• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

İç Dudak Küçültme (Labioplasti) İşlemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İç Dudak Küçültme (Labioplasti) İşlemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dünyanın her yerinde Labioplasti işlemi çok popüler olmaya başladı.  Labioplasti (iç dudakların küçültülmesi) işlemi yaptırıp, maalesef pişman olan çok fazla kadın var.

Dünyanın her yerinde Labioplasti işlemi çok popüler olmaya başladı.  Labioplasti (iç dudakların küçültülmesi) işlemi yaptırıp, maalesef pişman olan çok fazla kadın var. Ameliyatı nerede ve kime yaptıracağınız, kötü bir sürpriz yaşamamanız için çok önemlidir. Ameliyat öncesi bilmeniz gerekenler için Op. Dr. Ebru Ünal ile görüştük.  Yaptıracağınız labioplasti işlemine karar vermeden önce, Labioplasti işlemini kliniğinde 12 yıldır yapan ve çok önemli bir tecrübesi olan Kozmetik Jinekolog Op. Dr. Ebru Ünal’ın önerilerini ve uyarılarını okumanızı tavsiye ederiz.

İç dudakların büyüklüğü sık görülen bir durum mudur? Kadında ne gibi rahatsızlıklar yapıyor?

İç dudakların (labia minora) büyüklüğü kadınların %40’ında olan bir durumdur. Bazı kişilerde büyüklük hafif olduğu için cinsel ve günlük hayatını etkilemez ama bazı kişilerde o kadar büyük olabiliyor ki ilişki sırasında iç dudaklar içeri girdiği için kadında ağrı yapabiliyor. Kadında kendine güveni azaltıyor ve bunu eşine göstermek istemediği için sadece karanlıkta ilişkiye giriyor. Bazı kadınlarda ise klitoral bölgedeki fazla deri katlantısı nedeniyle klitorise  uyarı az iletildiği için kadının orgazm olması zorlaşıyor.  Kaşıntı, akıntı, kıyafetlerden görünme, sık mantar enfeksiyonu olmak gibi sebepler nedeniyle hayat kalitesinde bozulmaya neden oluyor.

İç dudak küçültme işlemi ciddi bir ameliyat mıdır?

Kadının ilişkiden zevk almasını sağlayan en önemli organ klitoristir. Klitoris iç dudakların hemen üzerinde ve klitoral hood denilen, klitorisi örten deri katlantısının altında bulunur. Genital bölge cerrahisinde ve özellikle labia minora bölgesine yapılacak cerrahi işlemlerde, klitorise giden sinir ve damarların kesinlikle zarar görmemesi gereklidir.

Labioplasti işlemini sadece iki klemp koyarak fazla olan  iç dudak kısımlarını boydan boya kesilme işlemi  olarak değerlendirmek çok yanlıştır.

Uygun olmayan cerrahi teknik ile yapılan ameliyatlar sonucunda berbat  (botched labioplasty) görünümler oluşabilir. Bu konuda eğitim almamış  ve tecrübesi olmayan hekimlerin, uygun olmayan cihazlar kullanarak yaptığı işlem sonrası daha kötü görünüm, yara iyileşmesinde düzensizlik, klitoriste hasar, iç dudakların tamamen ortadan kalkması veya bazı bölgelerinin kaybolması, ilişkide ağrı gibi sıkıntılar oluşabilir.

Bu nedenle çok ciddi eğitim ve tecrübe gerektiren labioplasti işlemini ciddiye almak ve ameliyatı yapacak hekimi iyi araştırmak gerekir.

İç dudak küçültme işlemini siz hangi teknikle yapıyorsunuz?

İç dudakların küçültülmesindeki hedef sadece fazla olan dokunun kesilip atılması değildir. Dediğim gibi kadın vücudunda zevk vermek için oluşturulmuş tek doku genital bölgedir. Bu nedenle genital dokunun önemli noktalarını korumak ve travmatize etmeden küçültme işlemi yapmak elzemdir. Labioplasti cerrahisinde mikrocerrahi teknik kullanılmalıdır. Ameliyattan sonra labia minoranın vajinayı koruma, nemli tutma özelliği ortadan kaldırılmamalıdır. Klitorisi etrafındaki kısma yapılacak mikrocerrahi ile de kadının ilişkide zevk almasını arttırma sağlanmalıdır.

Tüm bunları sağlayabilecek  en uygun teknik ise Estetik Fonksiyonel Labioplastidir. Bu teknik ile ameliyat olan kadınların %38’i ameliyat öncesine göre daha kolay orgazm olduklarını söylemiştir.

Estetik Fonksiyonel labioplasti tekniğinde, labia minorada dokunulmaması gereken bazı yerler korunur. Bu bölgelerin korunması kadının cinsellikten alacağı zevk için çok mühimdir. Ayrıca böyle hassas bir bölgenin ameliyatı yapılırken, kullanılan cihazların da hassas olması gereklidir.

Herhangi bir koter veya makas ile bu tür ameliyatların yapılması mümkün değildir.

Estetik fonksiyonel labioplasti işlemi için ben Femilift Lazer ve Ellman Radyofrekans cihazlarını kullanıyorum. Çıkarılması gereken dokuyu keserken minimal kanama olması bu cihazların sağladığı avantajlarından birisidir. Ayrıca ameliyat sonrası hızlı iyileşme ve kozmetik sonucun diğer cihazlarla yapılan ameliyatlara göre daha iyi olması da bu cihazları tercih etme sebeplerim arasında. Ameliyat sırasında kanama kontrolü için kullandığım bipolar, sadece mikrometre seviyesinde doku derinliğine etki etmeli, aksi halde dokunun  daha içindeki damar ve sinirlere zarar verebilir.  Bu da hem iyileşmeyi bozar hem de kadında his kaybı yapar.

Labioplasti işlemi kaç saat sürer?  İşlem sonrası önerileriniz nelerdir?

Kliniğimizde yaptığımız Estetik Fonksiyonel Labioplasti öncesi kadın ile mutlaka görüşme yapıyorum. Kadının mevcut hastalıklarını, kullandığı ilaçlarını bilmem çok önemli. Estetik Fonksiyonel Labioplasti ameliyatından 10 gün önce kadın eğer kullanıyorsa, aspirin, balık yağı hapı veya kanı sulandıracak bitkisel ürünleri kullanmayı bırakmalıdır. Vajinal enfeksiyonu varsa ameliyat öncesi tedavi edilmelidir. Ameliyattan 2 gün önce ilişkiye girmeyi bırakmalıdır.

Ameliyat günü hastamızın ameliyata  tok olarak gelmesini istiyoruz. Lokal anestezi ile uyuşturduğumuz için işlem sırasında hastamız uyanık oluyor. Labioplasti işleminin anestezi altında yapılmasına gerek yoktur. İşlem sırasında uyuşturma işlemi yapıldığı için kesinlikle  ağrı hissedilmez.

Estetik Fonksiyonel Labioplasti işlemi yaklaşık 90 dk sürüyor. Ameliyattan hemen sonra 15 dakika buz uygulaması yapıyoruz. Kadın eve gittikten sonrada 2 gün boyunca günde 2-3 kere buz uygulamasına devam etmelidir.

Estetik Fonksiyonel Labioplasti işlemi sonrası hastanın 1 hafta kullanması gereken antibiyotik ve kremleri var. Ameliyat sonrası ilk gün ağrı olabilir, bu nedenle verdiğimiz ağrı kesicileri düzenli kullanan kadın, ilk günü rahat bir şekilde atlatabilir. Estetik Fonksiyonel Labioplasti sonrası ilk hafta dokuda ödem olması çok normaldir. Oluşan ödem 6 hafta sonra %70 azalır. Üç ay  sonunda ise ödemin %90’ı geçer.

Estetik fonksiyonel labioplasti işlemi sonrası hasta yürüyerek ve ağrısız olarak kliniğimizden çıkmaktadır ama kadının ilk hafta evde dinlenerek geçirmesi, enfeksiyonun önlenmesi ve dikişlerin düzgün iyileşmesi açısından çok önemlidir. Ameliyat sonrası idrar yapması dikişlere veya yara yerine zarar vermez ama ameliyattan sonra 5 gün duş almamalarını öneriyoruz.

Labioplasti sonrası kadınlar ne zaman normal aktivitelerine dönebilir?

Estetik Fonksiyonel Labioplasti işleminden bir hafta  sonra kadın işine gidebilir ve günlük aktivitelerini yapabilir.  Ödemi daha erken inen ve iş yerinde ayakta durması gerekmeyen hastalar ameliyattan sonra dördüncü gün işlerine başlayabilir.

Onuncu günden sonra yürüyüş, pilates gibi egzersizleri yapabilirler ama havuza girmek, bisiklet sürmek gibi bu bölgede sürtme yapacak aktiviteler altıncı haftadan sonra başlamalıdır. Cinsel ilişki de altıncı haftadan sonra başlanmalıdır.

Kozmetik Jinekolog Op. Dr. Ebru Ünal’a verdiği bu değerli bilgilerin bu yazıyı okuyan kadınlarımıza yardımcı olmasını umarız.

Op. Dr. Ebru Ünal’ın  Vadistanbul’da bulunan 2 A ofiste kliniği bulunmaktadır. Doktor Hanıma sormak istedikleriniz için veya randevu almak için 05326324034 numarasını arayabilir, websitesi https://ebruunal.com.tr/ adresini ziyaret ederek yazılarını takip edebilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 21850 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim