• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

“Horlamak” birçok hastalığın belirtisi olabilir

“Horlamak” birçok hastalığın belirtisi olabilir
Çok şiddetli mi horluyorsunuz? Geceleri çok mu terliyorsunuz? Sabahları yorgun mu uyanıyorsunuz? Gündüzleri uyukluyor musunuz? Bütün bu sorulara cevabınız evet ise sizin “uyku apnesi” sorununuz olabilir!

Apne kelimesi Yunancada “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Çok şiddetli horlamak, solunum güçlüğü ile uyanmak, gece terlemek, ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı yaşamak, sabahları baş ağrıları ile birlikte yorgun kalkmak, gündüzleri uyuklamak, uykuda solunum duraklamalarının (Uyku Apnesinin) belirtileridir.

Çocuklarda görülen uyku apnesi konusunda Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu anne babaları uyarıyor.
Çocuklarda da Horlamak Uyku Apnesinin İlk İşareti Olabilir!

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, günümüzde her 100 çocuktan 10’unun gece horladığına ve her 100 çocuktan ikisinin uyku apnesi olduğuna dikkat çekiyor. Nuhoğlu; çocuklarda horlamanın ilk işaretinin burun tıkanıklığı olduğunu, burnu tıkalı olan çocukların ağızdan nefes almaya çalıştığını, ağızdan nefes alma sonucu titreşen üst solunum yolu nedeniyle horlama oluştuğunu belirtiyor.


Çocuklarda görülen uyku apnesini ilk anne babalar fark ediyor. Uykusunda huzursuz olan, horlayan, iç çeken çocuğun zaman zaman nefes almaya ara verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, 20 saniyeden başlayıp 40-60 saniyeye uzayabilen bu nefes almama süreçlerinin ardından vücudun oksijensiz kaldığını belirtiyor. Bu durumda beyin hafifçe uyanıklık haline geçiyor vücuda nefes alması için alarm veriyor ve çocuk derin bir nefes alıyor, bu süreçler gece boyunca yüzlerce kez tekrarlanıyor.

Burun tıkanıklığına bağlı olarak çocuğun uyku kalitesi bozuluyor. Uykusunu alamadığı için gündüz uykulu ve yorgun olan çocuklar, gün içinde derslerine konsantre olamıyor bu sebepten dolayı ders başarısı düşüyor. Etrafına karşı davranış bozukluğu sergileyen aynı zamanda hiperaktif olan çocuklar, birçok kez hiperaktivite dikkat eksikliği bozukluğu teşhisiyle tedavi ediliyor.

Burun tıkanıklığının en önemli sebebi alerjidir!
Alerjik nezle çocuklarda burun tıkanıklığı nedenleri içinde ilk sırada yer alıyor. Alerjik nezle ve tekrarlayan enfeksiyonlar çoğu kez geniz eti ve bademcik büyümesi ile sonuçlanıyor. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bademcik ve geniz eti alınan her 4 çocuktan birinde (% 25) geniz etinin tekrar büyümesi ve şikâyetlerin tekrar başlaması söz konusu oluyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, horlayan burnu tıkalı çocukların geniz eti ve bademcikleri alınmadan önce mutlaka altta yatan alerji araştırmasının yapılmasının önemine değiniyor. Alerjinin tedavi edilmesiyle birlikte ameliyata gerek kalmadan geniz eti ve bademciklerin küçülmesi ve burun tıkanıklığının giderilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Alerji tedavisi ile burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzeliyor, uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükseliyor, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artıyor. Burun tıkanıklığı sonucu gelişen kulak enfeksiyonları, sinüzit ve en önemlisi astım gelişimi önleniyor.

Prof. Dr. Yonca NUHOĞLU
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3390 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim