• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Her yıl 130 milyon antibiyotik reçetesi yazılıyor

Her yıl 130 milyon antibiyotik reçetesi yazılıyor
KLİMİK Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Büke: "Tüm enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak diyoruz ki, antibiyotikler ancak hekim tarafından reçete edildiğinde alınmalı, gereksiz kullanılmamalıdır"

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, antibiyotiklerin ancak hekim tarafından reçete edildiğinde alınması ve gereksiz kullanılmaması uyarısında bulundu.

Büke, yaptığı yazılı açıklamada, antibiyotiklerin akılcı kullanılmaları konusunda toplumda duyarlılık oluşturmak için 2012'de 18 Kasım'ın "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Bu yıl ilk kez 16-22 Kasım'ın "Antibiyotikleri dikkatli kullanın, antibiyotikleri dikkatle koruyun" sloganıyla "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak kabul edildiğini belirten Büke, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasında en önemli faktörlerin başında antibiyotiklerin gelişigüzel kullanılmasının geldiğini kaydetti.

Çağrı Büke, "Antibiyotiklerin gelişigüzel kullanımıyla ifade edilmeye çalışılan bunların sadece gereksiz olduğu grip ya da soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyon hastalıklarındaki kullanımları değil, gerekli olduğu durumda da yanlış kullanılmalarıdır" bilgisini vererek, yanlış kullanımları; "antibiyotiklerin gün içerisinde gerektiği saatlerde alınmaması, bunların uygun ve yeterli dozlarda kullanılmaması ya da gerektiği gün sayısında alınmaması" olarak sıraladı.

"Türkiye'de her yıl 130 milyon antibiyotik reçetesi yazılıyor"

Prof. Dr. Çağrı Büke, Türkiye'de her üç reçeteden birinde antibiyotiklerin yer aldığını belirterek, yıllık kişi başına ortalama 26 kutu ilacın tüketildiği Türkiye'de, bunların yaklaşık 9 kutusunu antibiyotiklerin oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye'de Avrupa ülkelerine göre antibiyotik kullanımının 2-3 kat daha fazla olduğunu, bazı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde antibiyotik kullanım oranının Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini aktaran Çağrı Büke, şunları kaydetti:

"Türkiye'de her yıl 130 milyon antibiyotik reçetesi yazılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye'nin dört bir yanından uzmanlar, antibiyotiklerin akılcı kullanımı ile ilgili halkımızı uyarmak istiyor. Tüm enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak diyoruz ki, antibiyotikler ancak hekim tarafından reçete edildiğinde alınmalı, gereksiz kullanılmamalıdır. Antibiyotiklerin nasıl kullanılacağı, hangi dozlarda ve ne kadar süreyle kullanılacağı da çok önemlidir. Hekimler hastalarına antibiyotik reçete ettikleri durumlarda bunları mutlaka açıklamalı ve reçetelerde bunlara ilişkin bilgiler yer almalıdır. Eczacılar antibiyotik reçetelerinde hastalara bu ilaçların reçetede belirtildiği biçimde uygulanması gerekliliğini vurgulamalıdır. Antibiyotik direncinin toplumda yayılımının önlenmesinde veteriner hekimliğin de akılcı antibiyotik kullanımı ilkelerine uygun hareket etmesi bu konuda bir arada eğitimlerin yürütülmesi gelecek açısından çok gerekli bir durumdur."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7392 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim