• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

İlaçta krizden son anda dönüldü

İlaçta krizden son anda dönüldü
Aylar süren görüşmelerin ardından 9 Temmuz'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan 2008 yılı ilaç alım protokolü, yine korkuttu. Ama kriz son anda çözüldü.

Aylar süren görüşmelerin ardından 9 Temmuz'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan 2008 yılı ilaç alım protokolü, yine korkuttu. Ama kriz son anda çözüldü.

Hükümet, kamuya ilaç satışında uygulanan iskonto oranlarını eczacı lehine değiştiren yeni protokolü son güne kadar uygulamaya koymadı. SGK bölge müdürlükleri, son teslim tarihi olan dün son dakikaya kadar pek çok ilde eczacıların getirdiği sözleşmeleri teslim almamakta direndi. Eczacılar, SGK'nın il müdürlüklerine son dakika gönderdiği bir yazıyla rahat nefes aldı ve sözleşmelerini teslim edebildi. Böylece vatandaşların ilaca erişimi konusunda yaşanan endişe de ortadan kalkmış oldu.

Yeni rakamlar provizyona yansıtılmalı
Referans'ın sorularını yanıtlayan Ankara Eczacı Odası (AEO) Başkanı Oğuz Ekincioğlu, SGK'ya elden teslim edemedikleri sözleşmeleri dün posta yoluyla gönderdiklerini söylerken, en sonunda sözleşmelerinin kabul edildiğini bildirdi. Ekincioğlu, şimdi sırada mağduriyetlerinin giderilmesi için belirlenen oranların 1 Temmuz'dan itibaren provizyona aktarılması olduğunu kaydetti. Kurum'un sözleşmeleri teslim almamasının yasal olmadığını belirten Ekincioğlu, bunun atılan imzaların inkarı anlamına geldiğini ifade etti. SGK'nın kendilerine ilaç sektörünün kamu kurum iskontosu konusunda verdiği sözden döndüğünü belirttiğini kaydeden Ekincioğlu, "Kendi ifadeleri, kamu kurum iskontolarındaki yüzde 3'lük mağduriyetimiz nedeniyle sektörün bunu karşılayacağım diye verdiği sözden dönmesi. Bize 'sektörden alıp size vereceğiz' demediler, 'Biz bunu çözdük, ilacı depodan ne kadar iskontolu alıyorsanız bize de o kadara yansıtacaksınız' diyerek imza attılar. Sektörün sözünden dönmesi bizi ilgilendirmiyor" dedi.
 
'Devletin ciddiyetiyle bağdaşmıyor'
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan da, devletin attığı imzanın arkasında durması gerektiğini ve bu davranışın devletin ciddiyetiyle bağdaşmadığını vurguladı. Mevcut durumun SGK'nın Bakan'lara ve kendi tüzel kişiliğine olan saygınlığını zedelediğini savunan Saydan, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin en önemli ayağının eczacılar olduğunu ve hükümetin sıklıkla vatandaşın ilaçlarını her eczaneden rahatlıkla alabilmesi söyleminde bulunduğunu belirtti. Saydan, "Övünerek vurguladıkları yüzde 47'lik oy oranında hizmetlerimizin payı çok büyük. 3 yıldır SGK emretti, 23 bin eczacı yaptı. Artık biz eczacılar kullanılmak istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz" dedi. Saydan, ay sonu olduğunu ve işlemlerini tamamlamaya çalıştıklarını söylerken, en azından ciroları üzerinden yaptıkları iskontolardaki yeni oranların provizyona girilmesini istedi.
 
 
Sıkıntı nereden kaynaklandı?
Kamuya ilaç satışında eczacılar ciroları üzerinden belli bir miktar iskonto yaparken, ilaç firmalarının 'kamu kurum iskontosu'na da aracı oluyor. Ancak ilaç firmalarının devlete yapacakları indirimi eczanelerin satış fiyatı değil de alış fiyatı üzerinden yapması eczanelere yüzde 3 civarında bir kayıp yaşatıyor. Eczacıların 3 yıldır devam eden bu uygulamanın değişmemesi halinde 2008 yılı protokolünü imzalamayacağını açıklaması üzerine ilgili 3 bakanlık bu konuda düzenleme yapılacağı yönünde protokole imza atmıştı. Bunun yanı sıra ecacıların iskontoları üzerinden yaptığı indirimde de protokolde iyileştirme yapıldı. Ancak aradan geçen 1 aylık süreye rağmen yeni düzenleme uygulamaya konmadı.

Bu haber toplam 1453 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim