• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Her el titremesi parkinson değil

Her el titremesi parkinson değil
Uzm. Dr. Ahmet Yılmaz, parkinson hastalarının yüzde 80'inde ellerde titreme görülmesine rağmen her el titremesinin parkinson olarak görülemeyeceğini söyledi.

Parkinson hastalığı hakkında bilgi veren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başasistanı Uzm. Dr. Ahmet Yılmaz, "Parkinson hastalığının genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkan, ellerde titreme, dengede bozukluk ve yavaş hareket etmeyle kendini gösteren bir hastalık olduğunu, hastaların yüzde 80'inde ellerde titreme görülmesine rağmen her el titremesinin parkinson olarak görülmemelidir" dedi.

AİLESEL EL TİTREMESİ İLE PARKİNSON KARIŞTIRILMAMALI

Tanı konurken hastanın şikayetlerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Özellikle titreme esansiyel tremor (ailesel el titremesi) hastalığı karıştırılmaması gerekir. Hastaların bunu çok sıklıkla yaparak, el titremesi görüldüğünde hemen parkinson olduğunu düşünerek umutsuzluğa kapılıyor. Ailesel el titremesi hastalığı; erken yaşta başlayabilen, daha çok iki eli birden tutan, stres ile artan, istirahat sırasında değil de hareket sırasında ortaya çıkan titremelerdir. Parkinsonda ise el titremeleri istirahat haline ortaya çıkar, su içerken ya da bir objeye uzanırken kaybolur. Hareketlerde yavaşlama görülebilir. Ayrıca hastalar küçük adımlarla, öne eğik bir postürde (duruş), duruş ve denge bozuklukları, yürürken kilitlenme ve düşmeler, yüz ifadesinde donukluk, el yazısında bozulma, yutma zorluğu, kabızlık, ağızda salya birikmesi, konuşma bozuklukları da Parkinson'un ek olarak görülen diğer belirtilerindendir. Parkinson hastalığının sinsi olarak başladığını ve yıllar içinde, son derece yavaş ama giderek artarak belirtilerini ilerletir. Tanıyı kesinleştirmek yapılan beyin görüntülemesi veya kan tahlilinin parkinson hastalığına benzeyen hastalıkları dışlamak amacı ile yapılır. Yani parkinson hastalığının, beyin görüntülemelerine veya kan tahlillerine özel bir bulgusu yoktur. Parkinson hastalığının esas belirtilerinden olan titreme, hareket yavaşlığı veya kas sertliği erken dönemlerde Parkinson ilaçlarıyla tamamen düzelebilir veya büyük ölçüde azalır. Tedavide esas olan, beyinde az üretilen 'dopamin'in ilaçlarla dışarıdan verilmesidir. Bu tedavi sonucunda hastada belirgin bir düzelme görülür. Çok ileri dönemlerde el titremeleri ve hareket güçlüğü ilaç ile tedavi edilmez duruma geldiğinde cerrahi tedavi düşünülebilir" diye konuştu.

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON SÜRECİ ÖNEMLİ

Tedavinin önemli bir aşamasının fizik tedavi ve rehabilitasyon olduğunu ifade eden Yılmaz, "Düzenli olarak yapılan yürüme, denge gibi fiziksel egzersizler çok faydalıdır. Özellikle hastalığın ilerlediği durumlarda kişisel bakımdan ev içinin düzenlenmesine kadar giden bir aralıkta planlamaların yapılması gerekir. Çok ilerleyen dönemlerde unutmalar yaşanabilir. Hareket etmek isteyip de edemeyen ya da istemsiz hareketleri ile etrafın ilgisini çeken durumda olan bir kişinin psikolojisinin etkilenmemesi mümkün değildir. Dolayısıyla yakınlarının da sosyal destek açısından yardımcı olması gerekir. Beraberce gösterilecek çaba, aile bireylerinin, özellikle eşlerin desteği ve sevgisi, hastayı rahatsız eden psikolojik sorunların hissedilir şekilde azalmasını sağlar" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6996 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim