• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

İlaçlara, prospektüs yerine 'Türkçe kullanma talimatı'

İlaçlara, prospektüs yerine 'Türkçe kullanma talimatı'
İlaç kutularında yarı Latince yarı tıbbi terimler içeren ve anlaşılmayan ilaç prospektüsleri tarihe karışıyor. Reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne ...

İlaç kutularında yarı Latince yarı tıbbi terimler içeren ve anlaşılmayan ilaç prospektüsleri tarihe karışıyor. Reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek isteyen Sağlık Bakanlığı, ilaç kutularına vatandaşın anlayabileceği sade kelimelerle ilacın etkileşimini ve yan etkilerini anlatan kullanma talimatı konulması uygulaması başlattı. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, yeni ruhsat alan ve yan etkileri bölümünde değişiklik yapan her ilaç firmasına prospektüs yerine sadeleştirilmiş 'kullanma talimatı'nı bulundurmayı zorunluluk haline getirdi.

'HERKES ANLAMALI'
İlaç Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında geliştirilen düzenlemeyle bilinçsiz ilaç kullanımını minimize etmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de başta antibiyotikler olmak üzere birçok ilacın hekim ya da eczacı değil "Komşu tavsiyesi" ile kullanıldığına dikkat çeken Kerman, ilaç kutularında yer alan prospektüslerin vatandaş tarafından anlaşılamamasının da önemli bir etken olduğunu söyledi. "Bir ilacın kullanım talimatını okuyan herkes, eğitim seviyesi fark etmeksizin aynı şeyi anlamalı" diyen Kerman, "Latince tıbbi terimler yerine hastanın ilacın etkisini ve yan etkilerini neler olduğunu anlayabileceğini bir sistem geliştirdik. İlaç kutularında artık hastalar için Kullanma Talimatı (KT) hekimler için de Kısa Ürün Bilgisi (KÜB) yer alacak" dedi.

UZMANLAR NE DİYOR?
Uzmanlar ise konu hakkında farklı görüşler beyan etti.
Prof. Dr. Taner Gören (İstanbul Tabip Odası Başkanı): Prospektüs daha çok doktorun bilgilenmesine yönelik. Ama prospektüse en nadir yan etkiler bile yazılmak zorunda. Ancak bazı hastalar prospektüsleri okuyarak en ufak yan etki belirtisinde ilacı kullanmayı bırakıyor. Hastaların anlayacağı bir kullanma talimatı konulması uygun bir uygulamadır.
Zafer Kaplan ( İstanbul eski Eczacı Odası Başkanı ): Bu uygulamanın amacı ilaçları artık doktor ve eczacı denetiminden çıkarıp, alakasız insanların eliyle vatandaşın eline ulaştırmaktır. İlacın mutlaka doktorun önerisi ve eczacının danışmanlığında verilmesi gerekir. Hastanın anlayacağı bir prospektüs yazmak demek, hastanın sevdiği ilacı kullanması demektir.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3605 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim