• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

İlaç kupürünü eczacılar çizecek

İlaç kupürünü eczacılar çizecek
Ege Bölgesi'nden gelen ilaç kupürlerini çizme işlemine yetişemeyince elinde biriken kupür dağlarını eritmek için arayışa giren Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, aradığı çözüm için yeni formül geliştirdi.

Ege Bölgesi'nden gelen ilaç kupürlerini çizme işlemine yetişemeyince elinde biriken kupür dağlarını eritmek için arayışa giren Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, aradığı çözüm için yeni formül geliştirdi.

Yeni Asır'da SGK'da biriken kupürlerin doğurduğu sorunla ilgili geçtiğimiz günlerde çıkan haberin ardından SGK İl Müdürlüğü ile İzmir Eczacılar Odası başta olmak üzere Uşak, Muğla, Denizli, Manisa ve Aydın Eczacılar Odaları çözüm için işbirliği yapma kararı aldı. Buna göre, bundan sonra ilaç kupürlerini eczacılar kendileri çizecek. SGK İl Müdürlüğü de eczacıların getirdiği bu kupürleri öncelikli olarak kontrol edip 45 gün içinde yaptığı yüzde 75-90 oranındaki avans ödemesinin yanısıra eczacının alması gereken paranın kalan yüzde 10-25'lik kısımını da kısa süre içinde ödeyecek. kupürleri eczacılar çizdiği için zaman kazanacak olan İl Müdürlüğü, diğer yandan elinde birikmiş yaklaşık 40 milyon kupürü inceleme imkanına kavuşacak ve oluşan kupür dağları birkaç ay içinde eritilecek. Bekleyen kupürler bitince de SGK'daki işleyiş normale dönecek.

TARAFLAR MEMNUN
SGK İl Müdürlüğü, varılan işbirliği kararının ardından kupürlerin nasıl çizileceğini anlatan kupür örneğini İzmir ile birlikte Ege Bölgesi'nde sorumluluk alanında yer alan 6 ayrı ildeki Eczacılar Odası'na gönderirken, eczacıların büyük bir bölümü de uygulamaya katılarak "çizim" işlemine başladı. Kimi eczacılar kupür çizme işlemini bizzat yaparken kimisi ise, bu iş için eleman görevlendirdi.
Sorumluluk alanlarındaki tüm eczacı odalarıyla yaptıkları bu işbirliğinin kendilerini mutlu ettiğini belirten SGK İl Müdürü Celal Kapan, "Eczacıların kupürleri çizerek göndermeye başlamasıyla kurumumuzda eczacı tasarrufu sağladık. Artık bir grup eczacı eski, bir grup ise güncel reçetelere bakacak. Böylece bekleyen kupürleri eritirken, elimize gelen güncel reçetelere de zamanında bakabileceğiz. Eczacılara da reçete ücretlerinin avansın dışında tamamının ödenmesi de daha kısa zamanda yapılabilecek. Uygulamadan her iki taraf da memmun. Buna 'Al gülüm ver gülüm' de diyebiliriz. Bir anlamda aradığımız mucit, eczacılar oldu" dedi.
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, SGK'nın görevini bu şekilde kendilerinin üstlenidğini belirterek, "Ancak, eczacıların çoğu ekonomik sıkıntı içerisinde. Eczacıların SGK'dan alacağının gecikmesi birçok eczacı için büyük sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor. Ödemelerin daha kısa sürede yapılabilmesi için böyle bir işbirliğine giderek, SGK'nın görevini eczacılar olarak üstlendik. Aldığımız bilgilere göre, eczanelerin yüzde 80'i bu uygulamaya katılıyor" dedi.
Yeni çıkan Sosyal Güvenlik Yasası gereğince eczanelerin SGK'ya sundukları reçetelerin bedellerinin yüzde 75-90'lık kısmını 45 gün içinde avans olarak ödendiğini belirten Sayılkan, "Ancak, kanunda belirtilen bu 45 günlük süre, uygulamada 70-80 güne çıkıyor. SGK, yüzde 75-90'lık ödemenin ardından geriye kalan bölümü de reçeteleri kontrol edip çizdikten sonra ödüyor. SGK İl Müdürlüğü'nün elinde incelenmesi gereken kupürler şu an olduğu gibi yığılınca bu kalan bölümün ödenme süresinin de çok uzaması sözkonusu oluyor. Bu durumda eczacılar da mali anlamda zor durumda kalıyor. Şimdi, varılan mutabakat gereği kupürleri biz çizeceğiz. SGK da öncelikli olarak bu çizdiğimiz kupürleri kontrol edecek ve ödemeyi daha kısa sürede yapacak. kupürleri bizim çizmemizden dolayı kazanacağı zamanda ise, elde önceden biriken kupürleri çizecek. Böylece kupür dağları eriyecek ve işleyiş 2-3 ay içinde normale dönecek" dedi.

Normale dönünce devam etmeyeceğiz
SGK İl Müdürlüğü'nde işlerin normale dönmesinin ardından ise, eczacılar olarak kupürleri kendilerinin çizmeye devam etmesinin sözkonusu olamayacağını ifade eden Sayılkan, "Bu çok külfetli bir iş. O yüzden, eldeki kupürler bitince de görevi gereği çizim işlemini de SGK'nın yapmaya devam etmesi gerekir" dedi.
Sayılkan'ın "İşleyiş normale dönünce, eczacılar olarak çizim işlemini bırakacağız" açıklamasını değerlendiren SGK İl Müdürü Celal Kapan ise, "Biz uygulamanın biriken kupürler eritildikten sonra da bu şekilde sürmesini istiyoruz. Buna eczacılarımız da destek verecektirolacağını düşünüyoruz" dedi.

Erken ödeme için kabul ettik
Manisa Eczacı Odası Başkanı Meliha Nalan Can ise, eczacıların kupür çizme işini SGK'dan yapılacak ödemelerin erkene çekilmesini sağlayacağı için kabul ettiklerini söyledi. Can, "Eczacıların bu kriz ortamında uzun süre beklemeye tahammülü yok" dedi. Uşak Eczacı Odası Başkanı Halime Özer de "Meslektaşlarımız ödemelerin daha erken yapılmasını sağlayacağı için uygulamayı seve seve kabul ettiler" dedi.

Nasıl çiziliyor?
Hastaların doktordan getirdikleri reçeteleri ve burada yazan ilaçların kupürlerini beyaz bir dosya kağıdına yapıştıran eczacılar, kupürlerin üzerine kırmızı kalemle bulundukları ayın ilk iki harfini ve yılın son iki harfini yazarak imha işlemini gerçekleştiriyorlar. Kupürlere tek tek yapılan bu işlemler, ücreti SGK'dan tahsil edilecek tüm reçetelere uygulanıyor. Böylece, aynı küpür bir daha kullanılamıyor.

Bu haber toplam 1785 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim