• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Her 8-9 kadından 1'i meme kanseri!

Her 8-9 kadından 1'i meme kanseri!
Ülkemizde yılda en az 20 bin kişiye meme kanseri tanısı konuluyor ve hastalık ileri evrede tespit ediliyor.

Uzmanlar erken teşhisin tedavi başarısını yüzde 90′a çıkarabildiğini önemle vurguluyor. Via Hospital Group ve İSMEK işbirliğinde konunun önemine dikkat çekmek için A’dan Z’ye Meme Sağlığı seminerlerinin ilki yoğun katılımla gerçekleşti.

Çekilişle belirlenen 10 kişiye hediye Check-Up , Ücretsiz Dijital Mamografi Çeki ve Estevia Estetik ilk seans bedava hediye çeklerinin verildiği, sunuculuğunu İkbal Gürpınar’ın yaptığı seminerde daha önceki yıllarda her 16-17 kadından biri meme kanseri riskiyle karşı karşıya iken günümüzde bu oranın 7-8 kadında birine çıktığı vurgulandı.

KOLTUK ALTI ŞİŞKİNLİKLERE DİKKAT EDİLMELİ!

Via Hospital Başhekimi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op.Dr.Serpil ÖZEN, çocukluktan itibaren cinsel organ memenin tabu olduğu ve konuşulamadığı bir gerçek. Meme oluşumu doğduktan sonra da devam eder. Gebelikte ve emzirmede koltuk altında şişlik hissedilebilir. Emzirme periyodu tamamlandıktan sonra kaybolmazsa muhakkak doktora görünmeniz gerekmektedir. Genelde hastalar meme ağrısı çekiyorum diyorlar. Adet dönemi dışındaki bu ağrılar menopoz dönemindeki bayanlarda oluşur genelde. Ağrı tek bir noktada ise özellikle dikkat edilmesi gerekir.

MEME KANSERİNDE İLK GÖREV KİŞİNİN KENDİSİNDE

Genel Cerrahi Prof. Dr. Tayfun Yücel, "Meme kanseri ne yazık ki kadınlarda en sık görülen kanser ve akciğer kanserinden sonra en sık ölümle sonuçlanan kanser. Kendi kendine muayene çok önemli. Kanserden değil geç kalmaktan korkun. Meme kanseri hayatımızın içinde. Birincil görev sizde. Memedeki kitlelerin yüzde 90ı kanser değildir hemen paniklemeyin ama mutlaka uzmana başvurmalısınız. Meme kanseri riski ailesinde meme kanseri olanlarda daha fazladır. Genç anne olanlar hiç çocuk doğurmamış olanlar, şişman bayanlar, sık alkol kullananlar meme kanserine daha çabuk yakalanır." diye konuştu

40 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA TARAMA YAPILSA “KANSER ORANI %50 DÜŞER”

Radyoloji Uzmanı Dr. Fatma Hülya Cengiz, "Mamografi meme kanseri tanımlamada kullanılan en etkili yöntemdir. 40 yaş üstü tüm kadınlar mamografik taramaya alınırsa meme kanserinden ölüm oraları yarı yarıya azalır. Ele gelmeyecek çok küçük kitleler mamografi ile tespit edilebiliyor. Mamografi sırasında genel ilaç verilmiyor, radyasyon oranı yok denecek kadar az endişelenmeye gerek yok." şeklinde konuştu.

HER 8-9 KADINDAN 1’İ MEME KANSERİ!

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Elif Yılmaz şunları kaydetti, "Dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser tipi meme kanseri. Her 8-9 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Memesi alınan bir kadın kendini çoğu kez eksik hissediyor. Beden algısını yerine getirmek bizim öncelikli işimiz. Kaybedilen meme dokusunu yeniden oluşturuyoruz. Ya kanserli dokunun alınmasıyla aynı anda ya da ilk ameliyattan sonra memenin yeniden yapılması mümkün. Önce ya da sonra olmasında fark yok. Erken evrede bazen sadece cerrahi yöntem bile yeterli olabiliyor."

BİLİNMEZLERİ BİLİNİR KILMALIYIZ

Uzman Klinik Psikolog Begüm Akıncı, "Hastalığın tanılanma aşamasından hastaya aktarılmasına kadar çok dikkatli olmak gerekiyor. Tedavinin nasıl planlanacağına, hasta yakınlarına da eğitsel bilgilendirme yapılanmalı. Tedavi sonrası nükseder mi endişeleri için de psikolojik destek hizmetleri devam etmeli. Kişi 'Neden ben?' diyerek kendine yükleniyor ve belirsiz bir sürecin içine giriyor. Bekleme döneminde umudu kaybetmemek çok önemli. Hekimden alınan sağlıklı ve doğru bilgiler hastaya yol gösterir. Kanser her kişide öncelikle 'şok' etkisi oluşturur. Bilinmezleri bilinir kılmak bu süreci kolay atlatmanın olmazsa olmazı." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2767 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim