• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

İdrar kaçırmaya son!

İdrar kaçırmaya son!
Her üç kadından biri idrar kaçırıyor, fiziksel sağlığı olduğu kadar psikolojik olarak da kadınları olumsuz etkileyen bu sorun çaresiz değil. Üroloji Uzmanı Dr.Şaban Can,..

Her üç kadından biri idrar kaçırıyor, fiziksel sağlığı olduğu kadar psikolojik olarak da kadınları olumsuz etkileyen bu sorun çaresiz değil. Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr.Şaban Can, kadınların utandıkları için ifade edemedikleri bu rahatsızlıktan küçük bir cerrahi müdahale ile hızlıca kurtulabilmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Toplumda pek çok kişide istemsiz bir şekilde aksırma, öksürme, ıkınma gibi durumlarda karın içi basıncının artışına bağlı olarak mesane (idrar torbası) den idrar kaçağı şeklinde idrar kaçırma şikayeti mevcuttur.

Yine pek çok kişide ise idrar geldikten sonra “tuvalete yetiştirememe” şeklinde idrar tutamama yani “inkontinans” şikayeti bulunmaktadır. İdrar kaçırma sorunu bir kişinin tüm gündelik hayatını etkileyen, sosyal aktivasyonlarını kısıtlayabilen bir durumdur. Kadınlardaki sıklığı değişik yayınlara göre %14 - 49 arasında değişmektedir.Yani yaklaşık her iki üç kadından birisinde bu rahatsızlık görülmektedir ve menopoz sonrasında daha da şikayeti artmaktadır.

İdrar kaçıran hastaların büyük bir kısmında (yaklaşık yarısı) stres inkontinans diye tarif edilen öksürme, hapşırma, ıkınma veya fiziksel egzersiz sırasında istemsiz idrar kaçırma görülür. Bunun nedeni de zor doğum ve değişik nedenlere bağlı idrar torbasının sarkmasıdır. Daha az görülen ise urge inkontinans diye tariflenen aniden ortaya çıkan şiddetli idrar yapma hissi ile birlikte görülen idrar kaçırma tipidir. Bu durumda kişi idrarı geldiğinde tuvalete yetiştiremeden kaçırma problemi ile karşı karşıyadır

Üriner inkontinansın tanısal değerlendirmesi, ayrıntılı bir öykü alma, fizik muayene, tam idrar tahlili (TİT), idrar kültürü ve böbrek fonksiyon testleri de içeren rutin laboratuar tetkikleri ile başlar. İnkontinansın en kesin tanısı yapılan bir jineko-ürolojik muayene ile konmaktadır.Gerekli hastalara üroflow ürodinamik inceleme yapılarak idrar torbasının idrarı boşaltma durumu ortaya konmaktaydı.

Tedavide temelde iki yöntem uygulanmaktadır. Bunlar medikal (egzersiz ve ilaç tedavisi) tedavi ve cerrahi tedavi. Medikal tedavide başarı oranı son derece az olup tedavinin bırakılmasıyla şikayetler geri gelebilmektedir. İnsanların ömür boyu ilaç kullanması gerekmekte olup bununda kendine ait yan etkileri görülebilmektedir. Ayrıca yaşın ilerlemesiyle kullanılan ilaçlar yetersiz kalmakta ve ilaç kullanılmasına rağmen idrar kaçırma devam edebilmektedir.

Dr. Can,”Cerrahi uygulamalar günümüzde çok başarılı bir konuma gelmiştir. Uygun hastalara tercih ettiğimiz TOT ameliyatında hastanın yara iyileşimi oldukça hızlı, hastanedeki kalış süresi oldukça az (ortalama bir gün) ve ameliyat sonrası şikayetler oldukça azdır.” diye ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim