• BIST 9546.08
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

'Human Albumin'de ithalat direnişi şüphesi

'Human Albumin'de ithalat direnişi şüphesi
Özellikle yoğun bakım hastaları için gereken proteini sağlayan ’Human Albumin’ içeren ilaçlar piyasada bulunamıyor. Bazı ithalatçılar üretimle ilgili sorun olduğunu öne sürüyor, bazıları Sağlık Bakanlığı’nın dünya fiyatı 50 Euro olan Human Albumin’e 30 Eu

Özellikle yoğun bakım hastaları için gereken proteini sağlayan ’Human Albumin’ içeren ilaçlar piyasada bulunamıyor. Bazı ithalatçılar üretimle ilgili sorun olduğunu öne sürüyor, bazıları Sağlık Bakanlığı’nın dünya fiyatı 50 Euro olan Human Albumin’e 30 Euro ödediği için getiremediklerini belirtiyor.

VÜCUDUN kendini toparlaması için gerekli proteini sağlayan, çoğu yoğun bakım hastasının kullandığı ’Human Albumin’ etken maddeli ilaçların Türkiye stoğu, ithalatçı firmalarda ve depolarda tükendi. İthalatçı firmalardan bazıları üretimle ilgili sorun olduğunu öne sürerken, bazıları Sağlık Bakanlığı’nın ilaç politikası kapsamında dünya fiyatı 50 Euro olan Human Albumin’e 30 Euro ödediği için getiremediklerini belirtiyor. Group Florence Nightingale Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat, Human Albumin’in yoğun bakımdaki ölüm oranlarını yüzde 50 düşüren bir ilaç olduğunu belirtirken, "Bu ilaç olmadan yoğun bakımdaki ölüm oranları yüzde 50 artabilir. İnsan sağlığıyla oynanıyor" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Şube Müdürü Canan Kutsal ise "Şu anda görünürde Human Album’in sıkıntısı yok" dedi.

İNSAN SAĞLIĞIYLA OYNANIYOR: Sözkonusu ilacın Türkiye’de iki aydır olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yaman Tokat, "Human Albumin ithal edilen ve ilaç depoları aracılığıyla ulaştığımız bir ilaç. İlaç iki aydır Türkiye’de yok. Sağlık Bakanlığı’ndan mı kaynaklanıyor, ecza depoları parayı mı az buluyor bilmiyorum ama insan sağlığıyla bir şekilde oynanıyor. Siroz, nakil ameliyatı gibi önemli vakalarda, kaza geçiren hastalarda, bütün yoğun bakım hastalarında, bu ilacı kullanmak zorundayız" diye konuştu.

ÖLÜMLERİ YÜZDE 50 DÜŞÜRÜYOR: Prof. Dr. Tokat, Human Albumin’in yoğun bakımdaki hastalar için önemini şöyle vurguladı: "Bu bir protein. Vücut yıkıma uğradığında bu olmadan vücut yapılanamıyor. Yoğun bakımdaki ölüm oranlarını yüzde 50 düşüren bir ilaç. Bu ilaç olmazsa, yoğun bakımdaki ölüm oranları artabilir. Çok ciddi. Bir aydır sıkıntı varmış, ama idare ediliyormuş. Stoklar tükenmiş. Türkiye’de ayda 500 bin kutu civarında kullanılıyor. Bu ilacın şimdiye kadar hiç yokluğunu çekmedik. 25 yıllık doktorum, kendimi bildim bileli bu ilaç var. Yerine başka bir ilaç kullanılamıyor. Eşdeğeri yok. Türkiye’de Van’a kadar heryeri aradım, yok."

Yüklü miktarda ithalat izni verdik, sorun yok

CANAN KUTSAL (Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Şube Müdürü): "İthalatında bir sorun yok. Human Albumin etken maddedir. Birçok firmanın ürünleri var. Bizim kayıtlarımızda son iki ay içinde yüklü miktarda ithalat izni verildi. Şu anda görünürde Human Albumin sıkıntısı yok. Şu anda sıkıntısı çekilecek bir ürün gibi görünmüyor. Bu ifade niye çıktı bilemiyorum. Şimdiye kadar Human Albumin’le ilgili bir sıkıntı görülmedi."

Üretimle ilgili sıkıntı var

DR. AYŞE ÇAYLI (Biem İlaç Satış Pazarlama Müdürü): İthalatçı firmalardan biriyiz. Üretimle ilgili bir sorun var. Kendileri yeteri kadar toksik üretim yapamadıkları için yurtdışında gönderilmesinde bir sıkıntı var. Biz
ABD’den ithal ediyoruz, sorunun ne zaman çözüleceği net değil. Bir yıl da gelmeyebilir. Albumin önemli bir ürün olduğu için enfeksiyonu, araştırmaları, izinleri önemli. Onayların alınmış olması gerekiyor. Çeşitli firmaların elinde bu tür ürünler var ama izinli ürünleri tercih ediyoruz.

Bakanlık ’sıkıntı olunca görürüz’ dedi

ECZACI HAKVERDİ DEMİR (Dem İlaç Danışmanı):
ABD’den ve Avrupa’dan ithal edilen bu ilaçta, Sağlık Bakanlığı’nın fiyat politikaları nedeniyle uzun süredir sıkıntı var. Bakanlık düşük fiyat verdiği için 2004’te aksamalar başladı. Bugün ürün yokluğuna kadar dayandı. Dünya fiyatı 50 Euro, Sağlık Bakanlığı 30 Euro ödüyor. Aradaki farkı sanayici kaldıramıyor. Onun için getiremiyoruz. Bakanlığa sıkıntı olabileceğini söylediğimizde ’Sıkıntı olunca görürüz’ dediler. İlaca çok büyük paralar ödeniyor. Bu paraları ödememeye çalışıyorlar, doğrudur ama insan sağlığı çok önemli. Aynı şey Albumin Glubin için de geçerliydi. Fiyat farkını gidererek, sorun çözüldü.

Piyasada olmayınca elimizdeki tükendi

ABİDİN TANDOĞAN
(Berk İlaç Yetkilisi): İthalatta herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Biz siparişlerimizi yılbaşında veririz. Bu yıl çok firmada Human Albumin olmadığı için benim ürünüm çok çabuk tükendi ama yurtdışıyla sürekli görüşmemiz var. 5-6 gün içinde yeni ürün verebilirler.

Bu haber toplam 1542 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim