• BIST 9524.59
  • Altın 2526.553
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.6658
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

"Her bel ağrısı bel fıtığı değildir"

"Her bel ağrısı bel fıtığı değildir"
Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli "Her bel ağrısı bel fıtığı demek değil toplumun yüzde bir ya da ikisinde iltihaplı bel romatizması var" dedi.

Türkiye Romatoloji Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından 8. Anadolu Romatoloji Günleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlendi. Kongrede Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertenli, iltihaplı bel romatizması (Ankilozan spondilit hastalığı) hakkında bilgi verdi.

Bel ağrısının toplumda çok sık görüldüğünü ve bel ağrısı denince akla ilk gelen şeyin bel fıtığı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertenli, şöyle konuştu: “her bel ağrısı bel fıtığı demek değil. Bizim ankilozan spondilit dediğimiz iltihaplı bel romatizması var. Bu toplumda yüzde 1-2 görülen bir rahatsızlık. Genç yaşta başlayan, özellikle 45 yaşından önce başlıyorsa bel ağrısı, 3 aydan uzun süreli ise, başlatan direk bir olay yoksa yani bir ağır bir şey taşımamışsa, ne zaman başladığı tam bilinmiyorsa bu ağrının iltihaplı bel romatizmasına bağlı olması yüksek.”

İLTİHAPLI BEL ROMATİZMASI BEL FITIĞINDAN FARKLIDIR

Prof. Dr. Ertenli, iltihaplı bel romatizmasının bel fıtığından belirgin farklılıkları olduğunu ve ağrı olarak ta farklı olduğunu kaydetti. Ertenli, sözlerine şöyle devam etti; “Bel fıtığı olunca bunun ağrıları genelde hareket edince artar, yatınca istirahat edince geçer. İltihaplı bel romatizmasında bunun tam tersi olur. Hareketsiz kalınca ve yatınca ağrı artar, hareketli olunca ağrı azalıyor. Sabah kalkınca tutukluk oluyor ve bu tutukluk belde hareket zorluğu oluşturuyor. Bu zorlanma yarım saat sürüyor. Gece uyandıran ağrı olabiliyor. Özellikle sabaha kadar süren ağrı ve bunun sonucunda uyanma olabilir. Bazen sağ kalçaya bazen sol kalçaya vuran ağrı şeklinde olabiliyor ve ağrı kesiciler iyi cevap veriyor. Bu saydığımız özellikler varsa iltihaplı romatizma olma olasılığı yüksek. Bu nedenle bir romatoloğa başvurmalarını öneriyoruz.”

Dr.Ertenli, tedavi edilmezse omurgada hareketsizliğe yol açabileceğini ve boynunu döndürmekte zorlanacağını ifade etti. Dr.Ertenli, bunun uzun süreli tedavi edilmeyen hastalarda görüldüğünü, erken tedavi edilirse bu sonucu engellemenin mümkün olacağını söyledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim