• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmeleri hakkında duyuru

Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmeleri hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmeleri hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı

Sayı: 36385208- 949 -2555          14.12.2015
Konu: Hizmet alımlarında toplu iş sözleşmeleri.

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ
GENEL SEKRETERLİĞİNE

Kurumumuza bağlı Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesislerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde hizmet alımları kapsamında yükleniciler vasıtasıyla çeşitli sayı ve nitelikte işçiler çalıştırılmaktadır.

Bilindiği üzere, 11.09.2014 tarihli ve 29116 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı "İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun" 13 üncü maddesi ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 8 inci maddesine;

"4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ihale edilen işlerde, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan asıl işveren-alt işveren ilişkisi çerçevesinde alt işveren tarafından münhasıran bu Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde çalıştırılan işçileri kapsayacak olan toplu iş sözleşmeleri; alt işverenin yetkilendirmesi kaydıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisi tarafından 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre yürütülür ve sonuçlandırılır. Toplu iş sözleşmesinin kamu işveren sendikası tarafından bu fıkraya göre sonuçlandırılması hâlinde, belirlenen ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödenir. Kamu işveren sendikası tarafından yürütülmeyen ve sonuçlandırılmayan toplu iş sözleşmeleri için fiyat farkı ödenemez, 4857 sayılı Kanunun 2ncimaddesinin yedinci fıkrası esas alınarak asıl işveren sıfatından dolayı ücret farkına hükmedilemez ve asıl işveren sıfatıyla sorumluluk yüklenemez. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenir... " şeklinde fıkra eklenmiştir.

Anılan hüküm ile hizmet alımları kapsamında çalıştırılan işçilerin toplu iş sözleşmesinden doğan haklarının fiyat farkı olarak ne şekilde ödeneceği belirlenmiştir. Ayrıca bu hükme istinaden Maliye Bakanlığı'nca "Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelik" 22.01.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu düzenlemelere rağmen düzenlemelere aykırı şekilde; hizmet alımları yüklenicileri ile yetkili işçi sendikaları arasında Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinin yapıldığı, anlaşmazlık hallerinde tarafların konuyu Yüksek Hakem Kuruluna taşıdığı, Yüksek Hakem Kurulu kararlarının uygulanmak üzere asıl işveren/üst işveren sıfatı ile Kamu Hastaneleri Birliklerimize veya sağlık tesislerimize tebliğ edildiği, idarelerimizde de anılan Kanun hükmünün mü yoksa Yüksek Hakem Kurulu Kararı'nın mı uygulanacağı hususu ile konu hakkında nasıl işlem tesis edileceği noktasında tereddütlerin yaşandığı bildirilerek Kurumumuzdan görüş istenmektedir.

Yukarıda bahsi geçen tereddütlerin giderilmesi ve idarelerimiz arasında uygulamada birliğin sağlanabilmesi açısından konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü'nden görüş sorulmuş olup, anılan Genel Müdürlükten alınan 08.12.2015 tarihli ve E.28020 sayılı yazı ekte gönderilmektedir. Konu hakkında yukarıda zikredilen kanun hükmü, bu hükme istinaden çıkartılan yönetmelik ve ekte gönderilen görüş yazısı çerçevesinde hareket edilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Dr. Turhan SULHAN
Kurum Başkanı a.
Kurum Başkan Yardımcısı

Ek: Görüş Yazısı(2 sayfa)

Dağıtım:
Gereği:                                                                  Bilgi:
89 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine       B-1 Planı

Yazının aslı ve eki görüş yazısı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4249 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim