• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 13 °C

Hipertansiyon Tedavisinde İlaç Kullanımına Dikkat

Hipertansiyon Tedavisinde İlaç Kullanımına Dikkat
Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, hipertansiyon hakkında önemli bilgiler verdi.

Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, hipertansiyon hakkında önemli bilgiler verdi. Hipertansiyonun dünyada en çok görülen ve uzun müddet sessiz seyreden bir hastalık olduğunu belirten Yıllar, "Hastalıkla ilgili en önemli konu, kesin tanı konulduktan sonra hekimin çizdiği tedaviye mutlaka uyulmalı ve ilaçlar söylenen şekilde alınmalı, kişi kendine göre ayarlamalar yapmamalı. Aksi durumda beyin kanamasına ve böbrek hasarına kadar gidebilen sonuçlara sebep olabilir. Koroner damarlarda sorunlar ortaya çıkabilir" dedi.

"Hipertansiyona Yaklaşım ve İlaçlar" konulu etkinlikte konuşan Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hasta kendini iyi hissedip, ilaçlarını almıyor. Bir de yan etkilerinden dolayı özellikle genç erkeklerde erektil disfonksiyon yapan bazı ilaçlar için söz konusu oluyor ve bu bakımdan en önemli kısım da burası çünkü hasta ben iyiyim ve o yüzden almadım diyor. Fakat ilaç alınmadığı zaman tabii kişinin durumu o an belirli olmadığı için birdenbire tansiyonu yükselebilir ve bu şekilde hiç istenmeyen şeyler olabilir. En ciddisi beyin kanamasıdır tabii yükselmenin derecesine bağlı olarak. Yine göz dibinde birtakım hasarlar olabilir. Böbrekte hasar olabilir. Yine en önemlilerinden biri de koroner damarlarda birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar kişiyi by-pass'a kadar götürebilir."

"Hastaya, hastalığı detaylı anlatılmalı"

Bazı ilaçların ani bırakıldığı zaman hipertansif kriz ortaya çıkarabileceğini söyleyen İstanbul Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, "Onun için de kişilerin çok uyanık olması lazım. Tabii tedaviyi hekim bir kriter seçerek hazırlar. Tansiyonun birtakım değerleri vardır. Sınırda hipertansiyon, hafif hipertansiyon, ağır hipertansiyon bir de malign hipertansiyon dediğimiz ilaçla bile zor zapt edilebilen bir hipertansiyon çeşidi var. Onun için bunların tanısını tam koyup, ona göre ilaçlar verip, durumu hastaya da çok detaylı bir şekilde anlatmak lazım" diye konuştu.

"Hasta ve hekim ilişkisi iyi olmalı"

Hastalıkta hasta ve hekim ilişkisinin iyi olması gerektiğini belirten Yıllar, "Yan etkiler konusunda çok aydınlatıcı olunması lazım. Kişiye sürpriz olacak yan etkiler olmaması için hepsinin anlatılması gerekli ve hastanın herhangi bir ekstra şikayetini anında hekime bildirebilmesi lazım. İkisinin arasındaki etkileşimin ve ulaşılabilirliğin önemi çok büyük bu bakımdan" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim