• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

'Her yıl 1,4 milyon genç ölüyor'

'Her yıl 1,4 milyon genç ölüyor'
Her yıl, 10 ilâ 19 yaşları arasında yaklaşık 1 milyon 400 bin genç ölüyor. UNICEF'in açıkladığı rapora göre, gençlerin ölümüne en çok trafik kazası, intihar, suç olayları ve AIDS sebebiyet veriyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) “Dünya Gençliğinin Durumu” adlı raporuna göre yılda yaklaşık 50 bin kız çocuğu, erken hamilelik ve doğum esnasındaki komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Raporda kalkınmakta ve kalkınmanın eşiğinde olan ülkelerde yaşayan 15 ila 19 yaşları arasındaki her dört kızdan birinin evli olduğu kaydediliyor. Bu evliliklerin büyük bir kısmının, gençlerin kendi rızaları dışında gerçekleştiğine ve bu kızların hemen hepsinin okulu bırakmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiliyor.

UNICEF’e göre dünya çapında erkek eve kız çocukların sadece yüzde 60’ı, ilköğretimden sonra eğitimine devam ediyor.

İntihar ve cinayet oranları

Raporda dikkat çekilen bir başka nokta da Latin Amerika’da cinayete kurban giden genç erkeklerin sayısı. Uzmanlar bu sayıyı “ürkütücü” olarak değerlendiriyor. Bu cinayetlerin en yoğun olduğu ülkelerin başında El Salvador, Venezuela, Guatemala ve Brezilya geliyor.

Gençler arasında intihar oranının en yüksek olduğu ülkeler listesinde ise Rusya, Belarus ve Kazakistan ilk sıralarda geliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na göre dünyada toplam 1 milyar 200 milyon genç bulunuyor. Yani dünya nüfusunun 5’te birini gençler oluşturuyor. Bunların yüzde 90’ı ise kalkınmakta ve kalkınmanın eşiğindeki ülkelerde yaşıyor. Gençlerin sayısı 2050 yılında kadar, 1 milyar 300 milyona ulaşacak ama gençlerin sayısının dünya nüfusuna oranı ise düşecek.

UNICEF, tüm dünya ülkelerinde eğitime ve gençlerin korunmasına daha fazla önem verilip, yatırım yapılmasını talep ediyor. Erken evlilik gibi geleneklerin ve AIDS’in tabulaştırılmasının önüne geçilmesi çağrısında bulunuyor.

dw_4c.jpg

   Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3180 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim