• BIST 9524.59
  • Altın 2500.666
  • Dolar 32.5483
  • Euro 34.667
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

İlaçta tansiyon düşmüyor

İlaçta tansiyon düşmüyor
Tansiyon hastalarının ilaç krizi bitmedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 26 Şubat’ta hipertansiyon ilaçlarıyla ilgili bir ‘duyuru’ yayınladı. Ancak duyuru, konunun muhatabı eczacılar tarafından anlaşılamadı.

Tansiyon hastalarının ilaç krizi bitmedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 26 Şubat’ta hipertansiyon ilaçlarıyla ilgili bir ‘duyuru’ yayınladı. Ancak duyuru, konunun muhatabı eczacılar tarafından anlaşılamadı.

Bilmeceyi çözmek için SGK’yi arayan Türk Eczacıları Birliği, “Değişen bir durum yok, uygulama sürüyor” yanıtıyla şaşkına döndü. Kafalarda “O zaman bu açıklama niye yapıldı?” sorusu oluştu… 

SGK Başkanlığı Sağlık Uygulama Tebliği ekinde 28 Ocak’ta değişiklik yaptı. Buna göre Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde yapılan düzenlemeyle yüksek tansiyon hastalarının kullandığı ve içinde ‘diüretik’ etken maddesi olan ilaçlardan fark ücreti alınmasının önü açıldı.

Bu durumda fark ücreti ödemek istemeyen bir hastanın, içinde idrar söktürücü bulunmayan yüksek tansiyon ilacı kullanması durumunda tansiyonunun kontrol altına alınması zor olacağından ‘riske’ gireceği iddia edildi. Ancak SGK, hastanın yüksek tansiyon ilacının yanı sıra idrar söktürücü de kullanması durumunda hiçbir risk bulunmadığını ileri sürerken, yine de kamuoyuna yansıyan iddiaları değerlendireceğini bildirmişti.

Söz konusu iddiaları ele alan kurum yetkilileri, yaptıkları değerlendirme sonucunda bir duyuru yayınladılar.

Duyuruda,özetle eczacılara “Hastaya, reçetede yazılan ilaç neyse onu verin” denildi. Ancak duyuru bu cümlelerle ifade edilmediği için konuyu anlamayan eczacılar Türk Eczacıları  Birliği’ni (TEB) arayarak, duyurunun anlamını sordular.

Duyuruyu çözemeyen TEB de kurumu aradığında anlaşıldı ki; eczacılar hastaya reçetede yazılan ilacı verecekler. Diüretikli tansiyon ilacı ile diüretiksiz tansiyon ilacı arasındaki fiyat farkını da hastadan tahsil edecekler. Böylece 28 Ocak’ta yürürlüğe giren uygulamanın devam ettiği anlaşılırken, SGK’nin bu duyuruyu neden yaptığı anlaşılamadı.

İŞTE ANLAŞILAMAYAN DUYURU

“Anti-hipertansiflerin yalın ve diüretiklerle kombine formlarının aynı eşdeğer gruplamasında yer almaları, hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar için ödeme çerçevesinin belirlenmesine yönelik olup, kurumumuzla sözleşmeli eczanelerce, hastaya hekim tarafından reçeteye monoterapi yada kombinasyon tedavisi olarak yazılan form
üzerinden ilacın verilmesi gerekmektedir.

Bu uygulama duyuru tarihinden itibaren geçerli olup,uygulamanın başlangıç tarihi ile duyuru tarihi arasında karşılanan reçetelerde bu nedenle kesinti yapılmayacaktır.”

Bu haber toplam 2008 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim