• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Her derde deva şifalı bitkiler

Her derde deva şifalı bitkiler
İnsan sağlığı giderek makineleşen dünyaya ayak uydurmakta zorlanıyor. Aşırı stres, yoğun trafik, hormonlu gıdalar, zorlayıcı geçim standartları insanı adeta yiyip bitiriyor.

İnsan sağlığı giderek makineleşen dünyaya ayak uydurmakta zorlanıyor. Aşırı stres, yoğun trafik, hormonlu gıdalar, zorlayıcı geçim standartları insanı adeta yiyip bitiriyor. Bu bitiriş hem bağışıklık sistemimizi hem de zihinsel sağlığımızı tehdit ediyor. Hastalıklar çığ gibi büyüyor. Kimi zaman doktorlardan kimi zaman da doğadan gelen şifa yöntemleriyle çare arıyoruz. Son yılların en gözde tamamlayıcı (doğal, destekleyici) tıp yöntemleri, kimi zaman kanser tedavisinin yan etkilerini gidermek, kimi zaman kilo vermek, kimi zaman da hastalıklara karşı koruyuculuk sağlamak için kullanılıyor.


KİMYASALA TEPKİ ARTIYOR


Doğaya dönüş, ekolojik üretimin, kimyasallara karşı tepkilerin giderek artmasıyla birlikte şifalı bitkilerin çeşitli alanlarda kullanıldığını görüyoruz. Sağlık ve güzellik alanında şifalı bitkilerin öneminin yadsınamayacağını söyleyen uzmanlar, bitkilerin doğru toplanıp, bilinçli kullanıldığında bir çok hastalığın tedavisinde tamamlayıcı unsur olacağını belirtiyorlar.


122 ÖNEMLİ BİTKİ ALANI


Türkiye`nin bitki cenneti olduğunu anlatan uzmanlar, Türkiye`de yetiştirilen bir çok bitkinin diğer ülkelerde bulunmadığına dikkat çekiyor. `Türkiye`deki Önemli Bitki Alanları` isimli kitabın yazarlarından Sema Atay, Türkiye`de yaklaşık 122 önemli bitki alanın olduğunu belirtiyor. Atay, `Türkiye`nin her bölgesinde şifalı bitki var. Örneğin sahlebi Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde, adaçayı`nı Akdeniz`de görebilirsiniz` diyor. Bitkiler, binlerce hastalığa deva oluyor. Boğazınız iltihaplandı ise sığırkuyruğu bitkisinin çiçeğiyle gülhatmi var... Soğuk algınlığı mı geçiriyorsunuz, Barış Manço`nun şarkısına ilham kaynağı olan nane, limon kabuğunu bir güzel kaynatıp içine bir tutam da hatmi çiçeği katabilir.


MİGREN İÇİN MELİSA OTU


İnce hastalığın yoklayacağından ya da kansız kalacağınızdan korkuyorsanız arslan kuyruğu yaprağına ne dersiniz? Kalp ağrılarınız varsa alış, mayıs çiçeği, kediotu, kara ısırganı deneyin. Uyku düzensizliğinden yakınanlara rezene otu çayı bire bir... Sinirleri gergin olanlara arslan kuyruğu, su tırfılı ve çam yaprağı... Dayanılmaz baş ağrılarına neden olan migren için melissa otu, basura karşı civanperçemi, kırlangıçotu çiçeği, dizanteride mürver var. Şifalı bitkileri bu kadarla sınırlı olmadığını ifade eden Türkiye`nin ilk bitki bilim ve güzellik uzmanı Suna Dumankaya, bitkilerden gelen sağlığın yüzyıllardır insanlığın hizmetinde olduğunu vurguladı.


NOSTRADAMUS`DAN GUNUMUZENOSTRADAMUS`DAN GUNUMUZE


Bundan beş yüzyıl önce Gü-ney Fransa`da yaşamış sim-ya bilgini, kahin, tıp doktoru, şifalıbitkiler uzmanı, kozmetiklerin vemeyveleri korumakta kullanılanmaddelerin mucidi olan Nostra-damus 19 yaşında dedelerindenaldığı eğitimle ve okulda öğren-diklerinle çok başarılı bir doktor-luk kariyeri yaptı. Doktorluktaki ününün pekiş-mesi ise, şarbon hastalığı salgı-nında kan akıtarak tedavi yapmakyerine, hastalarını temiz hava, suve bitkilerle tedavi etmesi olmuş-tu. Nostradamus, tüm zamanlarınen çok tanınan kahinidir. Şifalı bitkilerin en yaygın kullanıcısı olan kahinin yanı sıra pek çok ünlü, ünsüz hekim de şifalı bitkilerin mucizevi gücünü araştırmış ve çeşitli tedavi yöntemleri geliştirmişlerdir. Bunlardan en bilineni Lokman Hekim ve İbni Sina`dır. Her ikisi de doğadan gelen mucizelerin farkına varıp, insanlık yolunda kullanmışlardır. Bitkilerin şifalarıyla ilgili çeşitlibilgiler hadislerde de vardır. Bugünden başlayarak şifalı bitkilerin yararlarını, neler e ve ne zaman iyi geldiklerini uzmanların dilinden aktaracağız. Sadecesağlığın değil güzelliğin de mer-hemi olan doğanın mucizelerininözel formüllerini vereceğiz...


Teknolojik gelişmeler ve doğal olmayan ürünlerin yol açtığı sorunlar, insanları tabiata yönlendiriyor. Türkiye`nin ilk güzellik ve bitki bilim uzmanı Suna Dumankaya, bitkilerin yıllardır bir çok alanda kullanıldığına dikkat çekti. Bitkilerin toplanmasından kullanılmasına kadar bütün aşamaların büyük bir titizlikle gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Dumankaya, `Bu aşamalar, doğru gerçekleştirildiğinde bitkileri, bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici ürün olarak rahatlıkla kullanılabiliriz` dedi.


ZENCEFİLİN GÖVDESİ, KARANFİLİN ÇİÇEĞİ


Bazı bitkilerin köklerinin, bazı bitkilerin ise yapraklarının kullanıldığını kaydeden Dumankaya, `Sade yapraklarının kullanılması gereken bir bitkinin, sapını kullanırsan hiçbir işe yaramaz. Örneğin zencefil, tarçın gibi bitkilerin gövdelerinden yararlanılırken, karanfilin çiçeğinden yararlanılır. Nane, kekik, merzengüç gibi bitkilerin yaprakları kullanılırken, hardal ise tohumundan faydalanılır` dedi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim