Veremle Savaş Haftası dolayısıyla Central Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mübeccel Akman uyarılarda bulunuyor: “Tüberküloza yakalandığını fark etmeyen bireyler doktora geç gidiyor. Bu durum hastalığın daha da çok yayılmasına ve organların hızlıca tahrip olmasına neden oluyor.”
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 8,4 milyon insanın yakalandığı tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis adlı mikrop ile oluşuyor ve hızlıca diğer insanlara da bulaşıyor. Central Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mübeccel Akman tüberküloz hastalığının solunum yoluyla bulaştığını söylüyor ve ekliyor: “Hastaların öksürmesi, hapşırması, konuşması ile solunum yolu salgıları damlacık şeklinde havaya atılır. İçinde tüberküloz basilinin bulunduğu bu damlacıkların solunması ile sağlıklı bireyler de etkilenebilir. Ancak enfeksiyon alan her kişide mutlaka hastalık gelişmez. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta saklı kalır ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık oluşur. Hastalık gelişme riskinin en yüksek olduğu dönem ilk iki yıldır. İlk iki yılda yüzde 5, sonrasında yüzde5 olmak üzere, yaşam boyu hastalık gelişme riski yüzde 10 dur. Bulaşma açısından en riskli kişiler hastayla uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarıdır. Kaşık, çatal, bardak gibi yemek gereçleri, giysiler, çarşaflar gibi eşyalar ile bulaşma olmaz.”
Uzm. Dr. Mübeccel Akman tüberküloz hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralıyor: “Genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olarak iki grupta toplanabilir. Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise; iki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarda kan tükürme, göğüste ağrı ve nefes darlığıdır. Yakınmalar genellikle hafif başlar, yavaş ilerler. Hastalar bu yakınmaları başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç gidebilir. Bu durum hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasına neden olur. Bu arada hasta çevresine mikrop saçar ve daha çok kişinin enfeksiyona maruz kalmasına sebep olur. Bu nedenle; özellikle iki haftadan uzun süren öksürük ve diğer yakınmaları olan kişilerin en kısa zamanda sağlık merkezine başvurmaları çok önemlidir.”
Tüberküloz basiline karşı etkili olan güçlü ilaçların bulunmasından önce, tedavinin temelini iyi beslenme, istirahat ve uzun süreli sanatoryum tedavisinin oluşturduğunu söyleyen Uzm. Dr. Akman ekliyor: “Günümüzde tüberküloz basilini öldüren çok güçlü ilaçlar var. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek ve ilaçlara direnç gelişimini önlemek için tedavide dört çeşit ilaç birlikte kullanılıyor. Tedavi süresi altı aydır. Tedavinin ilk iki ayından sonra ilaç sayısı azaltılır. Bazı özel durumlarda tedavi süresi uzatılabilir. Tedavinin her gün düzenli olması önemlidir. Düzenli tedavi hem hastanın iyileşmesini sağlar hem de bulaşıcılığı hızla önleyerek toplum sağlığını koruma altına alır.”
Düzenli İlaç Kullanımıyla Tedavi Mümkün
Tüberkülozda düzenli ilaç kullanımı her şeyden önemli. Bunun için “Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT)” ile hastalara her doz ilaç, bir görevli tarafından içirilir. DGT’ye gerek duyulmasının temel nedeni; hastaların bir kısmının en az 6 ay sürecek bir tedaviyi düzenli sürdürememesidir. Hangi hastanın ilaçlarını, düzenli kullanıp kullanmayacağı öngörülemeyeceğinden; tüm tüberküloz hastalarına DGT yapılması gerekir. Ülkemizde birçok ilde DGT başlatılmıştır. Bu hastaların ilaçları; evlerine en yakın sağlık kuruluşu tarafından gözetim altında içiriliyor.
Her yıl 8,4 milyon insan bu hastalığa yakalanıyor

Dünya nüfusunun üçte birini tehdit eden, insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan Tüberküloz, günümüzde de milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor.
Kaynak: 
Bu haber toplam 2865 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Dalak 40 kat büyüdü: 6 kiloluk dev organ ameliyatla çıkarıldıNon-Hodgkin Lenfoma tedavisi gören 67 yaşındaki hastanın dalağı 6 kilograma kadar büyüdü. Nadir görülen vaka, başarılı operasyonla tedavi edildi.
Doğum izni uzatıldı, çocuk güvenliği ve dijital platformlara yeni düzenlemeler getirildiTBMM’de kabul edilen düzenlemelerle doğum izin süreleri artırılırken, çocukların bulunduğu alanlarda çalışacak kişiler için sıkı kriterler getirildi. Sosyal medya ve oyun platformlarına yönelik yeni yükümlülükler de yasalaştı.
Bağımlılıkla mücadelede yeni dönem: Başvurular yüzde 112 arttıKemal Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının ardından, sigara bırakma başvurularının 2025’te yüzde 112 artarak 173 bini aştığını açıkladı.
Akdeniz Üniversitesi’nden kanser tedavisinde dev adım: CAR-T merkezi için geri sayımAkdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, dünyada 8’inci olacak CAR-T Hücresel Tedavi Merkezi hakkında bilgi verdi.
Yapay zekâdan sağlık tavsiyesi güvenilir mi? Uzmanlar uyarıyorChatGPT, Gemini ve Grok gibi yapay zekâ araçları sağlık alanında giderek daha fazla kullanılıyor. Ancak uzmanlara göre bu sistemler “kendinden emin ama yanlış” yanıtlar verebiliyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan “Sağlıklı Hayat Katkı Fonu” adımı: Önleyici sağlık dönemi başlıyorSağlık Bakanlığı, koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmek amacıyla “Sağlıklı Hayat Katkı Fonu”nu hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yeni modelde zararlı tüketimden elde edilen gelirler toplum sağlığı için kullanılacak.- 14:42 - Dalak 40 kat büyüdü: 6 kiloluk dev organ ameliyatla çıkarıldı
- 14:36 - Doğum izni uzatıldı, çocuk güvenliği ve dijital platformlara yeni düzenlemeler getirildi
- 13:24 - Bağımlılıkla mücadelede yeni dönem: Başvurular yüzde 112 arttı
- 13:21 - Akdeniz Üniversitesi’nden kanser tedavisinde dev adım: CAR-T merkezi için geri sayım
- 17:41 - Yapay zekâdan sağlık tavsiyesi güvenilir mi? Uzmanlar uyarıyor
- 17:31 - Sağlık Bakanlığı’ndan “Sağlıklı Hayat Katkı Fonu” adımı: Önleyici sağlık dönemi başlıyor
- 11:18 - İzmir’de hastaneye yapay zekâlı dijital danışma sistemi: Engelleri kaldıran çözüm
- 11:15 - Gülistan Doku Dosyasında Şok Gelişme: Yılın Hekimi Ödülü Almış
- 11:10 - İzmir’de Feci Kaza: Genç Doktor Beyza Nur Pürmüs Hayatını Kaybetti
- 10:48 - Tokat’tan Ankara’ya Acil Sevk: Yenidoğan Bebek Ambulans Uçakla Nakledildi
- 10:42 - Yeryüzü Doktorları Somali’de: Mogadişu’da 10 Günlük Sağlık Seferberliği Başladı
- 17:20 - Nurten Saydan Uyardı: “Sahte İlaç Tehlikesi Büyüyor, Tek Güvenli Adres Eczaneler”
- 17:09 - Prof. Dr. Kemal Sayar Uyardı: “Dijital Kültür Dopamin Bağımlılığı Oluşturuyor, Dürtü Kontrolü Zayıflıyor”
- 17:06 - Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde “Histeroskopi Cihazı” ve 27 Litre Sıvı İddiası: Mahkemeden 2 Milyon TL Tazminat Kararı
- 16:16 - Omurilik tümörü nedeniyle felç olan gazeteci yıllar sonra yeniden yürümeye başladı
- 16:11 - Kahramanmaraş’taki okul saldırısında yaralanan öğrencilerin durumu açıklandı
- 16:04 - Diyetisyen randevusu hayatını kurtardı: Erken evrede meme kanseri tespit edildi
- 15:45 - Kalp krizi sonrası fark edildi: Prostat kanseri erken teşhisle tedavi edildi
- 15:39 - Mavi ışık ve ışık kirliliği sağlığı tehdit ediyor: Depresyon riski artıyor
- 14:44 - Sağlıkta tek tip forma dayatması: sürdürülebilir mi?
- 14:37 - İklim değişikliği alerjiyi artırıyor: Polen sezonu uzadı, risk büyüyor
- 13:52 - Üreterinden 51 Taş Çıkarıldı: Kapalı Ameliyatla Sağlığına Kavuştu
- 13:48 - Gülistan Doku Soruşturmasında Kritik Gelişme: Başhekim Gözaltına Alındı
- 13:46 - “Yemek İlaçtır” Dönemi: Doktorlar Artık Hastalarına Yemek Reçetesi Yazıyor
- 11:01 - Özel Sağlık Sektörününde Karar Zamanı (Mı?)...
- 17:11 - Ankara Uluslararası Hastanesi Keçiören’de Açıldı: Robotik Cerrahi ve Yapay Zeka Destekli Altyapı Dikkat Çekiyor
- 17:04 - Ortopedi Uzmanından Uyarı: Motosiklet Kazaları ve D vitamini Eksikliği Ortopedik Hastalıkları Artırıyor
- 17:01 - Sosyal Medya Tartışmasında Tazminat Kararı Kaldırıldı: Mahkemeden “İfade Özgürlüğü” Vurgusu
- 16:04 - Türkiye’de CAR-T Tedavisi Başladı: Kanser Tedavisinde Yeni Dönem
- 15:26 - 12 İlde FETÖ Operasyonu: TUS Kampına Katılan 17 Doktor Gözaltında
- 15:18 - Bingöl’de Bir Hastadan 2 Bin 67 Safra Taşı Çıkarıldı
- 15:14 - Kocaeli Şehir Hastanesi 3 Yılda 7,3 Milyon Hastaya Hizmet Verdi
- 15:08 - Konya’da Kifoz Hastasına Umut Olan 12 Saatlik Ameliyat
- 15:06 - Samsun Şehir Hastanesi’ne Taşınma Süreci Hızlandı: Tüm Bölümler Haziran’a Kadar Tamamlanacak
- 15:05 - İstanbul’da Kızamık Vakaları Artıyor: Uzmanlardan “İki Doz Aşı” Uyarısı
- 13:25 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/16
- 09:49 - Türkiye Yaşlanıyor: Sağlık Harcamaları 1,3 Trilyon TL’yi Aştı
- 09:42 - Özel Sektör Hekimlerine Yeşil Pasaport Gündemde: Meclis’e Kanun Teklifi Sunuldu
- 17:32 - Türkiye’den 2040 Hedefli Kapsamlı Tütün Yasağı Taslağı: Tütünsüz Nesil İçin 41 Maddelik Paket
- 17:19 - Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi Olayında Dava Süreci: Kamu Davası Açıldı
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim



































