'lı yıllara damgasını vuran Turizm Bakanı Nihat Kürşad'ın sahibi olduğu Ege Ekspres Gazetesi'nde birlikte çalıştık.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyor, bir yandan da gazetede çalışıyordu. Doktorluğunu hiç ön plana çıkarmaz, öylesine romantik, hümanist, herkese olumlu yaklaşan dost bir insandı. Bizi, dokunacak yiyecekler için uyarır, sigara içtiğini söylediğimizde de, "Doktora bir şey olmaz" der savuştururdu. Çok güzel şiirler yazardı ama ününü, hiç beklemediği şekilde, aşık olduğu bir gar müdürünün kızına atfen yazdığı Agora Meyhanesi şiiriyle elde etti. Böyle bir şiirden gelen şöhrete de kızardı, "Şiir, şairin boyunu geçti böylece" derdi.

AİLESİ SANATÇIYDI

İzmir'de 1940 yılında doğan Onur Şenli, Ege Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak, uzun yıllar Akhisar Hükümet Tabibliği yaptı. En ilginç yönü ailesinde 7 kişinin doktor çıkmasıydı. İzmir Namık Kemal Lisesi'nde okurken dayısının yanında kalan Şenli, Üsküdar Musiki Cemiyeti'nin kurucularından olan babası Sabahattin Şenli'nin telkiniyle de musiki dersleri aldı, güzel sesi vardı.

İSİM DEĞİŞTİ, ÜNLENDİ

Onur Şenli, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde iken, fakülte bünyesindeki Neşter isimli edebiyat dergisine şiirler gönderdi. Sevdiği kıza yazdığı şiiri, dönemin modasına uyup İngilizce isimle "The Night, Wine and Love" (Gece, Şarap ve Aşk) başlığıyla dergiyi hazırlayan Oktay Dikmen'e gönderdi. Ancak Dikmen, başlığın mizanpajda sorun yarattığını söyleyerek şiirin içinde tekrarlanan 'Agora Meyhanesi'ni şiire başlık yapar, böylece ünlü şarkının ismi de belirlenir. Dergi matbaaya baskıya gittiğinde aynı matbaada basılan Ege Ekspres Gazetesi'nde sanat yazıları yazan Şadan Gökovalı şiiri görerek çok beğendi ve gazetedeki sayfasına taşıdı. Elden ele dolaşan şiir, ülke çapında birçok şiir dergisinde yayınlandı, kulaktan kulağa yayılıp dillere dolandı, genç kızların hatıra defterlerine girdi, mısraları duvar yazısı oldu. Şiirinin bu kadar ünlü olmasına şaşıran Onur Şenli, uzun bir süre bir şiirin, şairini aşmış olmasına tepki duyar ve şiirini "şairini aşmış şiir" olarak niteler.

AGORA MEYHANESİ HAYAL

Onur Şenli'nin, şiirde anlatılan Agora Meyhanesi hayal ürünüydü, o dönemde İzmir'in Agora semtindeki kokoreççi meyhanelerinden esinlenerek bu ismi kullanmıştı. O zamanlar Agora ve Tilkilik'te sağlı sollu meyhaneler vardı. Gazeteciler orada takılırlardı ama tabelasında Agora Meyhanesi yazan bir yer yoktu. Geceleri bekçi düdüğü sonrası bu meyhanelerin kepenkleri indirilir içeride şiirler okunurdu. Onur Şenli, 1968'in sonunda şiirinin şarkı olarak bestelendiğini, Gönül Yazar'ın bu şarkıyı plağa okuduğunu ancak kendi isminin hiç yazılmadığını öğrendi. Gazetelere verilen ilanda İsmet Nedim'in bestelediği parçanın sözlerinin rejisör-şair Hulki Saner'e ait olduğunu yazıyordu. Buna tepki gösteren Şenli dava açtı ve Gönül Yazar'dan 66 bin lira maddi ve manevi tazminat aldı. Son yıllarını Torbalı'da geçirdi, onu 77 yaşında kaybettik. Ruhu şad olsun.

İZMİRLİ KIZMAZ, AŞK-I MEMNU DİZİSİ İLE TANINDI​

1975 yılında İzmir'de doğan İlker Kızmaz, uzun yıllar İzmir Tiyatrolarında oyunculuk yaptı. 2004 yılında İstanbul'a yerleşen Kızmaz, Bahçeşehir Üniversitesi'nde oyunculuk eğitimi aldı. Sanatçının ekranlarda ilk parladığı proje, Beren Saat ve Selçuk Yöntem gibi isimlerle birlikte rol aldığı Aşk-ı Memnu dizisiydi. Peyker'in kocası Nihat karakterini, kayınvalidesinin (Nebahat Çehre) küçümsediği, mesleğinde ün yapmak isteyen hırslı bir genci canlandırdı. İlker Kızmaz'ın bir diğer ses getiren projesi de Nefes: Vatan Sağolsun isimli sinema filmi. Ayrıca, yine önemli bir sinema filmi olan Çanakkale 1915 filminde Yarbay Mustafa Kemal karakterini canlandırdı.

ÖNEMLİ DİZİLER

İlker Kızmaz, TRT-1 ekranlarında Sevda Kuşun Kanadında adlı dizide Tarık karakterini oynadı, dizi 15 Temmuz darbe girişimini de konu etti. İlker Kızmaz Ekim 2016'dan itibaren "Tatlı İntikam" dizisinin kadrosunda yer aldı. Ayrıca, Begüm Birgören , Melisa Şenolsun , Özge Özder, Mert Yazıcıoğlu gibi isimlerin yer aldığı "Umuda Kelepçe Vurulmaz" dizisinde Emir Ateş karakterini canlandırdı.  kaynak:yeniasir

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4658 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim