• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 22 °C

“Her Dört Kişiden Biri İnme Riski Taşıyor

“Her Dört Kişiden Biri İnme Riski Taşıyor
Ani gelişen ve bazen felç durumuna bazen de hayatı tehlikeye atan inme her yaşta görülebiliyor.

Ani gelişen ve bazen felç durumuna bazen de hayatı tehlikeye atan inme her yaşta görülebiliyor. Dünyada yaşayan her dört kişiden birinde inme geçirme riski bulunduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, "İnme, erken bir şekilde tedavi edilirse hayati tehlike ve felç önlenebiliyor" dedi.

"Tahminlere göre dünyada yaşayan her 4 kişiden birinde inme riski bulunuyor. İstatistik olarak 2019 yılında dünya genelinde yaklaşık 12.2 milyon kişi ilk inmesini geçirirken ve bunların 6,5 milyonu hayatını kaybetti. Aynı zamanda dünyada yaklaşık 110 milyona yakın insan geçirdiği inme nedeniyle felç olarak hayatını sürdürüyor" diyen Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, "İnme riski yaşla birlikte artmakta olup hastaların yüzde 60'ı 70 yaşında, yüzde 16'sı 50 yaş altında inme geçirmektedir" şeklinde konuştu.

İnme acil bir durumdur

Bilinç kaybı veya bulanıklığı, ani kol ve bacakta güçsüzlük, yüzde kayma, konuşma bozukluğu, görme kaybı, hafıza kaybı gibi şikayetlerin aniden tek veya birlikte ortaya çıkması durumunda inmeden şüphelenmek gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Jafar, "Bu belirtileri olan kişinin erken dönemde en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekmektedir. İnme acil bir durumdur. Hayati tehlikeye neden olabilir" dedi.

Pıhtı attığında bir dakikada 1.9 milyon beyin hücresi kayboluyor

İnmenin beyin krizi olarak tanımlanabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Vugar Jafar, "İnme beyine pıhtı atmasıyla oluşur. Beyine pıhtı atınca tıkalı olan damar alanındaki beyin dokusunun oksijensiz kalmasına bağlı olarak bir dakikada 1,9 milyon nöron yani beyin hücresi ve 14 milyar sinaps yani nöronlar arası bağlantı kaybolmaktadır. Beyin hücreleri ise yenilenebilecek bir yapıda değildir. Dolayısıyla atan pıhtı eritilirse damardan yeniden kan akışı sağlanır böylece felç durumu da ortadan kalkar" diye konuştu.

İlk 6 saat önem taşıyor

İnme geçiren hastaların tedavisinde en önemli faktörün zaman olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Jafar, "İnmeye ne erken müdahale edilirse felç kalma oranınız o kadar düşük olmaktadır. İlk 3 saat içinde yapılan müdahalelerde iyi sonuçlar alınmaktadır. İnme hastalarının acil tedavisi temel olarak iki şekilde yapılmaktadır. Günümüzde inme hastalarına ilk 4,5 saat içinde damardan ileri düzey özel kan sulandırıcı ilaç verilmektedir. Bu tedavi yaklaşık yüzde 33 civarında yani 10 hastadan 3'ünde tedavi etkisine sahiptir. Bir diğer tedavi yöntemi ise mekanik trombektomi yani beyin anjiyosudur. Yani kalp krizinde olduğu gibi kasıktan atar damara girilerek beyinde pıhtının olduğu damardan mekanik yöntemle özel stentlerle pıhtının geri alınması işlemidir. Trombektomi işlemi özellikle ilk 6 saatte yapılmaktadır. Ama bazı hastalarda 24 saate bu tedavi uygulanabilmektedir" dedi. İnmenin tedavi edilebilir bir problem olduğuna değinen Uzm. Dr. Vugar Jafar, "Beyinde nöron kaybının en az olduğu dönemde acil tıbbi yardım alındığı zaman felç ve hayati tehlike tabloları önlenebilmektedir" şeklinde görüş verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim