• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Hepatit A aşısı artık ücretsiz

Hepatit A aşısı artık ücretsiz
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 2008 Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenleme ile kronik karaciğer hastaları için olan hepatit A aşısının ücretsiz hale getirildiğini açıkladı. Buzgan ayrıca yeni düzenleme ile 65 yaş üstü için ücret

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 2008 Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan düzenleme ile kronik karaciğer hastaları için olan hepatit A aşısının ücretsiz hale getirildiğini açıkladı. Buzgan ayrıca yeni düzenleme ile 65 yaş üstü için ücretli olan grip aşısından da ücret alınmayacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, yaptığı açıklamada, bağışıklamanın; aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer aldığını söyledi. Buzgan, Türkiye'de yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında 2005 yılına kadar aralarında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, tüberküloz, çocuk felci ve hepatit B'nin olduğu 7 hastalığa yönelik aşılama yapıldığını belirterek "Günümüzde bu hastalıklara ek olarak kızamıkçık, kabakulak ve hemofilus influenza tip b hastalıkları olmak üzere toplam 10 hastalığa karşı aşılama çalışması yapılmaktadır" dedi. Buzgan, bunlara paralel olarak aşılamaya ayrılan bütçede de önemli artış sağlandığını kaydederek "2002 yılında 14 milyon YTL olan aşılama bütçesinin 2009 yılı bütçesinde yaklaşık 300 milyon YTL'ye ulaşması beklenmektedir" diye konuştu.

Türkiye genelinde bebeklik yaş grubunda aşılama oranlarının yüzde 70'lerden yüzde 96'ya ulaştığını belirten Buzgan şunları söyledi:

"Bu aşılama oranları Avrupa ülkeleri ortalamasının üzerindedir. Gerek dünyada, gerekse ülkemizde, son yıllarda risk grubu erişkinlerin bağışıklanması da giderek daha fazla öncelik kazanmaktadır. Risk grubuna dahil erişkinlerde ölüm ve sakatlıkla ile sonuçlanabilecek birçok hastalık aşı ile önlenebilmektedir."

-ZATÜRRE AŞISI 65 YAŞ ÜSTÜNE DE ÜCRETSİZ YAPILACAK-

Grip ve zatürre aşılarının risk grubundakilere ücretsiz yapıldığını bildiren Buzgan şunları söyledi:

"Grip aşısı 65 yaş üstündekilere de herhangi bir hastalığı olmasa dahi ücretsiz yapılıyordu. Grip aşısı ile birlikte zatürre aşısı da risk gruplarına ücretsiz yapılıyordu. Ama 65 yaş üstünde olanlara zatürre aşısının yapılması ücretsiz değildi. Yeniliklerden biri grip aşısında olduğu gibi bu aşıların ücretsiz yapılması oldu. İkinci yenilik ise; kronik karaciğer hastaları için daha önce Hepatit A hastalığını geçirmemişlerse hepatit A aşısının da ücretsiz olarak yapılması mümkün hale geldi. Hepatit A aslında küçük yaşata geçirildiğinde önemli bir sağlık sorununa yol açmayan, kronikleşmeyen bir hastalık iken, erişkinlerde geçirildiğinde ise ağır seyreden ve ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Şimdi bu yeni tablo ile artık bu tür hastalığı olanların da hepatit A aşısını ücretsiz yaptırmaları mümkün hale geldi. Yani yeni yayımlanan 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde grip ve zatürre (pnömokok) aşılarının belirlenmiş risk gruplarına ve 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilere durumlarını belgelendirmeleri halinde bedeli Sosyal Güvenlik Kurumu'nca karşılanmak üzere reçete edilebilmesi sağlandı. Ayrıca, kronik karaciğer hastaları için hepatit A aşısının da reçete edilebilmesi mümkün hale getirildi."

Bu haber toplam 2597 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim