• BIST 9676.24
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

İlaç takip sistemi güvenli ilaç kullanımını getirecek

İlaç takip sistemi güvenli ilaç kullanımını getirecek
Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, ilaçların fabrikadan hastaya ulaşana kadar takibi sağlayan “İlaç Takip Sistemi”nin 2009 sonunda değil, derhal hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.

Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, ilaçların fabrikadan hastaya ulaşana kadar takibi sağlayan “İlaç Takip Sistemi”nin 2009 sonunda değil, derhal hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.

Kızılay,  Türkiye'de ve dünyada hemen her ürünün sahtesinin üretildiğini, özellikle ilaç kutularının sahtesi yüzünden ciddi sorunlar yaşandığını bildirdi.

Normalde bir ilaç firmasının A ilacını ürettiği gün o ilaç için özel bir seri numarası verdiğini ve bu numaranın bütün kutularda aynı olduğunu ifade eden Kızılay, şunları kaydetti:

“Yani bugün 1 milyon kutu A ilacı üretiyorsa hepsinin seri numarası aynı oluyor. Her ilaca farklı numara verilmiyor. Bu uygulama güvenli değil. Bu şekilde üretim yapıldığı için sahte kutu üretilebiliyor. Sahte kutunun da bir eczane tarafından tespit edilebilmesi mümkün değil. Sahte kutu yüzünden bir ilacın 2 kez satışı yapılabilir. Eczacı yaptığı işlemlerin ardından sosyal güvenlik kurumuna gönderdiği faturayla kupürleri de sunuyor. Ancak kutuların orijinal olup olmadığı bugün tam olarak tespit edilemediği için, sahte kupür gönderdiği gerekçesiyle eczacının sosyal güvenlik kurumuyla sözleşmesi feshediliyor. Kurum, kupürleri ilaç firmasına gönderiyor, yetkililer orijinaline uymuyor deyince hukuki sorunlar çıkıyor. Eczacılar mağdur ediliyor. “

Bu yüzden Sağlık Bakanlığının İlaç Takip Sistemi konusunda bir çalışma yaptığını vurgulayan Kızılay, çalışmaya göre bugün üretilen bir ilacın her kutusuna özel ve değişmez bir seri numarası verileceğini bildirdi.

Bu seri numarası sayesinde ilacın, fabrika çıkışından, depoya, oradan eczaneye ve ardından hastaya ulaşana kadar izlenebileceğini, ilaçların kupürünün de kesilmeyeceğini ifade eden Kızılay, “İlaç takip sistemi sayesinde eczacılar, sahte ilaç kutuları yüzünden yaşadıkları sorundan, hastalar da kupür kesildiği için ilaçlarının stabilitesinin bozulmasından kurtulacak. İlaçların kupürünü kesmek ambalaj bütünlüğünü bozuyor. İlacın kullanım süresinin bitimine kadar etkin korunması için uygun ambalaj içinde olması gerekiyor” dedi.

Kızılay, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, ilaçların fabrikadan hastaya ulaşana kadar takibi sağlayan sistemin 2009 sonunda değil derhal hayata geçirilmesini istediklerini belirterek, “Bu özellikle eczacılar için, ülke ekonomisi için çok gerekli. Bakanlık ilaç firmalarına 2009 yılı sonuna kadar süre tanıdı. Biz uygulamanın hemen hayata geçirilmesini, bakanlığın 2 boyutlu barkotun içinde girilecek verilerle her ilacın takibini bugünden yapmaya başlamasını istiyoruz. Böylece ilaçta güven yakalanır” diye konuştu.

Bu haber toplam 1687 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim