• BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Hipertansiyon hastalarının sayısı 30 yılda iki katına çıktı

Hipertansiyon hastalarının sayısı 30 yılda iki katına çıktı
Dünya genelinde, yüksek kan basıncı olarak da bilinen ve kalp, beyin, böbrek ve diğer hastalık risklerini önemli ölçüde artıran hipertansiyon hastalığıyla yaşayan kişi sayısı 30 yılda iki katına çıkarak 1,28 milyara ulaştı.

DSÖ'nün yayımladığı araştırmaya göre, 30-79 yaş aralığındaki hipertansiyon hastalarının sayısı 650 milyondan 1,28 milyara yükseldi. Hastalığın oranı yüksek gelirli ülkelerde azalırken, dar veya orta gelirli ülkelerde arttı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 1990-2019 dönemine ait verilerine göre, 30 yılda iki katına çıkarak 1,28 milyara ulaşan hipertansiyon hastalarının 700 milyonundan fazlası tedavi edilmedi.

DSÖ'nün yayımladığı, Imperial College London tarafından yürütülen araştırmada, 30-79 yaş aralığındaki hipertansiyon hastalarının sayısının 30 yılda 650 milyondan 1,28 milyara yükseldiği belirtiliyor.

Dünya çapındaki ölüm ve hastalıkların en önemli nedenlerinden biri olan hipertansiyon, kan basıncı ölçümüyle tespit edilebiliyor ve tedavisi genellikle düşük maliyetli ilaçlarla sağlanabiliyor.

Araştırmada, hastalığın oranının yüksek gelirli ülkelerde azalırken, dar veya orta gelirli ülkelerde arttığı ifade ediliyor.

Kanada, Peru ve İsviçre, dünyadaki en düşük hipertansiyon hastası oranına sahip ülkeler olurken, en yüksek oranlar kadınlarda Dominik Cumhuriyeti, Jamaika ve Paraguay; erkeklerde Macaristan, Paraguay ve Polonya'da görülüyor.

Hipertansiyon hastası kişi sayısı artmasına rağmen nüfus artışı ve yaşlanma sebebiyle hipertansiyon hastalarının genel nüfustaki yüzdesinde çok az değişim kaydedildi.

- Tedavi imkanlarında küresel eşitsizlik

Çalışma, hastalığa sahip 580 milyon kişinin teşhis konulmadığı için durumlarından habersiz olduğunu; hipertansiyonu olan kişilerin yarısından fazlasının (720 milyon) ihtiyaç duydukları tedaviye ulaşamadığını gösterdi.

Hipertansiyonu olan yetişkinlerin yarısından azı (yüzde 42) teşhis ve tedavi görürken, hastalığa sahip 5 yetişkinden 1'i (yüzde 21) bunu kontrol altına alabildi.

Hipertansiyon hastalığının etkili şekilde tedavi edildiği ülkeler Kanada, İzlanda ve Güney Kore olurken, sahra altı Afrika, Asya'nın orta, güney ve güneydoğu bölgeleri ile Pasifik Adası ülkelerindeki hastaların tedaviye ulaşmakta zorluk çektiği belirtildi.

Hipertansiyonun tedavi imkanlarındaki bölgesel farklılıklar nedeniyle hastalığın tedavi imkanlarında küresel eşitsizlik olduğu ifade edildi.

- Hipertansiyon beyne zarar veriyor

Tıp dergisi "The Lancet"te yayımlanan araştırmaya göre ise hipertansiyonun 30 ve 40'lı yaşlarda beyne zarar verdiği tespit edildi.

Hastalığın orta yaşlarda görülmesinin, daha sonra ortaya çıkan kan damarlarındaki hasar ve beynin küçülmesine sebep olabileceği belirtildi.

Uzmanlar, bu dönemde görülen hipertansiyonun beyin hasarını hızlandırdığını ifade ediyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1125 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim