• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

HPV tuvalet ve havuzdan bulaşabilir!

HPV tuvalet ve havuzdan bulaşabilir!
Rahim ağzı kanserine neden olduğu ve cinsel ilişki ile bulaştığı bilinen HPV virüsü; hiç seks hayatı olmayan kadınlara da bulaşabiliyor.

Rahim ağzı kanserine neden olduğu ve cinsel ilişki ile bulaştığı bilinen HPV virüsü; hiç seks hayatı olmayan kadınlara da bulaşabiliyor. Yılda bir kez yaptırılacak smear testi ile hastalığın önü kesiliyor

Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün, sadece cinsel yoldan bulaşmadığını söyleyen Doç. Dr. Kadir Savan, "HPV, tuvalet ve havuzdan bile bulaşabilir. Tuvalete oturmadan önce klozeti mutlaka dezenfektanla temizleyin. Cinsel ilişki sonrası genital bölgenizi sabunlu suyla yıkayın" uyarısında bulundu. Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kadir Savan; erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

ÇOĞU TEMİZLENİYOR
HPV'nin sonu kanser mi?
Çoğu kadın bu virüsü kapıyor ama hepsinde kanser oluşma riski yok. Bir kısmında bağışıklık sistemi ile virüs yok olur. Vücut savunması o virüsleri 10 yıl içinde temizliyor ve kişi hastalıktan korunuyor.
Peki, bu virüs ne zaman kansere dönüşür?
HPV virüsü, kadınların yüzde 90'ında zamanla kendiliğinden temizleniyor. Yüzde 10'luk grubun vücudunda ise kronik enfeksiyon olarak kalıyor. Bu enfeksiyonlar rahim ağzı kanserine sebep olabilir.
Kadınlar neden bu virüsün farkına varamıyor?
HPV virüsü; kadınlarda genel olarak akıntı, yanma ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olur. Basit bir vajinal enfeksiyon olarak algılandığı ve virüs başka bir şikayete yol açmadığı için hastalık sinsice ilerleyerek kansere dönüşüyor.

VAKA SAYISI ARTIYOR
Görülme sıklığı nedir?
HPV (Human Papilloma Virus), cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Günümüzde, cinsel yolla bulaşan hastalıkların oranı, bundan 20 yıl öncesinden en az 5 kat daha artmıştır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların oranı arttıkça, HPV virüsünün görülme sıklığı, bu virüs arttıkça da rahim ağzı kanserine yakalanan kadın sayısı çoğalıyor.
Rahim ağzı kanserinin teşhisi zor mudur?
Teşhisi çok kolaydır ama hastalar genellikle geç dönemde geliyor. Hastalar akıntı, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin basit bir enfeksiyon olduğunu sanıp doktora gitmiyor. Teşhis koyduğumuzda genellikle hastalık ilerlemiş oluyor. Bunun için de modern tıp, bu hastalığın çok tehlikeli ama önlenebilir olduğunu söylüyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13843 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim