• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Hızlı müdahale şah damarı tıkanan 80 yaşındaki hastayı felçli kalmaktan kurtardı

Hızlı müdahale şah damarı tıkanan 80 yaşındaki hastayı felçli kalmaktan kurtardı
Başkentte yaşayan ve şah damarının tıkanması nedeniyle felç geçirerek konuşamaz hale gelen 80 yaşındaki Cemile Gündoğdu, ilk 6 saat içinde yapılan operasyon sayesinde sağlığına kavuştu ve tekrar yürümeye başladı.

Ankara Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Berna Arlı: "Bu tarz büyük damar tıkanıklıklarında ilk 6 saatte işlem yapılmazsa ciddi hayati risk olabiliyor. Hastanın bir tarafının tamamen felç kalma, hayatı boyunca konuşamama riskleri olabiliyor"

Evinde oturduğu sırada pıhtı atması nedeniyle şah damarlarından biri aniden tıkanan Gündoğdu, felç geçirdi ve konuşamaz hale geldi. Gündoğdu, ailesinin hızla ulaştırdığı Ankara Şehir Hastanesi Nöroloji Ortopedi Hastanesi'nde nöroloji ve beyin cerrahi klinikleri tarafından uygulanan ortak operasyonla sağlığına kavuştu ve tekrar yürüyüp konuşmaya başladı.

Ankara Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Berna Arlı, AA muhabirine, Gündoğdu'nun hastanelerine geldiğinde vücudunun sol tarafının felç olduğunu, konuşama bozukluğu yaşadığını, kol ve bacağını oynatamadığını anlattı.

- "Maksimum 6 saat olması lazım"

Hastaların felç geçirmeleri ile hastaneye başvurmaları arasında geçen sürenin önemine işaret eden Arlı, "Hastanın ilk şikayetleriyle hastaneye başvurusu arasında maksimum 6 saat olması lazım. Hasta, şikayeti olur olmaz 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak ilk 6 saat içinde hastanemize ulaştığında hemen operasyona alıyoruz. Bu noktada süre çok önemli." dedi.

Arlı, bu tip durumlarda 6 saatlik süre aşıldığında hastanın sağlığının tehlikeye gireceğinin altını çizerek, "Bu tarz büyük damar tıkanıklıklarında ilk 6 saatte işlem yapılmazsa ciddi hayati risk olabiliyor. Hastanın bir tarafının tamamen felç kalma, hayatı boyunca konuşamama riskleri olabiliyor. Büyük damar tıkanıklıklarında maalesef bu durumlarla çok sık karşılaşıyoruz." diye konuştu.

Doç. Dr. Berna Arlı, hipertansiyonu, diyabeti veya kalpte ritim bozukluğu olan hastalar ile sigara kullanan kişilerin beyin damar tıkanıklığı için riskli grupta olduklarını aktardı.

- "Hastalar en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı"

Ankara Şehir Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Ergün Dağlıoğlu da yapılan tetkiklerde hastanın damarının tıkalı olduğunun tespit edilmesinin hemen ardından operasyona başlandığını belirtti.

Operasyonda damarı tıkayan pıhtının vakumlama yöntemiyle çıkarıldığını anlatan Dağlıoğlu, "Büyük damar tıkanmalarında çabuk müdahalenin hayati önemi var. Vücudun bir tarafında kuvvet kaybı geliştiğinde ve bunun özellikle ani olduğu durumlarda, aniden konuşamama, bir tarafta uyuşukluk, hissizlik veya şuur kayıplarında çok hızlı şekilde, özellikle de ambulansla hastaların en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Kendimi taburcu olacak kadar iyi hissediyorum"

Ankara'da yaşayan 4 çocuk annesi 80 yaşındaki Gündoğdu da geçen hafta aniden rahatsızlandığını söyleyerek, "Şimdi sağlığım iyi çok şükür. Operasyondan sonra rahatlıkla konuşmaya, ellerimi kollarımı rahatlıkla hareket ettirmeye başladım. Yemeğimi de rahat rahat yiyorum." şeklinde konuştu.

Cemile Gündoğdu, "Kendimi taburcu olacak kadar iyi hissediyorum, çok iyiyim. Hekimlerimize teşekkür ederim." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3901 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim