• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

İdrar kaçırma neyin habercisi?

İdrar kaçırma neyin habercisi?
Sıkışma ve yetişememe tipinde idrar kaçırma, başta MS ve alzheimer olmak üzere birçok nörolojik hastalığın ilk bulgusu olarak gösteriliyor

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TİJOD) Genel Sekreteri ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, idrar kaçırmanın ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve kadınlarda çok sık görüldüğünü söyledi.

Karateke, idrar kaçırmanın, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, yalnızlaştırdığını, insanların beslenme biçimine kısıtlama getirdiğini ve tuvalete uzak yerlerde bulunmaktan kaçınma gibi davranış biçimlerine yol açtığını belirterek, sırf bu yüzden antidepresan kullanan hastaların bulunduğunu dile getirdi.

İdrar kaçırmanın, orta ve ileri yaşlı kişilerin yaklaşık üçte birini ilgilendirdiğini ifade eden Karateke, "Hastalığın görülme sıklığı, yaş ilerledikçe artıyor" dedi

'NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI'

İdrar kaçırmanın basit bir olay olarak düşünülmemesi ve altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayan Karateke "Bu, bir yaşlı hastalığı değildir. Çünkü, özellikle sıkışma ve yetişememe tipindeki idrar kaçırmanın altında özellikle nörolojik sorun yatabilir" uyarısında bulundu.

Karateke, idrar kaçırmanın ya nörolojik kaynaklı olduğunu ya da idrar torbası çıkışındaki kasın yetersizliğinden geliştiğini belirterek şunları kaydetti:

"Hatta, şunu söylemek bile mümkündür. İdrar kaçırma, nörolojik hastaların ilk bulgusu olabilir. Özellikle MS hastalığının ilk bulguları arasındadır. Bunların dışında, parkinson, alzheimer, omurilik, merkezi sinir sistemi hastalıklarının da belirtisi olarak kendini gösterir. İdrar kaçırma, erkeklerde de ilerleyen yaşlarda görülebilir, ancak görülme sıklığı kadınlara kıyasla daha azdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2960 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim