• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

İlaç lojistiğine yeni yönetmelik yolda

İlaç lojistiğine yeni yönetmelik yolda
Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Akar, henüz taslak aşamasındaki yeni yönetmelikle mümessil ecza depolarının kaldırılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Akar, henüz taslak aşamasındaki yeni yönetmelikle mümessil ecza depolarının kaldırılacağını söyledi.

İlaç dağıtım ve depolamaya yönelik mevcut Sağlık Bakanlığı yönetmeliği değiştiriliyor. Henüz taslak aşamasında olan yönetmelikle beraber İyi Dağıtım Uygulamaları Kılavuzu da yenilenecek.

İstanbul'da dün düzenlenen İlaç Lojistiği İş Konferansı'nda konuşan Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Akar, "Mümessil ecza depoları kalkacak. Bu kurumlara neyin ikame edeceği henüz belli değil" dedi. Yeni mevzuatla ilaç tedarik zincirindeki kalitenin artmasının amaçladığını belirten Akar, konuyla ilgili olarak sektör temsilcileriyle de bir araya geleceklerini kaydetti.

İlaçta lojistiğin önemi ve sorunlarını masaya yatıran konferansın açılış konuşmasında Türk Lojistik Enstitüsü Başkanı Arif Adnan Almeman ise ilaç sektöründe lojiistiğin yeni yerleşmeye başladığını söyledi. "Satışı artırmanın en etkin yolu talep yönetimini düzenlemek yani lojistik" diyen Almeman'dan sonra Ekol Lojistik Genel Müdürü Cem Kumuk da lojistiğin ilacın verimli dağılmasını sağladığını belirtti.

Fiyat takibinde zorlanıyoruz

Konferansa katılan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nden Hüseyin Mumcuoğlu ilaç lojistiğindeki en kritik noktanın üretim merkezlerinin ağırlıkta olduğu İstanbul'dan Anadolu'ya erişimin sağlanması olduğunu vurguladı. Mumcuoğlu bu amaçla lojistik firmalarıyla yapılacak stratejiik ortaklığın amaçlarını da şöyle sıraladı: "Ölçek ekonomisiyle maliyeti düşürmek, değişen pazar koşullarına uyumlulaşmak ve hizmet kalitesini artırmak."

İlaç sektörünün rekabet gücünü artırmak için tedarik zinciri yönetiminde stratejik ortaklığa yöneldiğini aktaran Mumcuoğlu, bu sayede zamandan, maliyetten ve kaynaklardan tasarruf edilebileceğini ifade etti. Mumcuoğlu yapılacak mevzuat değişikliğinde de hizmet sağlayıcıların kendi iş modellerini yapabilmelerine zemin sağlanması gerektiğini söyledi.

Lojistik sektörünün müşterisi olan hastanelerin sorunlarını ise Acıbadem Sağlık Grubu Satın Alma ve Lojistik Direktörü Hüseyin Çelik aktardı. 1 Ocak'tan itibaren mevcut 22 bin serbest eczaneye kamu hastaneleri eczanelerinin de katılacağını hatırlatan Çelik, stoklama yerine fiyat anlaşmalarıyla parçalı alımların geleceğini belirtti. Mevzuat değişikliğinde de buna uygun bir yapı benimsenmesi gerektiğine işaret eden Çelik, sektörün genel sorunlarını şöyle ifade etti: "Ecza depolarının alanları sınırlı. Ayrıca fiyat takibinde zorlanıyoruz. Barkodların güncellenmesi çok ciddi bir nokta. Bununla beraber siparişlerin sözle yapılıyor olması sorun çıkarıyor. Talebin sıklaşması durumunda ve fazla mal takibinde verimli sonuçlar alınmıyor." Çelik bu konular dışında yeni mevzuatta poliklinik ve tıp merkezlerine satış yetkisi verilmesi gerektiğini ekledi.

Bu haber toplam 2189 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim