• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

'Hemşire açığı var sağlık liselerinin önü kesilmesin'

'Hemşire açığı var sağlık liselerinin önü kesilmesin'
Kontenjanları düşürülen özel Anadolu sağlık meslek liseleri, sıkıntılı günler yaşıyor.

Türkiye'deki hemşire ihtiyacını karşılamak için teşvikle kurulan özel sağlık meslek liseleri, fazla büyüdükleri gerekçesiyle kontenjanları düşürülünce kapanma noktasına geldi.

Ancak 2013'te yayınlanan OECD raporu hemşire açığını gözler önüne seriyor. OECD ülkelerinde bin kişiye 8,8 hemşire düşerken bu rakam Türkiye'de 1,7. Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, "Hemşire ihtiyacımız var. Açığı kapatacak uygulamaların önünü kesmek doğru değil." diyor.

Kontenjanları düşürülen özel Anadolu sağlık meslek liseleri, sıkıntılı günler yaşıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren bu liselere kayıt yaptıracak öğrencilerin mezun olunca 'yardımcı hemşire' olması, tartışılan konuların başında geliyor. Meslek tanımına göre, yardımcı hemşireler, hasta bakıcılar gibi sadece çocuk ve yaşlı hastaları besleyecek, hastanın elbisesini değiştirecek ve ateşini ölçecek. Bu okullardaki talep patlamasına dikkat çeken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı açıklamalarda, "Artık hemşire, ebe ve teknisyen olmak isteyenlerin lisans mezunu olmaları gerekecek." demişti.

Uygulamadaki yanlışlığı gündeme taşıyan STK'lar ise hemşire açığı devam ederken ani kararlar alınmaması, 'ben yaptım oldu' mantığı yürütülmemesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de yetişmiş, kalifiye hemşire açığının çok fazla olduğunu kaydeden Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, özel sağlık meslek liseleri için uygulanacak yeni mevzuatın en azından bundan sonra yeni açılacak okullar için geçerli olması gerektiğini vurguluyor. Kendilerine ulaşan şikayetlerde hemşire açığının kapanmadığının görüldüğünü söyleyen Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Vatandaş, hemşire açığından dolayı nitelikli sağlık hizmeti alamıyor. Birçok kamu ve özel hastanede de durum böyle. Şu anda hemşire ihtiyacımız var ve devletin 'ben yaptım oldu' mantığı, açığı kapatacak uygulamaların önünü kesmesi doğru değil." Şifa Derneği Genel Sekreteri Sevgi Yiğit de, kontenjanların sınırlandırılmasıyla başta kaliteli sağlık hizmeti bekleyen vatandaşların, sonrasında hemşire olmak için bu okullara başvuran öğrenci ve onların öğretmenlerinin mağdur olacağına dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'NİN HEMŞİRE AÇIĞI YÜKSEK

2013'te yayınlanan OECD ülkelerine yönelik 'Bir Bakışta Sağlık' raporu, Türkiye'deki hemşire açığını gözler önüne seriyor. OECD ülkelerinde bin kişiye 8,8 hemşire düşerken Türkiye'de 1,7'de kaldı. İsviçre'de bu rakam 16,6 iken Danimarka ve Belçika'da 15,4 oldu. Aynı şekilde OECD ülke ortalamasında bir hekime 2,8 hemşire düşerken Türkiye'de 1 oldu. Japonya'da bu rakam 4,5.

 

Çağlar AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim