• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

İlaç ve zehirlenmelere karşı danışmanlık hizmeti

İlaç ve zehirlenmelere karşı danışmanlık hizmeti
Hacettepe Üniversitesi hastanelerinde akılcı ve güvenli ilaç kullanılması amacıyla kurulan "İlaç ve Zehir Bilgi Birimi" görevlileri, Türkiye'nin dört bir yanından kendilerine ulaşan hastalara ve sağlık personeline danışmanlık yapmaya başladı.

SELMA KASAP - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Eczacılık Fakültesi ile Hacettepe hastanelerinin işbirliğiyle akılcı ve güvenli ilaç kullanılması amacıyla kurulan "Hacettepe İlaç ve Zehir Bilgi Birimi (HİZBİB)" yetkilileri Türkiye'nin dört bir yanından kendilerine ulaşan hastalara ve sağlık personeline danışmanlık yapmaya başladı.

Yakında 24 saat hizmet vermeye hazırlanan birim, internet üzerinden ve telefonla ilaç ve zehirlenmelerle ilgili her türlü soruya bilimsel yanıtlar veriyor.

HÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hacettepe Hastanelerinde İlaç Danışma Hizmetlerinin Sunumu: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Yeni Doğan, Geriatri ve Medikal Onkoloji Bölümlerinde Pilot Uygulama" projesini başlatacaklarını bildirdi.

Eczacılık Fakültesine bağlı olarak görev yapan İlaç ve Zehir Bilgi Biriminin (HİZBİB) 1992 yılında kurulduğunu, ancak başlatacakları projeyle birlikte ilaç danışma biriminin sağlık personeline daha etkin hizmet sunacağını duyurdu.

Proje kapsamda, pilot seçilen kadın hastalıkları ve doğum, yeni doğan, geriatri ve medikal onkoloji bölümlerinde hem hastaların hem de sağlık personelinin ilaçlarla ve zehirlenmelerle ilgili bilgi taleplerinin karşılanacağını dile getiren Gümüşel, "Gebelerde ve emzirme döneminde ilaçların güvenli kullanımı, çoklu ilaç kullanımı uygulanan yaşlı hastalarda ilaç etkileşmelerine bağlı istenmeyen etkilerin en aza indirilebilmesi, kanser hastalarında ilaç etkileşmeleri gibi güvenli ilaç kullanımına ilişkin bilgi talepleri, HİZBİB'de çok etkin bir şekilde karşılanacak" dedi.

-Hekimler de bilgilendirilecek

Birimin yakında 24 saat hizmet vermeye başlayacağını bildiren Gümüşel, vatandaşların da [email protected] adresinden ve 0(312) 311 89 40 nolu telefondan kendilerine ulaşarak, ilaç ve zehirlenmelerle ilgili bilgi alabileceklerini belirtti.

Gümüşel, projeyle Hacettepe hastanelerinde tedavi alan hastalarda ilaca bağlı gözlenebilecek istenmeyen etki oranının azaltılmasını ve verilen sağlık hizmeti kalitesinin attırılmasını amaçladıklarını ifade ederek, projenin tüm yönleriyle halk sağlığı ve ekonomiye önemli düzeyde katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.

Birimin her türlü zehirlenmelere karşı da danışmanlık yaptığını anlatan Gümüşel, bu kapsamda hastaneye zehirlenme teşhisi ile basvuran hastalar icin hekimlere bilgi aktarımı yapılacağını da kaydetti.

HÜ'ye gelen hastaların kullandığı veya kullanacağı ilaçlarla ilgili sorularını özellikle başa çıkılması zor durumlarda HİZBİB'e aktaracağını dile getiren Gümüşel, "Amacımız ilacın doğru zamanda doğru hastaya uygulanmasını sağlayarak akılcı ve güvenli ilaç kullanımı kavramını ülkemizde gerçekleştirmek. HÜ hastanelerine gelen kişilerin akılcı ve güvenli ilaç kullanımını garanti etmek istiyoruz. Dışarıdan gelen hastalar da bilgi almak istiyorlarsa bu birimden bilgi alabilir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2932 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim