• BIST 9079.97
  • Altın 2323.978
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9394
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

İlaç tanıtımında etik kurallar yenilendi

İlaç tanıtımında etik kurallar yenilendi
İlaç tanıtımındaki etik kurallar, Avrupa Birliği'ndeki (AB) son mevzuat doğrultusunda güncellendi. Türkiye'de faaliyet gösteren 36 uluslararası ilaç firmasının üyesi olduğu Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), "İyi Tanıtım İlkeleri Kılavuzu"nu yenil

İlaç tanıtımındaki etik kurallar, Avrupa Birliği'ndeki (AB) son mevzuat doğrultusunda güncellendi. Türkiye'de faaliyet gösteren 36 uluslararası ilaç firmasının üyesi olduğu Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), "İyi Tanıtım İlkeleri Kılavuzu"nu yenileyerek uygulamaya koydu.

Yeni ilkeler, internet üzerinden tanıtım, örtülü tanıtım ile destek ve sponsorluk konularında yoğunlaşıyor. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak güncellenen kılavuza uymayan firmalar, düzeltici ilan vermek veya tanıtım malzemesini toplatmak zorunda kalabileceği gibi dernekten ihraç da edilebilecek.
AİFD Genel Sekreteri Engin Güner, kılavuzun sunuş bölümünde ilaç tanıtımının hekimlerin gelişmeleri takip edebilmesi, yeni ilaçlar hakkında bilgilendirilmeleri ve hastaların ilaca erişim olanaklarının artması açısından sektörün temel öneme sahip faaliyetlerinden olduğunu belirtti. Güner, ilkelerin AB'deki son uygulamaları temel aldığını vurguladı. İlaç tanıtımı faaliyetleri arasında tıbbi tanıtım temsilcilerinin etkinlikleri, tıbbi ve mesleki dergilere verilen ilanlar, bedelsiz numune dağıtımları ve tanıtım amaçlı ağırlamalarla bilimsel toplantıların desteklenmesi yer alıyor.

Reçeteli ilaçları kapsıyor
AİFD İyi Tanıtım İlkeleri Kılavuzu, 2004 yılında uygulamaya kondu. Şikayetler üzerine ilkelere uyumu takip eden denetleme kurulu; AİFD genel sekreteri, firmalardan seçilmiş 5 yönetici, bir bağımsız hekim veya eczacı ile bir bağımsız uzmandan oluşuyor. Firmalara gerektiğinde uyarıdan ağır kınama ve dernekten ihraca kadar çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Etkinliğin tekrarını durdurmak, malzemenin toplatılmasını istemek, düzeltici ilan yayınlanmasını istemek ile firmanın üyesi olduğu diğer uluslararası kuruluşlar ile Sağlık Bakanlığı ve Rekabet Kurulu'nu ilkelere uyumsuzluk konusunda haberdar etmek gibi ek yaptırımlar da söz konusu. Reçeteli ilaçların tanıtımını içeren bu ilkeler, AİFD üyelerini ve üye olmayıp ilkelere uyacağını beyan eden firmaları bağlıyor.

Tanıtım ve satışta çalışanlar eğitilmeli
Yeni ilkeler arasında öne çıkan bazı maddeler şöyle:
* Firma destekli tanıtım amaçlı yazı ve makaleler, bağımsız değerlendirme yazısını andırır biçimde yayınlanmamalı.
* Firmalarda tanıtım ve satıştan sorumlu çalışanlar ilkeler konusunda eğilmeli.
* Tıbbi satış temsilcilerinin ziyaretlerinin sayısı, zamanlaması, süresi ve biçimi sağlık mensubuyla hizmet alanı rahatsız etmeyecek şekilde düzenlenmeli.
* Firmaların kayıt, takip, kontrol sistemleri gerektiğinde ticari ilaçlar gibi numunelerin de geri toplanmasını sağlayacak detayda olmalı.
* Firmaların yıl içinde yaptıkları bağış ve destekler hakkında kamuoyuna şeffaf açıklamada bulunması dernek tarafından desteklenmeli.
* Firmaların internet sayfalarında, amaç ve hedef kitle yer almalı.
* Bu sayfalardaki sağlık mensuplarına ve halka yönelik bilgiler firmaların bilim servisinin gözetiminde hazırlanmalı.
* Hastalardan gelecek e-postalarda kişilerin özel sağlık sorunlarının tartışılmasından uzak durularak, kişilerin hekim veya eczacıya danışması önerilmeli.

Referans

Bu haber toplam 3361 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim