• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

İlaç üreticileriyle anlaştık halkı mağdur eden eczanenin sözleşmesini iptal edeceğiz

İlaç üreticileriyle anlaştık halkı mağdur eden eczanenin sözleşmesini iptal edeceğiz
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, eczacıları eyleme götüren ilaç krizinin aşıldığını müjdeledi. İlaç fiyatlarının düşmesinin ardından eczacıların stoklarındaki ürünler sebebiyle uğrayacakları zararın firmalar tarafından karşılanacağını belirtti. Dinçer, buna ra

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, eczacıları eyleme götüren ilaç krizinin aşıldığını müjdeledi. İlaç fiyatlarının düşmesinin ardından eczacıların stoklarındaki ürünler sebebiyle uğrayacakları zararın firmalar tarafından karşılanacağını belirtti. Dinçer, buna rağmen eylem yapmakta ısrar eden eczanelerin sözleşmelerini iptal edeceklerini açıkladı.

İlaçta yapılan indirimin ardından stoklarından dolayı zarara uğrayacaklarını belirten eczaneler bugün Türkiye genelinde kepenk kapatıyor. Ancak hükümetle ilaç firmaları arasında yapılan anlaşmanın ardından eylemin gerekçesi kalmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, firmaların eczanelerin zararını ödemeyi kabul ettiğini açıklayarak, ilaç krizinin aşıldığını duyurdu. İlaç üreticilerinin eczanelerin 800 milyon TL'lik kaybını telafi etmeyi kabul ettiğini belirten Dinçer, buna rağmen eczanelerin eyleme hazırlanmasını anlayamadığını söyledi. Dinçer, eyleme katılmakta ısrar eden eczaneleri sert bir dille uyardı: "Vatandaşı mağdur edecek eczanelerle olan sözleşmeleri gözden geçireceğiz."

Türkiye İnşaat Sanayicileri Sendikası'nın toplantısına katılan Bakan Dinçer, bugün yürürlüğe girecek İlaç Fiyatları Kararnamesi sebebiyle tırmanan ilaç kriziyle ilgili gazetecilere açıklama yaptı. İlaç üreticileriyle uzun süredir devam eden global bütçe görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığını kaydeden Dinçer, bu nedenle eczanelerin eyleminin gerekçesini yitirdiğini belirtti. İlaç üreticileriyle anlaşmaya vardıklarını belirten Dinçer, stoklardaki ilaçların zararının ilaç sanayii tarafından karşılanacağı müjdesini verdi. Dinçer, "Üreticiler, ilaç fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan eczacıların zararlarını telafi etme sözü verdi. Eczane raflarındaki ve diğer stoklardaki ilaçlarda fiyat farkından dolayı ortaya çıkabilecek her türlü zararı ilaç sanayii karşılayacak. Bunu yazılı olarak da kayıt altına aldık. Dolayısıyla eczacılarımızın herhangi bir tedirginlik duymalarını gerektirecek durum yok. Şayet uygulamazlarsa bu sözleşmeyi tek taraflı iptal etme hakkımız var." dedi.

Bakan, daha önce ilaç üreticilerinin global bütçeye geçmeyi kabul etmedikleri için hükümet olarak tek taraflı tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyduklarını anlattı. İlaç üreticileriyle varılan anlaşma neticesinde ise Bakanlar Kurulu'nun yeni bir fiyat kararnamesi çıkaracağını bildirdi. Firmalarla varılan anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi veren Ömer Dinçer, orijinal ilacın fiyatının, referans ülkedeki fiyatın en fazla yüzde 66'sı olacağını söyledi. İlaç üreticilerine verilecek global bütçenin aşılmaması için ilaç harcamalarının her üç ayda bir kontrol edileceğine dikkat çeken Bakan, harcamaların öngörülenin üzerine çıktığında bu oranın yeniden yüzde 60'a hatta daha aşağıya çekilebileceğini kaydetti. Dinçer, anlaşma neticesinde Türkiye'nin 2010'daki ilaç harcamasının 14,6 milyar olacağını aktardı. Eğer global bütçeye geçilmeseydi bu harcama 17,1 milyar olarak gerçekleşecekti. Global bütçe uygulamasıyla birlikte 2011'deki ilaç harcaması 15,5, 2012'deki ise 16,6 milyar olacak.

Eczacılar eyleme, SGK yaptırıma hazırlanıyor

Çalışma Bakanı, hastane içindeki eczanelerin açılıp açılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, "Eczanelerin vatandaşı mağdur etmeyeceğini düşünüyorum." cevabını verdi. Eczanelerin vatandaşları mağdur etmemesini beklediğini ifade ederek, "İnşallah mağdur etmezler, mağdur ederlerse sözleşmelerimizden kaynaklanan hüküm ne ise onu uygulayacağız. Gerekirse sözleşmeleri iptal ederiz. Ama benim tahminim buna gerek kalmayacak." diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da eyleme katılacak eczanelere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre eyleme katılan eczanelerle yeni dönemde sözleşme yapılmaması masaya yatırıldı. Eczaneler, ilaç satışlarının yüzde 95'ini SGK aracılığıyla sigortalı hastalara yapıyor, parasını ise devletten alıyor. Bu nedenle SGK'nın anlaşma yapmayacağı bir eczanenin ayakta kalmasına ihtimal verilmiyor. SGK'nın eczanelerle olan sözleşmeyi fesih hakkı da bulunuyor. Öte yandan bir Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ile bir grup eczacı SGK önünde eylem yaptı.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkan Yardımcısı Engin Güner, gelişmeden memnun olduklarını söyledi: "Hükümetimizin sektörümüzün sıkıntılarına ve sorunlarına duyarsız kalmaması bizi memnun etti. Sektörümüz için en önemli konu hastalarımızın etkin ve yenilikçi ilaçlara erişimini güçlendirmektir. Kararnamenin uygulanmasında görülebilecek sorun ve sıkıntıları yine diyalogla çözeceğimize inanıyoruz." Eczane kapatma eyleminde hastaların ilaç alma sıkıntısını yaşayacağını düşünmeyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise sağduyu sahibi eczacıların bazı çevrelerin yanında yer almayacağını ifade etti.

İlaçta 2,5 milyar lira tasarruf sağlanacak

18 Eylül 2009'da yayımlanan İlaç Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği uygulamaya girmeden değiştirildi. Kararname bugün değiştirilmiş olarak uygulamaya girecek. İlaç firmaları ile hükümet arasında varılan uzlaşmanın ardından yapılan düzenlemeye göre, Türkiye'de jeneriği olan orijinal ve jenerik ilaçların fiyatları, ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu 5 Avrupa ülkesindeki referans fiyatın en fazla yüzde 66'sı kadar olacak. Daha önceki düzenlemede bu oran yüzde 60 olarak belirlenmişti. İndirim oranı ise jenerik ilaçta yüzde 11, orijinal ilaçta yüzde 11 artı yüzde 12 olacak. Hükümet öngördüğü toplam yüzde 24'lük indirim oranından 1 puan fedakarlık edecek (indirim yüzde 23 olacak). Böylece toplam tasarruf miktarı 2,5 milyara gerileyecek.

Hükümet, halen orijinal ilaçta referans fiyatın yüzde 100'ünü, jenerik ilaçta ise fiyatın yüzde 80'ini baz alarak ödeme yapıyor. Bugün yürürlüğe koymayı planladığı fiyat kararnamesi ile bu oranları yüzde 60'a indiriyordu. Ayrıca indirim uygulaması öngörülüyordu.

Zaman

Bu haber toplam 2230 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim