• BIST 9681.11
  • Altın 2943.348
  • Dolar 34.71
  • Euro 36.563
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

İlaç krizine 3 yıllık protokol çözümü

İlaç krizine 3 yıllık protokol çözümü
Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında süren ilaç krizinde kurum her yıl süren tartışmaların yerine eczacılara 3 yıllık ilaç alım protokolü önerisiyle çözüme ulaşmaya çalışıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında süren ilaç krizinde kurum her yıl süren tartışmaların yerine eczacılara 3 yıllık ilaç alım protokolü önerisiyle çözüme ulaşmaya çalışıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki müzakerelerde eczacıların çok sayıda talebinde uzlaşıldığı belirtiliyor. Ancak eczacılar, kimi hayati sorunlarında SGK'yı dirençli buldukları gerekçesiyle bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le bir araya gelmeye hazırlanıyor.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "Bir-iki yerde pürüz var. Onları çözmeye çalışıyoruz. Bazı sorunlarda SGK dirençli. O konuları Bakan Çelik'e anlatmak istiyoruz" dedi.

Taraflar arasında birbiri ardına süren müzakerelerle aşılmaya çalışılan ilaç krizi, SGK'yı da yeni bir önlem almaya yöneltmişe benziyor. Kurum'un her yıl yapılan ilaç alım protokolünü 3 yıllığına yapmayı teklif ettiğini kaydeden Çolak, "Her yıl görüşmeyelim diyorlar. Ancak sürekli değişiklikler yaptıklarından şüphelerimiz var. Sağlık uygulamaya tebliğiyle bizi pasifize etmedikten sonra sorun değil" dedi. Kendilerinin bu şüphelerine karşı 3 ayda bir değişiklikleri görüşmek üzere toplanacak ortak bir komisyon önerildiğini de belirten Çolak, "Ancak bu yapıya ne kadar işlerlik kazandırılır onu bilemiyoruz" dedi.  

İskonto sorunu aşılamıyor

Çolak, eczacıların kamuya indirimlerini içeren kamu kurum iskontosundan doğan sorunlarını görüşmelerde aşamadıklarını belirterek, "Çözülemiyor. Kriz var ve sanayici zam istiyor, çözemiyoruz diyorlar. Ama onun dışında da reçete dağıtım sistemi sorunu var" dedi. Kan ürünü reçetelerinin dağıtma yetkisinin yeniden kendilerine verilmesini istediklerini belirten Çolak, "Bunu Rekabet Kurulu kararı nedeniyle protokole koymak istemiyorlar. Ancak bizim için önemli. Kurul, rekabet açısından bakıyor ama burada zaten rekabeti önleyen unsurlar var. Hekim, eczacı, hasta işbirliği yapıyor; böylelikle milyarlarca liralık ilaçlar 2-3 kişi arasında paylaşılıyor. Rant sağlanıyor. Asıl bu işbirliği rekabete aykırı" dedi.

Geri ödemelerde avans uygulaması konusunda da uzlaşamadıklarını belirten Çolak "45 günü aşan bir sürede ödeyelim, diyorlar. Buna ilişkin yasa nedeniyle bu sorunu aşamıyoruz, deniyor. Dolayısıyla bir 15 günlük ek süre istiyorlar. Ayrıca bunu, örneklenmeyen reçetelerimizi de örnekleme içine alarak yapacaklarını söylüyorlar. Bu bizi sıkıntıya sokar" dedi. Örnekleme yönteminde eczanelerin faturaları belli bir oranda örneklem alınarak kontrol ediliyor ve bulunan hataların tüm reçetelere yansıtılmasıyla eczacıya ödeme yapılıyor. Çolak, kesintisiz ve verimli çalışmayan provizyon sorunları konusunda ise çözüleceği yönünde söz aldıklarını söylerken, daha önce de sisteme yatırım yapılacağının kendilerine söylendiğini ancak sıkıntılarının aşılamadığını sözlerine ekledi.  

Kâr oranları artırıldı

Bu arada önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanan "Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" ile eczacı kârları yeniden düzenlendi. Burada eczacı kârı depocuya satış fiyatının 101 TL'ye kadar olan kısmı için yüzde 25 olacak. 101-201 TL'lik kısmı için yüzde 16 olacak eczacı kârı, 201 TL üzerinde kalan kısmı için yüzde 12 olarak belirlendi. Böylelikle 2'nci basamak fiyat aralığı yüzde 1, 3'üncü basamak fiyat aralığı ise yüzde 2 artırıldı.

Bu haber toplam 1575 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim