• BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Hükümet ithal doktorda ısrarlı

Hükümet ithal doktorda ısrarlı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün soru önergesine verdiği yanıtta, doktor açığını giderebilmek için yabancı uyruklu doktor çalıştırılabilmesi imkanının sağlanmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün soru önergesine verdiği yanıtta, doktor açığını giderebilmek için yabancı uyruklu doktor çalıştırılabilmesi imkanının sağlanmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Akdağ, Bakanlığı tarafından 2008 yılı Ocak ayı içerisinde KPSS sonuçları esas alınmak suretiyle, 4/B statüsünde değişik unvan ve branşta 6 bin 26 sözleşmeli personel pozisyonu ilan edildiğini bunlardan 5 bin 226’sına ÖSYM tarafından yerleştirme yapıldığını bildirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün sözleşmeli personel alımına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakanlığı tarafından 2008 yılı Ocak ayı içerisinde merkezi sınav (KPSS) sonuçları esas alınmak suretiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine tabi sözleşmeli sağlık personeli alımına gidildiğini ve değişik unvan ve branşta 6 bin 26 sözleşmeli personel pozisyonu ilan edildiğini ifade eden Bakan Akdağ, bunlardan 5 bin 226’sına ÖSYM tarafından yerleştirme yapıldığını bildirdi. Akdağ, bakanlığı bünyesinde 4/B sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta iken KPSS 2008/1 sonucuna göre yeniden yerleşen sayısının 2 bin 348 olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, “sözleşmeli personel alımları ihtiyaç duyulan birimler için yapıldığından yerleşen sayısına göre ihtiyacın belirli ölçüde giderildiği görülmektedir. Bu statüde çalışmakta iken yerleşenler nedeniyle boşalan sözleşmeli personel pozisyonlarına ise yeniden sözleşmeli personel alımı yapılması yönündeki çalışmalar devam etmektedir" dedi.

“BAŞVURULAR ENGELLENMİYOR"

Sözleşmeli personel statüsünde çalışanların merkezi sınav sonuçları esas alınarak gerçekleştirilen sözleşmeli personel alımlarına başvurularını engelleyen bir yasal düzenleme bulunmadığına işaret eden Akdağ, “bu nedenle 4/B sözleşmeli personelimizin yapılan yeni sözleşmeli personel alımlarına müracaat etmeleri engellenmemektedir. Ancak bakanlığımızca yapılacak yeni alımlarda, bu pozisyonlara daha önce yerleşip göreve başlayanların, yerleştirme sonuçlarının ÖSYM tarafından ilan edildiği tarihten itibaren bir yıl içinde yeniden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personel alımlarına müracaatta bulunamamaları yönünde bir düzenleme yapılması düşünülmektedir. Sağlık hizmetlerinin ülke genelinde en ücra köşelere kadar götürülmesi ayrıca, bu hizmetin dengeli ve adil bir şekilde sağlanması amacıyla bakanlığımız tarafından sözleşmeli personel istihdamı tercih edilmekte, bu istihdam şeklinin devamlılığına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu statüde istihdam edilmek isteyenler ilan edilen sözleşmeli personel pozisyonlarından kendilerine uygun olanı tercih etmekte, istekleri doğrultusunda göreve başlatılmaktadırlar. Bu nedenlerle bahse konu sözleşmeli personele nakil veya karşılıklı yer değiştirme imkanı tanınması yönünde bir tasarruf söz konusu olamamaktadır" dedi.

HEKİM SAYISI YETERSİZ: İTHAL DOKTOR ÇALIŞTIRACAĞIZ"

Bakan Akdağ, Türkiye’de hekim sayısının yetersiz olduğunu dile getirerek hekim başına düşen nüfus açısından Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinde yer alan 53 ülke içerisinde 52’nci sırada olduğunu kaydetti. Türkiye’de bin kişiye ortalama 1,4 hekim düştüğünü belirten Akdağ, “bu rakam İsviçre’nin 1960 yılı rakamıdır. Ülkemiz Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesindedir. Bu bölge temel alındığında sahip olduğumuz nüfusa göre her yıl tıp fakültelerinden 14 bin 500 mezun vermemiz gerekir. Oysa yılda verilen mezun sayısı yaklaşık 4 bin 500, nüfusa göre olması gerekenin 3’te biridir.ö Dedi. Bakan Akdağ, doktor açığını giderebilmek için, Tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması, yeni açılan tıp fakültelerinin hızla canlandırılması, yurt dışına tıp öğrenimi için öğrenci gönderilmesi ve yabancı uyruklu doktor çalıştırılabilmesi imkanının sağlanmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Bu haber toplam 1686 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim