• BIST 9767.23
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

İlaçta sıkıntı dönemi

İlaçta sıkıntı dönemi
İlaç sektörü sıkıntılı ve zor bir döneme hazırlanıyor. Yeni ilaç fiyatlarının hastaların ilaca erişimini zorlayacağı belirtiliyor.

İlaç sektörü sıkıntılı ve zor bir döneme hazırlanıyor. Yeni ilaç fiyatlarının hastaların ilaca erişimini zorlayacağı belirtiliyor.

Hükümetin bütçe açıklarını kontrol altına almak amacıyla sağlık harcamalarında yaptığı kısıntılar  kapsamında 18 Eylül 2009’da yayınlanan Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkındaki Kararın Değiştirilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı ilaç sektörünce derin endişeyle karşılandı.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) üyesi şirketlerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir anket çalışması, sektör yöneticilerinin fiyatlarda yapılan yeni kısıtlamaların hastaların ilaca erişimini güçleştirebileceğini, firmaların faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini, işten çıkarmalara yol açacağını ve yatırımları zorlaştıracağını düşündüklerini ortaya koydu.

Hastaların ilaca erişimi güçleşecek, yatırımlar olumsuz etkilenecek

Katılımcıların yüzde 84’ü hastaların yeni ve orijinal ilaçlara erişiminin zorlaşacağını vurguladı. Halen piyasada olan bazı ilaçlara erişimin zorlaşıp zorlaşmayacağı yolundaki bir soruya da yine katılımcıların yüzde 84’ü zorlaşabilir yanıtı verdi.

Soruları yanıtlayan yöneticilerin üzerinde anlaştığı bir başka nokta ise yatırımların azalacağı oldu. Katılımcıların yüzde  68’i yapılan düzenlemeler sonucunda yatırımların yüzde 20’den fazla azalacağı tahmininde bulundu.  yüzde 24 ise yatırımların yüzde 10’dan daha fazla azalacağını öngördü.

Yapılan son kısıntılar faaliyetlerinizi nasıl etkileyecek sorusunu ankete katılan yöneticilerin yüzde  84’ü çok olumsuz, yüzde 16’sı ise olumsuz diye yanıtladı. Böylece bu soruyu yanıtlayanların tümü sektörün kararlardan olumsuz etkileneceğini vurgulamış oldu.

Katılımcıların yüzde 32’si, yeni kararname sonucunda firmalarında yüzde 10’dan fazla, yüzde 52’si ise yüzde 20’den fazla oranda işten çıkartmalar olabileceğini kaydetti.

Anket sektör yöneticilerinin, kendileriyle yapıcı bir diyalog geliştirilmemesinden duydukları rahatsızlığı da ortaya çıkardı. Soruları yanıtlayanların yüzde 68’i görüşlerine değer verilmediğini hissettiklerini vurgulayarak, sektör olarak karar oluşturma süreçlerine katılamamaktan duydukları rahatsızlığı ifade ettiler.

Türk ilaç endüstrisi küresel rekabet gücünü yitirebilir

Alınan kararların Türkiye’nin sağlık ve ilaç sektörünün küresel rekabet gücünü nasıl etkileyeceği yolundaki bir soruyu katılımcıların yüzde 64’ü çok olumsuz, yüzde 37si ise olumsuz diye yanıtladı.

Hürriyet

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim