• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

"Her yıl 20 milyon insan kalp krizinden ölecek"

"Her yıl 20 milyon insan kalp krizinden ölecek"
Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, eğer gerekli önlemler alınmazsa 2015 yılına kadar dünyada yaklaşık 20 milyon ...

Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, eğer gerekli önlemler alınmazsa 2015 yılına kadar dünyada yaklaşık 20 milyon insanın her yıl kalp ve damar hastalıklarından, özellikle de kalp krizi ve inmelerden öleceğini söyledi.

Hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Çağlar Çatak, koroner kalp hastalıkları, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açan hipertansiyonun kontrolüyle kalp yetmezliği ve inme sıklığının yarı yarıya, kalp krizlerinin de dörtte bir oranında azaltılabileceğini vurguladı.

Çatak, hipertansiyon kontrol altına alınmadığında kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açtığını ifade ederek, kalp ve damar hastalıklarının bugün hala dünyada ve Türkiye'de bir numaralı mortalite ve morbidite nedeni olduğunu hatırlattı.

2005 yılında 17.5 milyon insanın kalp ve damar hastalıkları sebebiyle öldüğünü ve bu rakamın küresel ölümlerin yüzde 30'unu oluşturduğunun tahmin edildiğini kaydeden Çatak, "Bu ölümlerin 7.6 milyonu kalp krizlerine, 5.7 milyonu ise inmelere bağlıdır. Ölümlerin yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmiştir. Eğer uygun önlemler alınmazsa 2015 yılına kadar yaklaşık 20 milyon insan daha her yıl kalp ve damar hastalıklarından, özellikle de kalp krizleri ve inmelerden ölecek" dedi.

Dünya genelinde hipertansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünden (7.1 milyon ölüm) sorumlu olduğunun bilindiğini belirten Çatak, bugün Türkiye'de her 3 kişiden 1'inin daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmediğini, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden 1'inde hipertansiyon olduğunun altını çizdi. Hipertansif bireylerin sadece yüzde 40'ının kan basıncı yüksekliğinin farkında olup, yalnızca yüzde 31'inin antihipertansif tedavi aldığının bilindiğini anlatan Çatak, hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan aşırı tuz tüketiminin de Türkiye için ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.

Sağlıklı bir yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen Türkiye'de günlük kişi başı tuz tüketiminin 18 gram olduğunun altını çizen Çatak, hipertansiyonun nadiren belirti verdiğini, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabildiğini söyledi. Çatak, söz konusu seyrek rastlanan belirtileri de "baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi ve yorgunluk" olarak sıraladı.

Çatak, yüksek kan basından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan uzak durulması, alkolden ve şişmanlıktan korunabilmek için ise düzenli egzersiz yapılması, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydedilmesi, hekimin vereceği ilaçların düzenli olarak kullanılmasını önerdi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5849 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim