• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

İlaç takip sistemi 'karekod' 3 ay daha ertelendi

İlaç takip sistemi 'karekod' 3 ay daha ertelendi
Sağlık Bakanlığı'nın bir türlü uygulamaya koyamadığı ilaç takip sisteminde yeni bir erteleme daha yaşandı.

Sağlık Bakanlığı'nın bir türlü uygulamaya koyamadığı ilaç takip sisteminde yeni bir erteleme daha yaşandı.

1 Ekim'de çıkarılan "Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilaçların sistemde takibini sağlayacak ana unsura ilişkin uygulama 3 ay ertelendi. "Karekod" adı verilen barkot uygulamasına geçiş zorunluluğu 1 Ocak 2010'a alındı. Eski düzenlemeye göre, 1 Ekim'den itibaren üretilen tüm ilaçlara ruhsat sahibi tarafından karekod konması gerekiyordu. Yeni uygulamayla 1 Ocak'tan itibaren ilaçlarda karekod şartı aranacak. Ancak eski ürünlerin de 1 yıllık bir geçiş süresi içinde piyasada satılmasına izin verilecek. Böylece 1 Ocak 2011'de ilaç takip sistemine tam geçiş amaçlanıyor. Ancak sisteme geçiş için sürecin aktörlerinden eczacıların kamudan bazı talepleri var. Eczacılar, konuya ilişkin SGK ve Maliye Bakanlığı ile ilaçların depoya iadesi veya değiştirilmesi imkânı, stok zararları gibi bazı sorunlarını aşmaya çalışıyor.

Tüm taraflar müdahil olmalı
Türk Eczacıları Birliği (TEB), sistemi desteklediğini ancak uygulamaya ilişkin kaygılarının olduğunu bir süredir ortaya koyuyor. Provizyon sistemindeki aksaklıklardan sıkça yakınan eczacılar, sistemle birlikte yeni bir bürokratik yükle daha karşı karşıya kalmak istemiyor. Bunun için eczacılar, uygulamanın hem SGK'nın provizyon sisteminden hem de ilaç takip sisteminden veri alışverişi sağlanacak şekilde tek ekrandan işlemesi gerektiğini belirtiyor. Bu arada provizyon sistemindeki aksaklıkların çözülmesi de talep ediliyor. Ayrıca karekod sistemine uyumlu bir bilgisayar işletim sistemine ihtiyaç olacağından hareketle kolları sıvayan TEB, bu sistem için çalışmalarını sürdürüyor. Eczacıların bir diğer talebi, sisteme tüm tarafların müdahil kılınması. Diğer yandan her ilacın bir kimlik numarasının olacağı yeni sistemde, bir ilacın depoya iadesi veya takası durumunda ne olacağı eczacıları endişelendiriyor. TEB, sistemle eczaneye zimmetlenecek ilaçların hastayı mağdur etmemek adına ve acil hallerde eczaneler arası takas işlemi halinde çalıntı görülmesi ihtimalinden çekiniyor. Eczacılar, sistemde gizliliğin önemi üzerinde dururken, bilgilerin izlenmesinde eczacı-hasta arasındaki mahrem ilişkinin bozulmamasını da talep ediyor.


Sistem nasıl çalışacak
İlaç takip sistemi, karekod ve içindeki bilgilerin merkezi bir sisteme gönderilmesi şeklinde çalışacak. Karekod, ilaçlarda ikinci bir barkot uygulaması anlamına geliyor ve bu sayede tüm ilaçların benzersiz olarak numaralanmış olması amaçlanıyor. Sistemle sahte ilacın yanında, Türkiye için önemli bir sorun olan sahte ambalajlardan korunmak hedefleniyor. Karekodlar sanayi tarafından ilaç, ara ürün ve tıbbi besin destekleri üzerine konacak.


Referans

Bu haber toplam 1694 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim