• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Hükümet 'Sosyal Güvenlik'te yeni formül arayışında

Hükümet 'Sosyal Güvenlik'te yeni formül arayışında
Türkiye’de hayatı durduran eylemlerle protesto edilen ‘Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’ gözden geçirilecek. Özellikle en çok tepkiyi çeken 9 bin prim ödeme gün sayısının 8 bine indirilmesi düşünülüyor.

Türkiye’de hayatı durduran eylemlerle protesto edilen ‘Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’ gözden geçirilecek. Özellikle en çok tepkiyi çeken 9 bin prim ödeme gün sayısının 8 bine indirilmesi düşünülüyor.

Çalışanları hak kaybına uğratacak sosyal güvenlik yasa tasarısında geri adım sinyali geldi. Hükümetin özellikle sendikaları ayağa kaldıran başlıca düzenlemeler arasındaki 9 bin prim ödeme gün sayısı düzenlemesinden vazgeçerek 8 bin güne indirmeyi değerlendirdiği öğrenildi. Eğer bu gerçekleşirse yeni işe başlayanlar emeklilik hakkını üç yıl önce elde edebilecek. Emek platformu üyeleri de sosyal güvenlik yasa tasarısında özellikle emeklilik için şart koşulan 9 bin prim ödeme gün sayısı hükmüne büyük tepki göstermişti.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tasarının geri çekilmesinin söz konusu olmadığını vurgularken taraflarla son kez görüşerek gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra Meclis Genel Kurulu’na göndereceklerini açıkladı. Edindiğimiz bilgiye göre Bakan Çelik’in sendikaların taleplerini dikkate alacak şekilde yeni formülleri hazırlattığı belirtiliyor. Bu kapsamda yasa tasarısında emeklilik şartının 8 bin prim ödeme gün sayısına bağlanması halinde tasarının ruhunun bozulmayacağı görüşü ağırlık kazandı.
Buna göre tasarının yürürlüğe girdiği andan itibaren her yıl 100 gün artacak olan prim ödeme gün sayısı nedeniyle “8 bin gün” şartı 2018’de geçerli olacak. Bürokratların Bakan Çelik’e bu yönde bir düzenlemenin 2018’a kadar bir sıkıntı yaratmayacağı, toplumsal tepkinin de azaltılmış olacağı yönünde bilgi verdikleri öğrenildi. Edinilen bilgilere göre tasarıya yönelen büyük tepkiler Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun AKP’li üyelerini de harekete geçirdi. Komisyona üye bazı AKP’li vekillerin özellikle tasarıyla 7 bin günden 9 bine çıkarılan prim ödeme gün sayısında bir indirim yapılmasını istedi. Bazı vekillerin bu yöndeki görüşlerini hükümete ilettikleri öğrenildi. Ancak Plan Bütçe Komisyonu’nda tasarıda bu yönde bir değişiklik yapılmadı. Ancak tepkilerin büyümesi nedeniyle önceki gün yapılan AKP MKYK toplantısında konu yine gündeme geldi ve bu yönde bir değişiklik yapılması eğilimi güç kazandı.

Oranlar tartışılıyor

Öte yandan tasarıda yer alan çocuksuz, çalışan dul kadının babasından alacağı maaşı hesaplarken oranı yüzde 75’ten yüzde 50’ye indiren düzenleme de değişiklik kapsamında görünüyor.
Buna göre oranın yeniden yüzde 75’e çıkarılması üzerinde çalışılıyor. Bu konuda sendikaların yoğun itirazı olmuştu. Ayrıca güncelleme katsayısı hesaplanırken, hesabın yüzde 30 oranıyla yapılması yerine bu oranın da yüzde 35’e veya daha yukarı çıkarılmasının tartışıldığı öğrenildi.

Konfederasyonlar da memnun

Önceki gün yapılan AKP, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu’ndan (MKYK) Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nın yeniden gözden geçirilmesi kararı çıkması, bunun üzerine de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in tasarıyla ilgili olarak sendikalarla yeniden görüşeceklerini bildirmesi konfederasyonlar tarafından da olumlu karşılandı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Böyle olmasaydı, gelecekte birçok sorunla karşılaşılacaktı” derken DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de yapılan eylemler sonucunda doğru bir karar verildiğini söyledi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da, “Daha makul öneriler ile siyasi iradenin karşısına çıkacağız” ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim